Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

Το Instagram «μαρτυρά» αν πάσχουμε από κατάθλιψη

Το Instagram «μαρτυρά» αν πάσχουμε από κατάθλιψη - Κεντρική Εικόνα/Video

Γνωρίζατε ότι εκτός από like οι φωτογραφίες του Instagram μπορούν να υποδείξουν ποιοι χρήστες του κοινωνικού δικτύου πάσχουν από κατάθλιψη; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Βερμόντ.

Οι επιστήμονες με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά των φωτογραφιών, όπως για παράδειγμα η φωτεινότητα και το χρώμα, κατάφεραν να προσδιορίσουν σωστά ποιοι συμμετέχοντες υπέφεραν από κατάθλιψη και μάλιστα σε καλύτερο ποσοστό από ότι θα προέβλεπε ένας τυπικός γιατρός.

Η μειωμένη φωτεινότητα και οι σκοτεινές αποχρώσεις στις φωτογραφίες αποτέλεσε μια πρώτη ένδειξη πως το άτομο ένιωθε καταθλιπτικά συναισθήματα. Η ανάλυση του υπολογιστή, μάλιστα, κατάφερε να προσδιορίσει σωστά το 70% των περιπτώσεων της κατάθλιψης.

Το φίλτρο Valencia ήταν το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους μη καταθλιπτικούς χρήστες, ενώ οι χρήστες που υπέφεραν από κατάθλιψη ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν το φίλτρο Inkwell. Να σημειώσουμε πως το φίλτρο Valencia κάνει πιο φωτεινές τις φωτογραφίες ενώ αντιθέτως το Inkwell τις μετατρέπει σε ασπρόμαυρες.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 13.000 φωτογραφίες από 166 χρήστες του Instagram, μερικοί από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη. Όπως αναφέραν μάλιστα οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα, τα ευρήματα δείχνουν έναν διακριτικό κι ανέξοδο, κατά μια έννοια, τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα social media για να ανιχνευθούν προβλήματα υγείας.

Για να επιτευχθεί η ανάλυση δημιουργήθηκε ένα ειδικό λογισμικό του υπολογιστή, το οποίο κοίταζε την φωτεινότητα και τις αποχρώσεις των φωτογραφιών καθώς και το πιο φίλτρο χρησιμοποιήθηκε κάθε φορά. Στη συνέχεια το υπολογιστικό σύστημα έμαθε να κάνει προβλέψεις για την κατάθλιψη μέσα από την σύγκριση φωτογραφιών των καταθλιπτικών ατόμων και εκείνων που δεν υπέφεραν από κατάθλιψη.

Όσο για το ηθικόν του πράγματος ο διευθυντής του τμήματος Mood and Anxiety του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Michael Thase, ανέφερε πως «όλα είναι χρήσιμα και καλά». «Αυτό που δεν είναι καλό είναι να χρησιμοποιηθούν από κάποιον με στόχο να εκμεταλλευτεί αυτού του είδους τις πληροφορίες για να συνδεθεί με τα καταθλιπτικά άτομα με κακόβουλο σκοπό».

Στο μέλλον, όπως συμπλήρωσε ο Thase, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους αναλύσεις κι έρευνες μέσω των social media. Με την συγκατάθεση των χρηστών θα οι φωτογραφίες τους θα μπορούν να σαρώνονται για να εντοπίζονται πιθανές ενδείξεις ασθενειών.

Ένα μήνυμα του τύπου: «γνωρίζετε ότι η επιλογή των αποχρώσεων και των χρωμάτων των φωτογραφιών του προφίλ σας δείχνει σημάδια κατάθλιψης; Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα;» θα μπορούσε να στέλνεται στους χρήστες που εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί ίσως το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από τα ψηφιακά ίχνη που αφήνουμε καθημερινά στον ιστό. Στο άμεσο μέλλον υπολογίζεται πως οι τεχνολογικές επιχειρήσεις θα έχουν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τους χρησιμοποιώντας παρόμοιους τρόπους, αναφέρει ο Thase, και μάλλον δεν έχει άδικο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως λίγους μήνες πριν, ερευνητές της Microsoft έδειξαν ότι το ιστορικό αναζήτησης ενός ατόμου στο διαδίκτυο θα μπορούσε, ανά περιπτώσεις, να προβλέψει μια επερχόμενη διάγνωση καρκίνου στο πάγκρεας.


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Η ερώτηση αποσκοπεί στην πρόληψη αυτόματων υποβολών

Best of Internet