Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

«Μαύρη λίστα» έρχεται στο Instagram

«Μαύρη λίστα» έρχεται στο Instagram - Κεντρική Εικόνα/Video

Τη «Μαύρη Λίστα» έκανε διαθέσιμη στους χρήστες του εδώ και λίγες ώρες το Instagram, μέσω της οποίας θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους ποια σχόλια θα εμφανίζονται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν.

Αν και η Blacklist, είχε εμφανιστεί πρώτη φορά τον Ιούλιο, ήταν διαθέσιμη μόνο για επαγγελματικούς λογαριασμούς. Από εδώ και στο εξής όμως οι μαύρες λίστες σχολίων είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες ώστε να μπορούν να προστατέψουν τα προφίλ τους από κακόβουλα σχόλια. Στην ουσία με το νέο αυτό χαρακτηριστικό θα δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη είτε να ενεργοποιήσει τα ορισμένα από το Instagram φίλτρα τα οποία αυτόματα θα μπλοκάρουν και θα κρύβουν από τα σχόλια μια συγκεκριμένη γκάμα λέξεων, ή με την επιλογή της εξατομικευμένης λίστας θα μπορεί να ορίζει ο ίδιος τις λέξεις κλειδιά που δεν θέλει να εμφανίζονται στα σχόλια των φωτογραφιών που ανεβάζει στο προφίλ του.

Αυτή η τελευταία επιλογή βοηθά τους ιδιοκτήτες λογαριασμών του Instagram να κρατήσουν συγκεκριμένα θέματα εκτός συζήτησης ακόμα κι αν οι λέξεις που χρησιμοποιούνται σε αυτά δεν θεωρούνται «προσβλητικές» από την ίδια την εταιρεία.

Για την ενεργοποίηση των δύο αυτών επιλογών ο χρήστης χρειάζεται απλά να πάει στις ρυθμίσεις του προφίλ του και να επιλέξει Hide Inappropriate Comments ή Custom Keywords, εισάγοντας τις λέξεις της προτίμησής του που θέλει να αποκλείσει από τα σχόλια.

Πρώτη από την γκάμα των διασημοτήτων του Instagram που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο εργαλείο ήταν η Taylor Swift η οποία είχε δεχτεί ουκ ολίγα ανάρμοστα σχόλια.

Το νέο εργαλείο χαρακτηρίζεται αρκετά σημαντικό κυρίως για να «φοβερίζει» τα trolls τα οποία επιτίθονται σε διαφορα προφίλ του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, προφίλ τα οποία είναι δημόσια από προεπιλογή και δημοσιεύονται σε αυτά προσωπικές φωτογραφίες. Ο αγώνας του Instargam κατά των κακόβουλων σχολίων δεν είναι καινούργιος.

Πριν από λίγο καιρό είχε εισάγει κι άλλα εργαλεία εποπτείας σχολίων, όπως η δυνατότητα διαγραφής σχολίων, η δυνατότητα αναφοράς για καταχρηστικό προσβλητικό περιεχόμενο ακόμα και η δυνατότητα για μπλοκάρισμα συγκεκριμένων λογαριασμών χρηστών.

«Η ομορφιά της κοινότητας του Instagram είναι η ποικιλομορφία των μελών της. Όλα τα διαφορετικά είδη ανθρώπων - από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα, φυλές, φύλα, γενετήσιου προσανατολισμού, και ικανοτήτων - θεωρούν το Instagram «σπίτι τους» όμως πολλές φορές δέχονται σκληρά κι επικριτικά σχόλια για τις θέσεις τους» έγραψε ο Kevin Systrom, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Instagram στο blog της εταιρείας, εξηγώντας την ανάγκη που υπήρχε για τέτοιου είδους εποπτεία σχολίων.

«Για να ενδυναμώσουμε κάθε μέλος της κοινότητάς μας, πρέπει να προωθήσουμε μια κουλτούρα όπου ο καθένας θα αισθάνεται ασφαλής να είναι ο εαυτός τους χωρίς να δέχεται καμία κριτική και καμία παρενόχληση» συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η νέα πολιτική δεν αποτελεί δική του προσωπική επιθυμία αλλά «ευθύνη της εταιρείας απέναντι στους χρήστες της».

Η κίνηση αυτή, έρχεται σε μια στιγμή όπου όλα τα κοινωνικά δίκτυα συναγωνίζονται για το ποιο θα καταφέρει να νικήσει το εκφοβισμό και την κακοποίηση των μελών του. Η ίδια η Instagram ασχολήθηκε πρόσφατα με μια υπόθεση online trolling στο προφίλ του διάσημου και με πάρα πολλούς ακολούθους, τραγουδιστή, Justin Bieber. Ο Bieber αναγκάστηκε να κλείσει τον λογαριασμό του μετά από υβριστικά σχόλια που άφησαν οι ακόλουθοί του κάτω από μια φωτογραφία με την νέα του φίλη Sophia Richie.

Αλλού στο διαδίκτυο, κακόβουλα σχόλια - που συχνά απευθύνονται σε γυναίκες - έχουν ωθήσει πολλούς να απέχουν από τα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, η πρωταγωνίστρια του Ghostbusters, Leslie Jones δέχτηκε πρόσφατα online ρατσιστική και σεξιστική επίθεση από μια ομάδα ανδρών στο Twitter.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο περιστατικό έζησε και η κόρη του Robin Williams, Zelda, η οποία είδε τα trolls να χλευάζουν τον θρήνο που εξέφρασε δημοσίως για τον χαμό του πατέρα της ποστάροντας πειραγμένες με photoshop φωτογραφίες του.

Πολλοί μάλιστα ίσως θυμούνται και την «εκστρατεία» παρενόχλησης που ξέσπασε πρόσφατα έναντι όλων εκείνων που «τόλμησαν» να εκφραστούν δημόσια κατά του σεξισμού που παρατηρείται  στον κόσμο του video gaming (#GamerGate).

Παρόλο που η Instagram δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με τόσες πολλές υποθέσεις online διασυρμού και «κακοποίησης», σε σύγκριση με το Twitter, φρόντισε να ενεργοποιήσει τα εργαλεία της εγκαίρως.

Μάλιστα η Twitter φαίνεται πως αναπτύσσει ένα παρόμοιο εργαλείο, σύμφωνα με το Bloomberg. Όμως οι όποιες προσπάθειές της πλέον αντιμετωπίζονται από τους χρήστες με επιφύλαξη αφού όπως σημειώνουν η εταιρεία έχει κάνει «πολύ λίγα και πολύ αργά» για το συγκεκριμένο θέμα.

Tα νέα αυτά εργαλεία όμως δεν είναι τα μόνα που ετοίμασε το κοινωνικό δίκτυο για να κάνει τα μέλη της κοινότητας του να αισθάνονται ευπρόσδεκτα.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να παρουσιάσει και μια άλλη αλλαγή η οποία θα δείχνει πιο εξατομικευμένα και σχετικά σχόλια κατά την προεπισκόπηση των δημοσιεύσεων ή ενός προφίλ, αντί για τα δύο πιο πρόσφατα σχόλια που έδειχνε μέχρι χθες.

Αυτό σημαίνει, πως όπως και στο Facebook, οι χρήστες θα βλέπου πλεόν πρώτα τα σχόλια των φίλων τους κατά την περιήγησή τους.
 

Best of Internet