Στεφανόπουλος: Τα δίκτυα 5G «εγκυμονούν» ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στεφανόπουλος: Τα δίκτυα 5G «εγκυμονούν» ανάπτυξη

Tα δίκτυα 5G είναι προ των πυλών και εγκυμονούν θεαματικές αλλαγές σε όλους του τομείς βιώσιμης ανάπτυξης, επισήμανε ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος, οι Ψηφιακές Επικοινωνίες με τις επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία αποφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τη μείωση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της φτώχειας, το πρασίνισμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας, προσφορά την οποία έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για να ξεκλειδώσει τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται για να εξαπλωθεί η τεχνολογία 5G στην ΕΕ έως το 2025 με στόχο την επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, την αύξηση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 910 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 1,3 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Πλέον, όπως προσέθεσε ο ίδιος, και στην περίπτωση της χώρας μας έχει διαμορφωθεί μια υγιής ψηφιακή υποδομή ενώ η υιοθέτηση ενός σχεδίου Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο σηματοδοτεί μια αισιόδοξη προοπτική για το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.

«Διαμορφώνεται μια συγκεκριμένη συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και πολλών σημαντικών κλάδων της οικονομίας αναμένεται να είναι στα κρίσιμα σημεία αυτού του σχεδίου. Στη νέα φάση που εισέρχεται η ελληνική οικονομία, ο κλάδος ΤΠΕ θα προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία σε μια Ελλάδα που μετασχηματίζεται σε μία σύγχρονη ψηφιακή οικονομία στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης,με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στο περιβάλλον και το Ευρωπαϊκό μέλλον μας», επισήμανε ο ίδιος.

Άλλωστε «η συμβολή των Ψηφιακών Επικοινωνιών στη βιώσιμη ανάπτυξη αναμένεται να ενδυναμωθεί στο άμεσο μέλλον με τον εξαπλασιασμό του όγκου δεδομένων στο διαδίκτυο, τη μαζική χρήση ΤΠΕ, υπηρεσιών software (Saas) και συνδέσεων M2M. Η συνδεσιμότητα θα επεκταθεί με εκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές, είτε αυτές αφορούv συνδεδεμένα αυτοκίνητα, είτε ιατρικές συσκευές, είτε ειδικούς μετρητές που χρησιμοποιούνται στη γεωργία κλπ. Το όραμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης -της ψηφιακής επανάστασης- συντελείται μπροστά στα μάτια μας και θα προσδώσει σημαντικά οφέλη σε όρους βιωσιμότητας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντα 2030», σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος.

Αναφερθείς στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας τόνισε ότι παρά την εξαετή οικονομική δυσπραγία κατάφερε εν μέσω κρίσης να θωρακίσει τη βιωσιμότητά του, ώστε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ενδεικτικά ανέφερε πως παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, ο συγκεκριμένος κλάδος επενδύει το 21% των εσόδων από υπηρεσίες και το 54% του EBITDA κατά μέσο όρο τα τελευταία 4 τρίμηνα (187 εκ. το ά εξάμηνο του 2016), πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό να μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές στην Ελλάδα.

«Δημιουργούμε 42.500 θέσεων εργασίας, προσφέρουμε συνεχώς υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες σε τιμές που βαίνουν μειούμενες (-45,5% στη φωνή και -38,6% στα δεδομένα) και συμβάλλουμε με 9,5 δισ. ευρώ (5,4%) στο ΑΕΠ, ενώ αν κατορθώσουμε να φτάσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση δεδομένων το 2020, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% (4,49 δισ.ευρω) και τα δημόσια έσοδα κατά 2,06 δισ. ευρώ, ευρώ κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider