Προμήθεια θα πληρώνει η Google όταν εμφανίζει ειδήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προμήθεια θα πληρώνει η Google όταν εμφανίζει ειδήσεις

Προμήθεια στις μηχανές αναζήτησης όπως η Google θα μπορούν να επιβάλουν οι ευρωπαϊκοί ειδησεογραφικοί όμιλοι, όταν στις αναζητήσεις των χρηστών εμφανίζονται αποσπάσματα των δημοσιευμάτων τους, σύμφωνα με νέα μεταρρύθμιση που προωθεί η Κομισιόν, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η νέα νομοθεσία, η οποία πέφτει ως «πέλεκυς» πάνω στις μηχανές διαδικτυακών αναζητήσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ΕΕ για μεγαλύτερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT, οι προτάσεις που εισηγείται η Κομισιόν θα δημοσιοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και στόχο έχουν να πλήξουν την «παντοδυναμία» των τεχνολογικών κολοσσών που ουσιαστικά ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που δημοσιεύεται στο Ίντερνετ.

Η πρωτοβουλία αυτή των Βρυξελλών αναμένεται να ρίξει «λάδι στη φωτιά» των ήδη τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στους κολοσσούς της Silicon Valley και την ΕΕ, η οποία φαίνεται πως τους δυσκολεύει τη ζωή… για τα καλά.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των προτάσεων, που περιήλθαν στην κατοχή των FT, οι ειδησεογραφικοί όμιλοι θα αποκτήσουν «αποκλειστικά δικαιώματα» για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου τους, το οποίο σημαίνει ότι οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν με τους μεγιστάνες των εκδόσεων τους όρους με τους οποίους θα μπορεί να αναδημοσιεύει τα δημοσιεύματά τους.

Οι προτάσεις της Κομισιόν δεν υποχρεώνουν, ασφαλώς, τους εκδοτικούς ομίλους να επιβάλλουν χρέωση στις μηχανές αναζήτησης και μπορούν να διαθέτουν δωρεάν το περιεχόμενό τους, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider