Wind: 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις το 2017

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wind: 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις το 2017

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς κινητής (4G)και σταθερής (VDSL, FTTx) καθώς και στην συνδρομητική τηλεόραση, θα πραγματοποιήσει η Wind το 2017 - έναντι 93 εκατ. ευρώ πέρυσι - όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα για τον απολογισμό του 2016 και τα σχέδια του 2017.

Στόχος στην πρώτη περίπτωση, όπως διευκρινίστηκε, είναι να μπορέσει να προσφέρει νέες υπηρεσίες βασισμένες στα δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής στους πελάτες. Παράλληλα βέβαια με την είσοδό της εταιρείας στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία αποτελούσε σημαντική «υστέρηση» στο χαρτόφυλάκιό της τα τελευταία χρόνια, η Wind προσδοκά να ενισχύσει την θέση της στην αγορά προσφέροντας με την σειρά της ελκυστικές προσφορές και οικονομικά πακέτα.

Συνδρομητική τηλεόραση

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στην συνέντευξη τύπου η είσοδός της Wind στην συνδρομητική τηλεόραση θα γίνει το τέταρτο τρίμηνο του νέου έτους με μια νέα υπηρεσία multiscreen βίντεο. Η νέα τηλεοπτική εμπειρία θα δίνει στους πελάτες πρόσβαση σε ζωντανές και catch-up τηλεοπτικές μεταδόσεις και σε ένα πλούσιο κατάλογο βίντεο On-Demand (VOD), από κάθε είδους συσκευή, tablet, smartphone ακόμα και υπολογιστή.

Συνεργάτης στην προσπάθεια αυτή θα είναι η Vodafone, με την οποία έχει ήδη υπογραφεί προσύμφωνο, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζαρκαλής, προκειμένου να διευρευνηθεί η από κοινού δραστηριοποίησή τους στο χώρο. Παρ' όλα αυτά η εταιρεία θα συνεχίσει να προετοιμάζει το έδαφος με τις δικές της δυνάμεις, όπως ακριβώς έκανε και με το δίκτυο 4G, προκειμένου να είναι έτοιμη για την συνδρομητική υπηρεσία ανεξάρτητα του πως θα εξελιχθεί το μνημόνιο με την Vodafone. Ερωτηθείς για το θέμα της Forthnet, όπου τόσο η Wind όσο και η Vodafone διατηρούν συμμετοχή, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελούσε πάντα ένα plan Β, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με κάθε ευκαιρία.

«Οι επενδύσεις τέτοιου είδους κρίνονται απαραίτητες από τη στιγμή που οι χρήστες δεδομένων (data) με smartphone αυξάνονται ραγδαία» διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή η μέση χρήση ανά χρήστη είναι 1 megabyte ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένεται να φτάσει τα 20 megabytes.

Αύξηση τζίρου και λειτουργική κερδοφορία το 2016

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως η εταιρεία πέρασε το 2016 σε περίοδο κερδοφορίας σημειώνοντας μικρή αύξηση της τάξης του 3% σε τζίρο και 7% σε λειτουργικά της κέρδη κλείνοντας την χρονιά με συνολικά έσοδα 476 εκατ. ευρώ και EBITDA 91 εκατ. ευρώ.

Η τάση μάλιστα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος «με μονοψήφια επίδοση μέση προς υψηλή», όπως έχει χαρακτηριστικά ενημερώσει η Wind τους βασικούς της μετόχους.

Βασιλιάς στο μερίδιο εσόδων, όπως ανέφερε ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, αναδείχτηκε η κινητή τηλεφωνία η οποία συνεισέφερε συνολικά το 65% των εσόδων της εταιρείας, με τη σταθερή τηλεφωνία να συνεισφέρει το 35% καταγράφοντας ωστόσο αύξηση 11%.

Να σημειωθεί πως η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης τα τελευταία δύο έτη, μετά από 8 χρόνια πτώσης, έχοντας από το 2008 χάσει 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WIND, οι επιδόσεις του κλάδου για την περασμένη χρονιά διαμορφώνονται στα 4,1 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα (με την κινητή να εμφανίζει έσοδα 1.8 δισ. ευρώ και την σταθερή 2,1 δισ. ευρώ).

Με αυξητικούς ρυθμούς προχωρά και η επίδοση της Wind σε πληθυσμιακή κάλυψη, η οποία πλέον φτάνει στο 78% της χώρας - απομένουν μόνο κάποια τμήματα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα που θα καλυφθούν το 2018. Όπως εκτίμησε ο κ. Ζαρκαλής, έως το τέλος του 2017 η κάλυψη θα έχει φτάσει κοντά στο 90%.

Οι χρήστες με συνδυαστική υπηρεσία (σταθερό και κινητό) φτάνουν πλέον τους 200.000, σε μια συνολική βάση ύψους 3 εκατομμυρίων. Αύξηση 30% παρουσίασαν και οι χρήστες data με smartphone, οι όποιοι άγγιξαν τους 800.000 πελάτες.

Το μεγαλύτερο ωστόσο κομμάτι εσόδων της Wind συνεχίζει να προέρχεται από τις υπηρεσίες φωνής. Εκεί η εταιρεία είχε πέρυσι αύξηση 5% ως προς τα λεπτά ομιλίας, ενώ οι χρήστες αυξηθήκαν κατά 55%.

Ώθηση στα κέρδη έδωσαν και τα καταστήματά της. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία προσέθεσε πέρυσι 175 καινούργια καταστήματα, υλοποιώντας μια επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, ενώ στη διετία 2015-2016 αυξήθηκαν κατά 46% οι πωλήσεις σε αξεσουάρ και συσκευές.

Την ισχυρή από εδώ και πέρα ανάπτυξη της, η Wind θα τη χρηματοδοτήσει και με το ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ που σύναψε πέρυσι. «Αν η εταιρεία δραστηριοποιούνταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πλήρωνε επιτόκιο τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μονάδες πιο κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκαλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider