SD: Η ελληνική πλατφόρμα ψυχαγωγίας για μια καλύτερη κοινωνία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SD: Η ελληνική πλατφόρμα ψυχαγωγίας για μια καλύτερη κοινωνία

Ψυχαγωγία. Αυτός λέγεται πως είναι εξ' ορισμού ο σκοπός των θεαμάτων. Κι αν πολλοί ορισμοί λέξεων είναι σύνθετοι και σηκώνουν πολύ διάλογο, η ψυχαγωγία είναι κάτι, που εν πολλοίς μπορούμε να συμφωνήσουμε σαν κοινωνία τι σημαίνει.

Σε αυτή ακριβώς την ψυχαγωγία έρχεται να συνεισφέρει η πλατφόρμα Soul Definition, με ταινίες γραμμένες στην πραγματική ζωή, που έχουν να μοιραστούν ένα καλό παράδειγμα ή μια θετική, ρεαλιστική ματιά, σε εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας ή μέσα μας.

Το SD ξεκινησε το 2013, όταν ο εμπνευστής του, Δημήτρης Μελέτης, εικονολήπτης στο επάγγελμα, μπάρκαρε στο λιμάνι του Ρόττερνταμ, ψάχνοντας για «ένα μέλλον που να συνάδει με την κοινή λογική και να φαίνεται να βγάζει κάπου». Ήταν κι εκείνος ένας από τους χιλιάδες νέους που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους την Ελλάδα γύρω στο 2010 σε αυτό το νέο κύμα μετανάστευσης, αναφέρει στο insider.gr.

Στην Ολλανδία του πρότειναν να ασχοληθεί με τα φεστιβάλ κιν/φου, το IDFA κ το IFFR, που αποτελούν πια θεσμούς εκεί, φιλοξενώντας και προωθώντας παραγωγές υψηλής ποιότητας. Άρχισε να συμμετέχει ως εθελοντής, και στη συνέχεια θεώρησε πως όφειλε να μοιραστεί κάτι και με τον κόσμο που δεν είχε τη δυνατότητα να βρίσκεται εκεί. Έτσι συνέχισε σαν αρθρογράφος, συντάσσοντας άρθρα-κριτικές κι ανασκοπήσεις των φεστιβάλ, για ιστοσελίδες με τις οποίες συνεργαζόταν ήδη όσο ήταν στην Ελλάδα.

Δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή εκείνων που τους αρέσει ο καλός κινηματογράφος και που σύντομα διατύπωσαν το εύλογο ερώτημα «ωραία αυτά που γράφεις, αλλά εμείς πού θα τα δούμε;». Το επόμενο βήμα, ήταν να εργαστεί προς την κατεύθυνση που θα απαντούσε στο ερώτημα αυτό.

Μια ακόμη πλατφόρμα ταινιών όμως δεν ήταν αρκετό σαν κίνητρο, για αυτό που εκείνος θεωρεί υγιή επιχειρηματικότητα για μια καλύτερη κοινωνία, αναφέρει στο insider.gr. «Ειδικά στους καιρούς μας, που ολόκληρη η κιν/φική παραγωγή έχει παραδοθεί άνευ όρων στην πειρατία σε ανατολή κ δύση, το δικό μου εγχείρημα ήθελα να έχει κάτι που να δηλώνει ευθέως ότι εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Όσο μπορεί να συμφωνήσει για αυτό η κοινωνία του σήμερα» συμπληρώνει.

Αυτό που επιχείρησε λοιπόν ήταν, από τις διακεκριμένες ταινίες που είχε συναντήσει αυτά τα χρόνια, να εστιάσει σε εκείνες που επικοινωνούν ένα «καλό παράδειγμα», περιπτώσεις που δηλώνουν ένα βήμα μπροστά ή έστω μια θετική προσέγγιση στην πραγματικότητα, αποσκοπώντας έτσι να συμβάλει σε μια θετική κοινωνική επίδραση. Με άλλα λόγια, κινήθηκε στη λογική ότι για να βελτιωθούμε σαν κοινωνία -κάτι που εξ ορισμού είναι ο ρόλος του πολιτισμού- χρειάζεται να κοιτάμε προς τα εκεί που θέλουμε να πάμε. Κι όσο τα δημοφιλή θεάματα συνεχίζουν να προβάλουν τη σύγκρουση, τον εντυπωσιασμό χωρίς περιεχόμενο και την ανασφάλεια, η κοινωνία χρειάζεται να δημιουργήσει το δικό της «vision board», ορίζοντας το όραμά της κι επιτρέποντας στον καθένα να το κάνει και δικό του.

Συγκεκριμένα, οι ταινίες που αποτέλεσαν την αρχή και συνέθεσαν την ταυτότητα της πλατφόρμας Soul Definition, είναι πρόσφατες, βραβευμένες παραγωγές, κι έχουν να κάνουν με τη σχέση μας με το περιβάλλον, την πολιτιστική έκφραση και το πώς ξεπερνά εμπόδια, τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων, την κοινωνική συνύπαρξη και τη γεφύρωση των σχετικών χασμάτων, την προάσπιση της ειρήνης, την επιστημονική εξέλιξη, την τεχνολογία και το διάλογο ως προς τη χρήση της, κ.ο.κ.

Μοναδική της οικονομική υποστήριξη είναι η μηνιαία συνδρομή των μελών της, στα οποία προσφέρεται χώρος σχολιασμού και επικοινωνίας. Κύριοι συνεργάτες που βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα το εν λόγω εγχείρημα, είναι εταιρίες παραγωγής από όλο τον κόσμο και εταιρίες διανομής του φιλοξενούμενου υλικού, ενώ για την απόδοσή των ντοκιμαντέρ στα ελληνικά, συνεισφέρουν Έλληνες επαγγελματίες.

Το SD θα έχει την τελική του μορφή από 1 Ιανουαρίου 2017, με μηνιαία συνδρομή 5€ και με προσθήκη τουλάχιστον μίας νέας ταινίας κάθε εβδομάδα. Όσοι προλάβουν να γραφτούν μες στον Δεκέμβρη, η συνδρομή τους ορίζεται και θα παραμείνει στα 4€ μηνιαία.

Η νέα «πλατφόρμα ψυχαγωγίας για μια καλύτερη κοινωνία» είναι πια πραγματικότητα. Τον λόγο τώρα έχει η κοινωνία...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.