Ένα… ζούληγμα αξίας 25.000 ευρώ για τις καλύτερες startups

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα… ζούληγμα αξίας 25.000 ευρώ για τις καλύτερες startups

Χαμηλός φωτισμός, νεαροί και νεαρές -20άρηδες και 30άρηδες στην πλειοψηφία- να συνομιλούν μεταξύ τους κρατώντας μπύρες στα χέρια και ο DJ να παίζει τα τελευταία χορευτικά κομμάτια. Θα μπορούσε να είναι σκηνή από κάποιο κλαμπ και όμως… όταν η μουσική χαμηλώνει στην σκηνή του χώρου δεν εμφανίζεται κάποιος καλλιτέχνης αλλά ένας νεαρός επιχειρηματίας, ο οποίος θα πρέπει να πείσει μια ομάδα κριτών για την επιτυχία της επιχειρηματικής του ιδέας.

Αυτό είναι το Squeeze (σ.σ. κυριολεκτικά το ζούληγμα). Μια εκδήλωση που πραγματοποιεί κάθε τρίμηνο ο επιχειρηματικός επιταχυντής Orange Grove με την υποστήριξη του ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος. Σε αυτό συμμετέχουν κάθε φορά 8 ελληνικές startups που παρουσιάζουν μέσα σε 5 λεπτά την επιχειρηματική τους ιδέα, τις προοπτικές τους, την ομάδα πίσω από αυτές. Ο στόχος; Να πείσουν τους κριτές ότι έχουν μέλλον και αξίζουν να κερδίσουν τα έπαθλα του διαγωνισμού που αντιστοιχούν σε 15.000 ευρώ για τον πρώτο και 10.000 ευρώ για τον δεύτερο.

Οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν μόλις 5 λεπτά να προβάλουν τη δουλειά τους και άλλα 5 λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των κριτών. Έτσι η εκδήλωση έχει ρυθμό και θέαμα. Έχει όμως και κοινό. Δεκάδες νέοι και νέες παρακολουθούν τα «πλασαρίσματα» των νέων επιχειρηματιών, στηρίζουν ο καθένας κάποιον υποψήφιο και ταυτόχρονα συζητούν για τα νέα του οικοσυστήματος, για τις δικές τους ιδέες, γνωρίζονται μεταξύ τους και ετοιμάζουν τα δικά τους βήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Για τους διαγωνιζόμενους το «όνειρο» είναι το χρηματικό βραβείο. Όπως όμως τονίζουν τα στελέχη του Orange Grove έχει ιδιαίτερη σημασία και η συμμετοχή από μόνη της, καθώς οι νέοι επιχειρηματίες –που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα – αποκτούν πολύ χρήσιμη εμπειρία για το πώς να παρουσιάζουν την επιχείρησή τους, ενώ λαμβάνουν και βοήθεια και προτάσεις από τους κριτές.

Στο τελευταίο Squeeze, το όγδοο κατά σειρά, το πρώτο βραβείο και το έπαθλο των 15.000 ευρώ πήρε η startup εταιρεία b2b wave η οποία προσφέρει μια online λύση για εμπόρους χονδρικής, προμηθευτές και κατασκευαστές να φτιάχνουν στο λεπτό ηλεκτρονικά καταστήματα για τους πελάτες τους. Με αυτό τον τρόπο οι πελάτες της b2b wave μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα και αυξάνουν τις πωλήσεις τους.

Το δεύτερο βραβείο και το έπαθλο των 10.000 ευρώ το πήρε η εταιρεία Family Goes Out, μια ιστοσελίδα για γονείς που θέλουν να βγουν έξω ή να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με τα παιδιά τους. Το Family Goes Out επιλέγει ξενοδοχεία και τοποθεσίες που είναι κατάλληλες για όλη την οικογένεια διαθέτοντας ειδική μέριμνα για τα μικρά παιδιά.

Εκτός όμως από τους δύο νικητές σχεδόν όλες οι startups που συμμετείχαν είχαν πολύ δυνατές παρουσιάσεις. Το Squeeze τα είχε όλα: όμορφες παρουσιάσεις, ενδιαφέροντα κόσμο, αγωνία, συγκίνηση, χαρά. Είχε ακόμη και πίτσα!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider