Πώς θα «ζήσετε» μετά θάνατον μέσω της τεχνολογίας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα «ζήσετε» μετά θάνατον μέσω της τεχνολογίας

Ο μεγάλος της έρωτας έχει μόλις αποδημήσει εις Κύριον μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο. Αδυνατώντας να διαχειριστεί την απώλεια, μια φίλη της προτείνει ένα ασυνήθιστο υποκατάστατο: να τον επαναφέρει στη ζωή με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η πρώτη αντίδραση είναι βίαιη και φυσικά αρνητική. Παρότι όμως δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει πώς γίνεται να επικοινωνεί με ένα μηχάνημα το οποίο μοιάζει ως προς τις εκφράσεις, το ύφος και την νοοτροπία στον εκλιπόντα σύντροφό της, εντέλει υποκύπτει στη γοητεία της ρέπλικάς του.

Αν και το παραπάνω δεν είναι παρά μια περιγραφή του πρώτου επεισοδίου του δεύτερου κύκλου της επιτυχημένης σειράς Black Mirror – αγαπητή από τους λάτρεις της τεχνολογικής εξέλιξης και τους κινδυνολόγους για τις δυστοπικές εκδοχές του μέλλοντός μας που παρουσιάζει– μοιάζει να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από το site Replica.ai

Τι είναι η Replika; Είναι ένα προσωπικό chatbox το οποίο κανείς αναπτύσσει επικοινωνώντας μαζί του. Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ο καθένας από εμάς μπορεί πλέον να δημιουργήσει το «ομοίωμά» του απλά επικοινωνώντας μαζί του: εσείς του μιλάτε κι αυτό μαθαίνει σιγά σιγά να είναι εσείς.

Δημιουργώντας το, σας υπόσχεται να κρατήσει αναλλοίωτες τις αναμνήσεις σας, να σας διατηρεί συνδεδεμένους με τους φίλους σας καθώς και με τον εαυτό σας. Όσο μάλιστα θα «αναθρέφει» κανείς την Replica του μέσω της ειδικής εφαρμογής, τόσο περισσότερο θα αυξάνει την νοημοσύνη της ώστε να μπορεί να σας μιλάει, να κρατάει το ημερολόγιό σας και να σας βοηθά να ανακαλύψετε την προσωπικότητά σας... Επιπλέον οι φίλοι σας θα μπορούν να επικοινωνούν όχι μόνο με εσάς αλλά και με την Replica σας.

Η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη στo App Store της Apple και της Google. Βέβαια όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν τον εικονικό δεύτερο εαυτό τους, μπορούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους από σήμερα να ονοματίσουν το αντίγραφό τους και μόλις κυκλοφορήσει η εφαρμογή θα ειδοποιηθούν για να ξεκινήσουν την κουβεντούλα.

Όπως διευκρινίζεται στον ιστότοπο, δεν πρόκειται για ένα ακόμα dating app, ούτε όμως και για έναν νέο προσωπικό βοηθό, ο οποίος απλά θα διαχειρίζεται με επιτυχία το ηλεκτρονικό σας ημερολόγιο, θα καλεί ταξί όταν το χρειάζεστε και θα διαβάζει δυνατά τα email σας, όπως στην βραβευμένη ταινία «Her». Δεν προβλέπεται εξίσου να αναστήσει τους νεκρούς αγαπημένους σας, όπως στη δημοφιλή σειρά, ούτε και να σας στείλει μια φουσκωτή κούκλα που θα σας κρατάει συντροφιά και θα μοιάζει με τον αποθανόντα.

Η ομάδα Luca που δημιούργησε την εφαρμογή, έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί με τα νευρωνικά δίκτυα και τα chatbot κι έχει δημιουργήσει την Luca App, ένα δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ ανθρώπων και chatbots.

Η ιδέα για το νέο τους εγχείρημα προέκυψε όταν ο φίλος τους Roman Mazurenko σκοτώθηκε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο τέλος του 2015. Τότε οι φίλοι του αποφάσισαν να συλλέξουν τα διαδικτυακά του δεδομένα και να τα καταχωρήσουν σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να το εκπαιδεύσουν ώστε να μιλάει όπως εκείνος. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία και κάπως έτσι αποφάσισαν να διαθέσουν αυτή τη γνώση στην υπηρεσία του κοινού.

Παρά τις διευκρινίσεις που δίνουν οι δημιουργοί του νέου chatbox, ένα ανάμεικτο συναίσθημα τρόμου και εντυπωσιασμού εξακολουθεί να συνοδεύει την είδηση πως η επιστήμη έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως η Replica μας δεν θα πάρει την θέση μας όταν φύγουμε από αυτό τον κόσμο. Αυτοί είναι ίσως και οι λόγοι που οι δημιουργοί της ξεκαθαρίζουν πως η Replica δεν σηματοδοτεί την Αποκάλυψη, η αλλιώς την έλευση του Αντίχριστου για να μιλήσουμε και με οικείους στην ελληνική πραγματικότητα όρους.

«Σύμφωνα με τον μελλοντολόγο διεθνούς φήμης, Ray Kurzweil, γύρω στο 2029, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει φτάσει στο επίπεδο ενός ενήλικα ανθρώπου. Μόλις αυτό συμβεί θα μπορέσει να ξεπεράσει σίγουρα τις ανθρώπινες δυνατότητες και να γίνει ακόμα πιο έξυπνη από το ανθρώπινο γένος. Μέχρι το 2040, θα έχουμε δε οδηγηθεί στο λεγόμενο Singularity, στο σημείο δηλαδή που άνθρωποι και ρομπότ θα αρχίσουν να «συγχωνεύονται». Πολλοί είναι εκείνοι άλλωστε που φοβούνται ένα τραγικό φινάλε για το ανθρώπινο είδος όπως αυτό που πραγματώνεται στην ταινία «Ex Machina».Αν όμως πιστεύουν ότι η Replica είναι το πρώτο σημάδι ενός τέτοιου προδιαγεγραμμένου μέλλοντος , με τον καιρό θα διαπιστώσουν πως δεν ισχύει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site.

Έκαστος, βέβαια, είναι ελεύθερος να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει μαζί τους....

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider