H Facebook κάνει «υποχρεωτικό» το Messenger

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Facebook κάνει «υποχρεωτικό» το Messenger

Φιλότιμες προσπάθειες να στείλει όλο και περισσότερους χρήστες στην εφαρμογή του Messenger για την ανταλλαγή στιγμιαίων μηνυμάτων καταβάλλει η Facebook και μάλιστα με λύσεις που μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται ριζοσπαστικές.

Όπως φαίνεται το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο σκοπεύει να καταργήσει την δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής του Facebook για έξυπνα κινητά και να μετακινήσει «συνομιλίες και χρήστες στην ξεχωριστή εφαρμογή του Messenger». Από σήμερα όσοι χρήστες δεν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή του Messenger θα λαμβάνουν ένα μήνυμα που τους ειδοποιεί πως οι συνομιλίες τους μεταφέρονται στο Messenger, το οποίο, όμως, θα έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν και να συνεχίσουν να έχουν μια εφαρμογή - αυτή του Facebook- που τα κάνει όλα.

Μέσα στο καλοκαίρι όμως η Facebook σκοπεύει να καταργήσει τα μηνύματα από την κανονική εφαρμογή της, αναγκάζοντας όσους χρήστες επιθυμούν να επικοινωνήσουν με στιγμιαία μηνύματα να κατεβάσουν την ειδική εφαρμογή του Messenger.

Στόχος όπως διατείνεται η Facebook δεν είναι άλλος από το να βελτιώσει την εμπειρία της επικοινωνία μέσα από μια ξεχωριστή εφαρμογή που προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες ( video, stickers, chatbots), τις οποίες δεν θα μπορεί να ενσωματώσει σε εκείνη του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Ταυτόχρονα βέβαια, σε μια αγορά που οι πλατφόρμες επικοινωνίας αποδεικνύονται κερδοφόρες, το σίγουρο είναι πως η Facebook προσπαθεί να ενισχύσει τα έσοδά της.

Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη το παράδειγμα της WeChat, της αντίστοιχης εφαρμογής στιγμιαίων μηνυμάτων της Tencent, η οποία απευθύνεται στην κινεζική αγορά, έχει μέχρι στιγμής μονοπωλήσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων χρηστών και μάλιστα για πολύ περισσότερες υπηρεσίες πέραν της επικοινωνίας. Μέσα από τη WeChat στην Κίνα μπορεί κανείς να επικοινωνήσει, να καλέσει ταξί, να πραγματοποιήσει online αγορές και πολλά άλλα).

Η συγκεκριμένη ενέργεια υπολογίζεται να φέρει χιλιάδες downloads της εφαρμογής του Messenger, ταυτόχρονα όμως έχει προκαλέσει και χιλιάδες αντιδράσεις από τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου. Οι διαφορές που συναντά κανείς σήμερα στις δύο εκδόσεις θεωρούνταν αναμενόμενες από τους χρήστες. Το να μπορεί κανείς να αλληλεπιδρά διαφορετικά από το κινητό του τηλέφωνο από ότι από τον υπολογιστή (να απουσιάζουν δηλαδή ορισμένα χαρακτηριστικά ή να είναι δυσκολότερα στην πρόσβαση) θεωρείτο λογικό.Η στέρηση όμως της επιλογής και η υποχρεωτική μετάβαση χαρακτηρίζεται ως εκβιαστική κι απαράδεκτη «ειδικά από μια εταιρεία που διατυμπανίζει πως στόχος της είναι να συνδέει τους ανθρώπους». Όπως υπογραμμίζουν οι χρήστες ο εμπλουτισμός του Messenger με επιπλέον δυνατότητες (βίντεο κλήση, stickers κlp) ήταν αρκετή για να επιλέξει κανείς να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη εφαρμογή. Η στέρηση της επιλογής διαβρώνει την εμπιστοσύνη των χρηστών στο κοινωνικό δίκτυο, καταλήγουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider