Η Uber φέρνει το φαγητό στην... πόρτα των Λονδρέζων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Uber φέρνει το φαγητό στην... πόρτα των Λονδρέζων

Εκτός από τους πηγαίνει στις δουλειές τους, τώρα η Uber σερβίρει και φαγητό στους Λονδρέζους. Η εταιρεία παρουσίασε τη νέα της εφαρμογή UberEats που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να παραγγέλνουν φαγητό από 150 εστιατόρια, τα οποία μάλιστα δεν είναι τα τυπικά «ντιλιβεράδικα», αφού τα ίδια δεν διαθέτουν υπηρεσία delivery.

Με αυτόν τον τρόπο, η ραγδαίως αναπτυσσόμενη start-up «μπαίνει στο μάτι» εδραιωμένων εφαρμογών διανομής φαγητού, όπως είναι οι Just Eat και Deliveroo. Η νέα της δραστηριότητα αποτελεί το μεγαλύτερο «άνοιγμα» της εταιρείας ταξί που έχει κατορθώσει να επεκτείνει το δίκτυό της σε 20 πόλεις στη Βρετανία και εκατοντάδες πόλεις παγκοσμίως.

To UberEats είναι διαθέσιμo για iPhone και συσκευές με Android και χρησιμοποιεί την ίδια πιστωτική κάρτα που έχουν συνδέσει οι χρήστες με την υπηρεσία ταξί της Uber. Με τη βοήθεια του GPS, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα εστιατόρια της περιοχής τους και να «ξεφυλλίσουν» τους ηλεκτρονικούς καταλόγους.

Στόχος της εταιρείας είναι να επεκτείνει το δίκτυο των συνεργαζόμενων εστιατορίων, πέρα από τις έθνικ κουζίνες που ταυτίζονται με το βρετανικό delivery. Η υπηρεσία είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και σερβίρει γεύμα μέχρι και δείπνο.

Πώς, όμως, θα επιβιώσει η Uber σε μια αγορά με τόσο σκληρό ανταγωνισμό, όπως είναι η διανομή φαγητού; Η εταιρεία σκοπεύει να δελεάσει τους πελάτες με εγγυημένο μέγιστο χρόνο παράδοσης τα 30 λεπτά και με το να μην χρεώνει μεταφορικά έξοδα για ένα διάστημα «γνωριμίας».

«Πιστεύω ότι ο κόσμος θα δοκιμάσει το UberEats για τους ίδιους ακριβώς λόγους που δοκίμασε την Uber», εξηγεί ο Alex Czarnecki, γενικός διευθυντής του τομέα UberEats. «Θα είναι πολύ πιο γρήγορη από τους ανταγωνιστές της». Το σύστημα βαθμολογίας που χρησιμοποιείται στην εφαρμογή ταξί της Uber για να αποκλείονται οι κακοί οδηγοί, θα χρησιμοποιείται και στο UberEats, για να βαθμολογούν οι πελάτες τόσο τους διανομείς όσο και τα εστιατόρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με χιλιάδες διανομείς, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και, σύμφωνα με την Uber η αμοιβή τους θα διαμορφώνεται περίπου στις 10 λίρες/ώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αισθητά πιο καλοπληρωμένοι από τους διανομείς της Deliveroo που δίνει 7 λίρες την ώρα.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να επιλέγουν πότο θα εργάζονται και πότε όχι, ενώ δεν έχουν περιορισμούς για ώρες αιχμής ή χαμηλότερης ζήτησης. Οι εν λόγω εφαρμογές έχουν δεχθεί έντονη κριτική ότι δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η άδεια μετ’ αποδοχών, ενώ η Deliveroo έχει κατηγορηθεί ότι βάζει τους οδηγούς σε κίνδυνο μη τηρώντας τα πρότυπα ασφαλείας.

Ο Czarnecki, πάντως, διαβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από τους οδηγούς του UberEats να έχουν ασφάλεια, ενώ η εταιρεία του έδωσε ακριβείς οδηγίες ασφαλούς οδήγησης όταν υπέγραψε σύμβαση μαζί τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider