Πειράματα …τηλεπάθειας κάνει η Facebook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειράματα …τηλεπάθειας κάνει η Facebook

Το όνειρο του Mark Zuckerberg να δημιουργήσει ένα gadget που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να διαβάζουν την σκέψη των άλλων και να επικοινωνούν με τηλεπαθητικά κύματα μεταξύ τους μπορεί να μην απέχει και τόσο από την πραγματικότητα.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων έχει δημιουργήσει ένα κρυφό εργαστήριο πέρυσι με στόχο να αναπτύξει «την μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμμάτων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές». Η τεχνολογία, όπως περιγράφεται θυμίζει κατά πολύ τα πειράματα τηλεπάθειας που έχουμε παρακολουθήσει να πρωταγωνιστούν σε διάφορες ταινίες με θέμα τον πνευματισμό ή την παραψυχολογία ή κι εκείνα που ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή στην εποχή του 30 ακόμα και στην Ελλάδα, με επικεφαλής το Άγγελο Τανάγρα που είχε ιδρύσει και το αντίστοιχο ερευνητικό εργαστήριο.

Την ύπαρξη του σύγχρονου τεχνολογικού εργαστηρίου της Facebook αποδεικνύουν οι τελευταίες αγγελίες που δημοσιεύτηκαν ζητώντας καταρτισμένους ερευνητές κι επιστήμονες οι οποίοι θα στελεχώσουν την ομάδα του μυστικού εργαστηρίου που ακούει στο όνομα κτήριο 8. Σε αυτές αναζητούνται υποψηφίοι για ένα project που περιλαμβάνει την μελέτη των νευρωνικών δικτύων και άλλων ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων ώστε να δημιουργηθεί το δίκτυο επικοινωνίας του μέλλοντος.

Σύμφωνα με την αγγελία οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν Phd στην νευροφυσική ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν το πρότζεκτ μέσα σε δύο περίπου χρόνια παρότι αυτό βρίκσεται μέχρι στιγμής σε αρχικό στάδιο. Μια άλλη αγγελία ζητά έναν μηχανικό υπολογιστών που θα μπορεί να αναπτύσσει αλγόριθμους επεξεργασίας σημάτων ήχου για μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας.

Παρόλο που η Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει τις αγγελίες ένα σχόλιο του CEO της επιχείρησης Marc Zuckerberg ένα χρόνο πριν υπαινισσόταν ότι η εταιρεία μπορεί και να εργάζεται πάνω σε μια συσκευή ελέγχου και μετάδοσης σκέψης κάτι σαν τηλεπαθητική επικοινωνία.

«Μια μέρα πιστεύω ότι θα μπορούμε να επικοινωνούμε τις σκέψεις μας στους άλλους απευθείας με την βοήθεια της τεχνολογίας» είχε αναφέρει ο Zuckerberg τον Ιούνιο του 2015. «Θα μπορούμε απλά να σκεφτούμε κάτι και να «κοινοποιήσουμε» την σκέψη μας στους φίλους εάν κι εφόσον το επιθυμούμε.

Σε άλλη αγγελία ο αμερικανικός κολοσσός φαίνεται πως ψάχνει ειδικούς μηχανικούς οι οποίοι θα αναπτύξουν μια καινοτόμα νευρωνική τεχνολογία ικανή να παράξει μια ρεαλιστική και καθηλωτική εμπειρία». Η απεικόνιση των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ένα πεδίο της επιστήμης που χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές που σκανάρουν και κατανοούν το τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ άλλες τεχνολογίες προσπαθούν να μιμηθούν την αίσθηση της αφής με τη βοήθεια των υπολογιστών.

Το Facebook ήδη προσπαθεί να χαρτογραφήσει τον ανθρώπινο νου. Για το λόγο αυτό φαίνεται πως έχει προσλάβει και τον Mark Chevillet, καθηγητή νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο John Hopkins, ήδη από τον Σεπτέμβριο στη θέση του επικεφαλής τεχνικού προγράμματος , όπως φαίνεται κι από το προφίλ του στο Linked Inn.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές το τι είδους τεχνολογία θα μπορούσε να αναπτύξει η Facebook ώστε να υλοποιήσει τα παραπάνω σχέδια. Στο παρελθόν εταιρείες έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν ειδικούς αισθητήρες ώστε να μετρήσουν συγκεκριμένα εγκεφαλικά σήματα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη δεν θα ήταν απίθανο η facebook να επιχειρήσει να υλοποιήσει τα σχέδια της ακολουθώντας πανομοιότυπες τεχνικές.

Σε περίπτωση δε, που οι στόχοι της επιτευχθούν, αυτό θα σημάνει ένα τεράστιο βήμα της τεχνολογίας και θα χαρίσει στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη ακόμα μια πρωτιά κι ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών του.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Αlphabet η μητρική της Google, προχωρά ήδη το φιλόδοξο σχέδιό της με το οποίο στοχεύει σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα αυτοκίνητα μέχρι και τον τομέα της υγείας.

Όλες βέβαια οι πληροφορίες παραμένουν στο στάδιο των υποθέσεων αφού ακόμα και το ίδιο το κτήριο 8 καλύπτεται με ένα πέπλο μυστηρίου χωρίς να γνωρίζει κανείς τις δραστηριότητες του. To μόνο που είναι γνωστό είναι πως η ομάδα του κτηρίου αναπτύσσει προϊόντα hardware τα οποία στοχεύουν να συμβάλλουν στην αποστολή του Facebook για έναν κόσμο ακόμα πιο συνδεδεμένο.

Μια τελευταία πληροφορία που θα μπορούσε να επιβεβαιώνει τις υποθέσεις για καινοτόμες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης είναι το γεγονός πως η Facebook ανακοίνωσε την συνεργασία του κτηρίου 8 με 17 ερευνητικά τμήματα πανεπιστημίων τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider