Υπάλληλοι Yahoo: Υπεύθυνη η Mayer για την επίθεση των χάκερ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπάλληλοι Yahoo: Υπεύθυνη η Mayer για την επίθεση των χάκερ

Ήταν έξι χρόνια πριν όταν τα πληροφοριακά συστήματα και οι λογαριασμοί των χρηστών της Yahoo παραβιάστηκαν από χάκερς του κινεζικού στρατού. Και δεν ήταν μόνο η Yahoo, καθώς και η Google και μια σειρά από άλλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου δέχθηκαν βαρύ πλήγμα…

Πραγματοποιώντας μια σύντομη ανασκόπηση του χθες, οι New York Times επισημαίνουν πως ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin, είχε δηλώσει τότε ότι η ασφάλεια θα γίνει κορυφαία εταιρική πραγματικότητα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο τεχνολογικός κολοσσός προχώρησε στην πρόσληψη εκατοντάδων μηχανικών ασφαλείας, υιοθετώντας το μότο «ποτέ ξανά», προκειμένου να στείλει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψει ποτέ και σε κανέναν – είτε πρόκειται για εγκληματίες, είτε για κατασκόπους – να παραβιάσουν και να υποκλέψουν τους λογαριασμούς των χρηστών της Google.

Η Yahoo, στον αντίποδα, εμφανίστηκε πιο… απρόθυμη στο να αυξήσει τις επενδύσεις στον νευραλγικό τομέα της ασφάλειας, όπως καταγγέλλουν πρώην και νυν υπάλληλοί της.

Όπως επισημαίνουν, όταν η Marissa Mayer ανέλαβε τα ηνία της Yahoo στα μέσα του 2012, η ασφάλεια ήταν ένα από τα πολλά προβλήματα που «κληρονόμησε». Με τόσα ανοιχτά μέτωπα, η ίδια αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την προώθηση νέων προϊόντων, παρά να κινηθεί αποφασιστικά ώστε να βελτιώσει κρίσιμα θέματα ασφαλείας.

Όπως τελικά αποδείχθηκε, οι τότε επιλογές της Yahoo είχαν συνέπειες και μάλιστα πολύ σοβαρές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών κλάπηκαν από το δίκτυο του Yahoo στα τέλη του 2014. Αυτό είναι και το πιο σφοδρό «χτύπημα» που έχουν επιφέρει ποτέ στο δίκτυο μιας εταιρείας οι χάκερς.

«Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κυβερνοεπιθέσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το σύστημα ασφαλείας της Yahoo αποδείχθηκε αρκετά κατώτερο των περιστάσεων», αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.

«Η Yahoo έχει ήδη αρχίσει να υποφέρει», υποστηρίζει ο Avivah Litan, αναλυτής, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας, στην ερευνητική εταιρεία Gartner.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider