Πέντε σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε laptop

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε laptop

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αγορά βρίθει προτάσεων σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα φορητό υπολογιστή. Όσο δε οι νέες κυκλοφορίες κάνουν την εμφάνισή τους τόσο πληθαίνουν τα χαρακτηριστικά, τα οποία κάνουν την επιλογή μας πολύπλοκη.

Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες αποδεικνύονται δευτερεύουσας σημασίας στην επιλογή laptop, ορισμένα χαρακτηριστικά που θεωρούνται πρωταρχικά για να κατασταλάξουμε στην αγορά μας. Μετά από μια βόλτα στα Public, οι ειδήμονες της τεχνολογίας μας ενημέρωσαν τι πραγματικά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πριν διαλέξουμε τον φορητό υπολογιστή που καλύπτει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανάγκες μας.

Το μέγεθος μετράει

Το πρώτο ίσως πράγμα που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ένας δυνητικός αγοραστής laptop είναι το μέγεθός του. Αρχικά πρέπει να προσδιορίσουμε λεπτομερώς τις ανάγκες μας. Πόσο συχνά θα μετακινούμαστε και με ποιο τρόπο θα κουβαλάμε το Laptop μας; Μήπως η νέα μας αγορά προορίζεται ουσιαστικά για χρήση desktop; Πόσα προγράμματα πρέπει να δουλεύουμε ταυτόχρονα και τι είδους προγράμματα είναι αυτά; Θέλουμε να βλέπουμε κατά κύριο λόγο ταινίες ή και να παίζουμε παιχνίδια;

Αν σκοπεύουμε να μετακινούμαστε πολύ, από τις διαθέσιμες ίντσες (8,9 ίντσες μέχρι τις 17,3) δεν θα πρέπει να υπερβούμε τις 15 το πολύ 15,6. Ιδανική επιλογή στις 15,6 ίντσες είναι και η παρακάτω επιλογή της Lenovo. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως μεγαλύτερο μέγεθος συνεπάγεται και περισσότερα κιλά, οπότε για μετακινήσεις που περιλαμβάνουν ώμο καλό θα ήταν να προσανατολιστούμε στις 13 ίντσες.

Στην περίπτωση που το laptop προορίζεται για εσωτερική χρήση, για να συνδεθεί με κάποια μεγαλύτερη οθόνη και να αντικαταστήσει την σταθερή μονάδα κυρίως για εξοικονόμηση χώρου και καλωδίων σε σχέση με το desktop, πάλι το μικρότερο σε μέγεθος είναι προτιμητέο. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, αν ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει το laptop για αναπαραγωγή multimedia περιεχομένου(ταινίες ή και παιχνίδια) μπορεί να συνδέσει το laptop του με ένα HDMI καλώδιο – πράγμα το οποίο σημαίνει πως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το laptop μας έχει τέτοια έξοδο.

Οι μεγαλύτερες οθόνες, για παράδειγμα 17 ιντσών, θα εξυπηρετήσουν όποιον χρειάζεται μεγαλύτερη ευκρίνεια (γραφίστες, μηχανικούς, gamers κλπ) αλλά δεν θα βολέψουν καθόλου από άποψη φορητότητας ενώ θα αυξήσουν τόσο την τιμή όσο και τα κιλά.

Σημασία πρέπει να δώσουμε και στο βάρος, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος της οθόνης. Το εύρος του ξεκινά από 1,3 κιλά με οθόνη 8,9 ιντσών και φτάνει τα 3,8 κιλά με οθόνη 17,3 ιντσών.

Μιας και αναφέραμε την οθόνη να σημειώσουμε πως η ανάλυση είναι τουλάχιστον 1920x1080 (Full HD), δηλαδή ικανοποιητική για καθημερινή χρήση.

Για να κάνετε την επιλογή σας, δείτε το laptop που θα επιλέξετε σε λειτουργία, προκειμένου να πάρετε μία γεύση για τα χαρακτηριστικά της οθόνης(γωνία θέασης και αν η οθόνη είναι ανακλαστική, ή ματ). Επιπλέον κατά την επίσκεψή σας στο κατάστημα, ελέγξτε αν τα χρώματα αλλάζουν σημαντικά (ειδικά το μαύρο και τα μπλε) ανάλογα με την γωνία που κοιτάτε.

Μια καλή επιλογή με οθόνη 14 ιντσών που βρήκαμε στα Public είναι το μοντέλο της Lenovo 100-14IBY με οθόνη 14 ιντσών και το και το αντίστοιχο με οθόνη 15,6 ιντσών.

Δώστε βάση στη διάρκεια

Αν και πολλές φορές δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, η μπαταρία αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό του laptop, ειδικά στην περίπτωση που θα χρησιμοποιούμε τον φορητό μας υπολογιστή εν κινήσει ή σε μέρη που δεν υπάρχει δυνατότητα φόρτισης.

Στα πιο πολλά laptop η μπαταρία είναι τεσσάρων στοιχείων(Cells). Όταν υπάρχει ανάγκη για υψηλές επιδόσεις, όπως το gaming, συναντάμε μπαταρίες έξι στοιχείων (Cells).

Αυτό εξασφαλίζει μια μέση αυτονομία 6-8 ωρών. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αντοχές της μπαταρίας φθίνουν με το πέρας του χρόνου, αν και το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα της μπαταρίας αλλά κι από τον τρόπο που εμείς την χρησιμοποιούμε.

Συνήθεια που επιβαρύνει την φθορά της μπαταρίας είναι το να έχουμε το laptop μας συνεχώς στην πρίζα. Δεν θα πρέπει το laptop να βρίκσεται σε κατάσταση συνεχούς φόρτισης και θα πρέπει να βγαίνει από την πρίζα μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση. Αν το laptop χρησιμοποιείται σαν σταθερός υπολογιστής για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε πρέπει να αφαιρείται η μπαταρία από τη συσκευή. Πολλά laptop που διαθέτουν δυνατότητα αναγνώρισης της πλήρους φόρτισης και διακόπτουν αυτόματα τη συνέχισή της ώστε να μην προκληθεί στη μπαταρία.

Επεξεργαστής και RAM

Ο επεξεργαστής καθορίζει στην ουσία τον τρόπο και την ταχύτητα που εκτελούνται οι εργασίες στους υπολογιστές μας. Μην περιμένετε να βρείτε τόσους γρήγορους επεξεργαστές όσο σε ένα σταθερό υπολογιστή αφού σχεδιάζονται ειδικά για να έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Πλέον υπάρχουν οι επεξεργαστές Intel Core τους οποίους βρίσκει κανείς σε προσιτά και μεσαία συστήματα. Στα περισσότερα laptop συναντάμε Intel Core i3-i5-i7, ειδικά σχεδιασμένους για laptop, ενώ αρκετά μικρομεσαία μοντέλα έχουν επεξεργαστές AMD A και Ε Series. Δύο ακόμα επιλογές ξεχωρίζουν από τα ράφια των Public με Intel Core i3 και i5 επεξεργαστή, είναι το laptop της Dell Inspiration 3542 με επεξεργαστή i3 και το i5 αντίστοιχα.

Oι προτάσεις της Intel είναι πιθανότατα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά: Core i3 για απλή χρήση, Core i5 για business και Core i7 για gaming καταστάσεις. Μερικές ακόμα ιδανικές επιλογές ειδικά για gaming που ανακαλύψαμε στα Public είναι τα lapton της Asus ROG G752VΥ-GC229T

, το μοντέλο της Asus ROG G752VΥ-GC162T με οθόνη 17,3 ιντσών, το Laptop Asus ROG G752VT-GC073T με οθόνη 17,3 ιντσών, το μοντέλο της Asus ROG GL552VW-CN335T με οθόνη 15,6 ιντσών και τέλος το Laptop & Τσάντα μεταφοράς MSI GE72 6QD-019NL με οθόνη 17,3 ιντσών.

Σχετικά με την RAM, ικανοποιητικά για τις βασικές λειτουργίες αποδεικνύονται τα 4GB (office, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, messaging, λοιπές εφαρμογές), αν και τα 8GB είναι ιδανικότερη επιλογή για ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Σε περίπτωση βέβαια που λειτουργούμε καθημερινά προγράμματα με μεγάλες απαιτήσεις σε RAM όπως AutoCAD, Premiere, Vegas κ.α., τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε ακόμα παραπάνω από τα 8 GB.

Πάντως αν έχετε μεγαλύτερο budget καλύτερα να εξασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει 8 gb RAM παρά να επενδύσετε σε γρηγρότερο επεξεργαστή.

SSD, όπως λέμε σκληρός

Ο σκληρός δίσκος είναι κάτι παραπάνω από ένας αποθηκευτικός χώρος. Είναι υπεύθυνος για την γενικότερη ταχύτητα του υπολογιστή αλλά και την χαμηλή ενεργειακή του κατανάλωση.

Οι δίσκοι χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: Οι HDD(hard disk drive), οι παραδοσιακοί δίσκοι με τα κινούμενα μέρη, που διαθέτουν μεγάλες χωρητικότητες και χαμηλές τιμές αλλά όχι μεγάλες ταχύτητες και οι SSD(solid-state drive) που δεν έχουν κινούμενα μέρη, δεν έχουν μεγάλες χωρητικότητες, αλλά προσφέρουν τεράστιες ταχύτητες προσπέλασης και επεξεργασίας.

Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές για επεξεργασία εικόνας και βίντεο, αλλά ακόμα και αν θέλετε να βλέπετε τα ίδια τα Windows να λειτουργούν εμφανώς πιο γρήγορα, ο δίσκος SSD αποτελεί μονόδρομο.

Αν πάλι αποζητάτε χώρο για την αποθήκευση φωτογραφιών και άλλων αρχείων που δεν χρειάζετε να ανατρέχετε καθημερινά, η λύσητ ου HDD είναι προτιμητέα, λόγω σχέσης τιμής και χωρητικότητας.

Στην περίπτωση που ο υπολογιστής διαθέτει δύο σκληρούς τότε εγκαθιστούμε το λειτουργικό κι όλα τα προγράμματ που χρησιμοποιούμε στον SSD και στον HDD αποθηκεύουμε τα αρχεία μας.

Κάρτα γραφικών

Όπως και στους υπολογιστές γραφείου, έτσι και στα laptop μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών θα σας ικανοποιήσει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Βέβαια αν το laptop είναι εργαλείο για ειδικές εφαρμογές γραφικών και κυρίως παιχνίδια τότε μια αυτόνομη κάρτα γραφικών με αρκετή αποκλειστική μνήμη (από 2GB και πάνω) είναι απολύτως αναγκαία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider