To Facebook «σπάει» τα 2 δισεκατομμύρια χρήστες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Facebook «σπάει» τα 2 δισεκατομμύρια χρήστες

Η μετοχή του Facebook τον τελευταίο καιρό γνωρίζει ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές αρχίζουν να φαντασιώνονται το επόμενο τεράστιο ορόσημο της εταιρείας: τους 2 δισ. ενεργούς χρήστες κάθε μήνα.

Σίγουρα, το Facebook έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει τα συγκεκριμένα πολυπόθητα υψηλά. Το πιο πρόσφατο τρίμηνο έληξε με περίπου 1,7 δισ. μηνιαίους χρήστες και η Wall Street προβλέπει πως το νέο όνειρο των 2 δισ. δεν θα γίνει πραγματικότητα νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Όποτε βέβαια και να πιαστεί ο στόχος παραμένει εκπληκτικό το γεγονός πόσο γρήγορα συγκεντρώθηκαν όλοι αυτοί οι χρήστες χωρίς μάλιστα η εταιρεία να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης από τη στιγμή που ξεκίνησε η ανοδική της πορεία.

Βέβαια δεν είναι να απορεί κανείς αν σκεφτεί πως πλέον το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο διαθέτει τέσσερα προϊόντα με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρήστες το καθέαν- ο πυρήνας του, το Facebook και τα Messenger, WhatsApp και Groups.

Σύμφωνα με τον And Baird, αναλυτή της Colin Sebastian, το Facebook θα συνεχίσει να συγκεντρώνει νέους χρήστες, και κατ’επέκταση δολάρια από τη διαφήμιση, παρά τις απειλές που φαινομενικά δέχεται από την Snapchat και άλλα αναδυόμενα κοινωνικά δίκτυα.

Μάλιστα ο Sebastian θεωρεί ότι είναι λάθος να υποθέσουμε πως η άνοδος του Snapchat είναι αρνητική και απειλεί τόσο το Facebook όσο και τη θυγατρική του, Instagram.

Όπως διευκρινίζει η επιτυχία του Facebook δεν απειλείται αντιθέτως απειλεί κυρίως την Alphabet (Google). Παρόλα αυτά, οι δύο αυτές εταιρείες βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο συνύπαρξης κι έτσι η καθεμία συνεχίζει την ανοδική της πορεία - η Alphabet δεν απέχει πολύ από τη στιγμή που θα πιάσει τα δικά της ιστορικά υψηλά.

Παρομοίως, αισιόδοξη άποψη για την μελλοντική πορεία του κοινωνικού δικτύου ασπάζεται και ο αναλυτής Brian Nowak της Morgan Stanley.

«Μπορεί το Facebook να συνεχίσει να ανεβαίνει; Είναι δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς εναντίον του αφού οι επενδυτές φαίνεται να έχουν ακλόνητη πίστη στον διευθύνοντα σύμβουλό του Mark Zuckerberg και στην υπόλοιπη ομάδα διαχείρισης».

Με πολλούς τρόπους, η άνοδος του Facebook είναι παρόμοια με εκείνη της Amazon η οποία διαθέτει εξίσου έναν αινιγματικό ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Jeff Bezos. Και μάλιστα η πίστη αυτή μοιάζει ακλόνητη αφού τόσο η Amazon, όσο και η Facebook, έχει πάρει πολλά ρίσκα τα οποία έχει πληρώσει αρκετά ακριβά.

Παρόλα αυτά και η Amazon χτύπησε νέο ιστορικό υψηλό τις προηγούμενες εβδομάδες. Τόσο η Amazon όσο και η Facebook έχουν αυτή τη στιγμή διαπραγματευτική αξία της τάξης των 375 δισ. δολαρίων. Η Apple, η Alphabet και η Microsoft είναι οι μόνες αμερικανικές εταιρείες που αξίζουν περισσότερο.

Η Facebook, όμως, σε αντίθεση με την Amazon, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε μια κάπως πιο λογική τιμή, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τιμή προσφοράς αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αναλυτές προβλέπουν ετήσια αύξηση 35% των αποδοχών της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Κάπως έτσι οι συνδρομητές τα κέρδη και η επιτυχία αλληλοτροφοδοτούνται παρουσιάζοντας στην newsfeed σας όλο και περισσότερες ιστορίες για την επιτυχία του κοινωνικού δικτύου, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να βγουν αληθινές κατατάσσοντας το Facebook στο υψηλότερο σημείο του βάθρου των ισχυρών του διαδικτύου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider