Το 99% του Facebook δωρίζει ο Zuckerberg

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 99% του Facebook δωρίζει ο Zuckerberg

Το παράδειγμα του Bill Gates και άλλων πολυεκατομμυριούχων, φαίνεται να ακολουθεί ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg , ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του αποφάσισε να δωρίσουν το 99% των μετοχών τους - που με σημερινές τιμές προσεγγίζουν τα 42,3 δισ. ευρώ (45 δισ. δολάρια) - σε ένα νέο πρόγραμμα φιλανθρωπίας που εστιάζεται στο ανθρώπινο δυναμικό και την ισότητα.

Τα σχέδια του χαιρετίστηκαν με πάνω από 570.000 «likes», μεταξύ άλλων και από τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Arnold Schwarzenegger, την Melinda Gates (σύζυγο του Bill Gates, συνιδρυτή της Microsoft), και την τραγουδίστρια Shakira. Οι Gates και άλλοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Warren Buffett έχουν δημιουργήσει δικά τους ιδρύματα για να δωρίσουν τις τεράστιες περιουσίες τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Zuckerberg , 31 ετών, ο οποίος θα ελέγχει το νέο φιλανθρωπικό πρόγραμμα από κοινού με τη γυναίκα του, παραμένοντας πάντα επικεφαλής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο, είπε ότι θα πουλήσει ή θα δωρίσει μετοχές αξίας μέχρι και 1 δισ. δολάρια (946,7 εκατ. ευρώ) κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να μείνει επικεφαλής του Facebook για «πολλά, πολλά χρόνια».

Το πρόγραμμα, που θα ονομαστεί Chan Zuckerberg Initiative, δεν αποτελεί την πρώτη του δωρεά. Όταν ήταν μόλις 26 χρονών ο ιδρυτής του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου υπέγραψε ένα κείμενο, που έφερε τον τίτλο Giving Pledge, με το οποίο καλούσε τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και τις οικογένειές τους να δεσμευτούν ότι θα δώσουν πάνω από τη μισή τους περιουσία, είτε όσο ζουν είτε μέσω της διαθήκης τους, σε ιδρύματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Ο Mark και η Prisila είναι πρωτοπόροι σε αυτή την καταπληκτική δέσμευση» έγραψε ο Buffett στο Facebook. «Ένας συνδυασμός ευφυΐας, πάθους και πόρων σε τέτοια κλίμακα θα αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Εκ μέρους μελλοντικών γενεών, τους ευχαριστώ»

Παρόμοιο ήταν και το μήνυμα της Melinda Gates που ανέφερε: «η πρώτη λέξη που μου έρχεται είναι “Wow”. Το παράδειγμα που δίνετε σήμερα αποτελεί έμπνευση για εμάς και τον κόσμο».

Ο Buffett, έχει και ο ίδιος δεσμευτεί να δωρίσει μετοχές της εταιρείας του Berkshire Hathaway Inc το 2006, αξίας περίπου 29,1 δισ. ευρώ (31 δις δολάρια), πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη δωρεά που είχε γίνει έως τότε.

«Η φιλανθρωπία είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στις ΗΠΑ, αφού κάθε χρόνο χαρίζονται περίπου 329,6 δισ. ευρώ (350 δις δολάρια) σε ιδρύματα», σύμφωνα με την Stacy Palmer, αρχισυντάκτρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας Chronicle of Philanthropy.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όμως η δωρεά του Zuckerberg και της συζύγου του προκαλεί έκπληξη όχι μόνο λόγω του μεγέθους της αλλά και λόγω της ηλικίας τους» προσθέτει η Palmer.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου στράφηκε αρκετά νωρίς στη φιλανθρωπία, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Gates ήταν 45 ετών το 2000, όταν ίδρυσε με τη γυναίκα του το ίδρυμα που φέρει το όνομά τους, ενώ ο Buffett ήταν 76 ετών το 2006, όταν υποσχέθηκε τη δωρεά της περιουσίας του.

Το νέο για την δωρεά ανακοινώθηκε από τον ιδρυτή της δημοφιλούς σελίδας μέσω του προσωπικού του προφίλ στο facebook στο post που ανήρτησε για το νέο μέλος της οικογένειάς του, το οποίο ήρθε στον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα, με τίτλο «Γράμμα στην κόρη μας».

Φέτος το ζευγάρι έχει κάνει αρκετές δωρεές, σε δημόσια σχολεία, αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο για την βελτίωση της πρόσβασης στο Internet, όπου εργάζεται η σύζυγός του.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ευτυχισμένοι γονείς, περισσότερες λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία τους θα δώσουν όταν επιστρέψουν από την γονεϊκή τους άδεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider