«Σαστισμένοι» οι αναλυτές από τη φρενίτιδα για το Pokemon Go

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σαστισμένοι» οι αναλυτές από τη φρενίτιδα για το Pokemon Go

Η «φρενίτιδα» που έχει κατακλύσει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, το τελευταίο διάστημα, για το δημοφιλές παιχνίδι Pokemon Go, δεν έχει καταφέρει να «καθηλώσει» μόνο τους φανατικούς του οπαδούς, αλλά και σημαντική μερίδα αναλυτών που απασχολούνται στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η τρομακτική απήχηση του παιχνιδιού, μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, αποτελεί έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τις ομάδες αναλυτών που καλύπτουν τη μετοχή της Nintendo στις επενδυτικές τράπεζες.

Ενδεικτικό – και σίγουρα όχι το μόνο – παράδειγμα ο αναλυτής της Bank of America, Hiroyasu Eguchi. Η ιστορία του; Ο Eguchi αποφάσισε να μειώσει τη σύσταση της μετοχής της Nintendo τον Απρίλιο. Μόλις μια μέρα πριν το «ντεμπούτο» του Pokemon Go στις ΗΠΑ, ήτοι στις 6 Ιουλίου, ο αναλυτής προχώρησε και σε μείωση της τιμής στόχου για τη μετοχή. Από τότε, η τιμή της μετοχής έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ακόμη κι αν έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες. Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τον Eguchi να… αλλάξει ρότα και να προχωρήσει σε αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της Nintendo σε «buy» (αγορά), καθώς και να θέσει νέα τιμή στόχο, σχεδόν διπλάσια έναντι της τρέχουσας τιμής της μετοχής.

Και ο Eguchi δεν είναι ο μόνος. Μόλις μια εβδομάδα πριν την «πρεμιέρα» του Pokemon Go, ο αναλυτής της Mitsubishi UFJ, Hirotoshi Murakami, αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της τιμής στόχου της μετοχής της Nintendo… στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2015. Μετά την εκρηκτική άνοδο της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες, ο Murakami πραγματοποίησε στροφή… 180 μοιρών και πλέον προβλέπει άνοδο της μετοχής έως και 71% (!) από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η απήχηση του παιχνιδιού εξέπληξε τους πάντες και το τμήμα επικοινωνίας της Nintendo δεν έχει «βοηθήσει» ιδιαίτερα αναλυτές και επενδυτές να αντιληφθούν τα νέα δεδομένα.

«Όλα αυτά μας αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει μεγάλη πειθαρχία στην ιαπωνική αγορά, αναφορικά με το τι λες, πως το λες και πότε το λες», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Nicholas Benes, διευθυντικό στέλεχος του Training Institute της Ιαπωνίας. «Χρειαζόμαστε όλοι περισσότερη πειθαρχία», εξηγεί ο ίδιος.

Εκείνο που περισσότερο προβληματίζει όμως τους αναλυτές, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει το Bloomberg, είναι η απουσία από την πλευρά της Nintendo πληροφοριών και στοιχείων που να εξηγούν το πραγματικό οικονομικό όφελος της εταιρείας από το Pokemon Go, από τη στιγμή που η Nintendo δεν έχει τα αποκλειστικά του δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο Eguchi της Bank of America εκτιμά πως οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τα πραγματικά οφέλη της εταιρείας από τη ραγδαία απήχηση του παιχνιδιού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Eguchi είναι ο αναλυτής που έχει θέσει την υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της Nintendo, η οποία είναι αυξημένη κατά… 96% έναντι των τιμών στόχου που έχουν θέσει οι άλλοι αναλυτές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Eguchi, το δημοφιλές παιχνίδι θα μπορούσε έως και να… τριπλασιάσει την κερδοφορία της Nintendo την επόμενη χρονιά.

«Το Pokemon Go αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς, δεν είναι απλά ένα παιχνίδι που ανανεώνει το προφίλ της εταιρείας», σχολιάζει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider