Η Nokia «γιγαντώνεται» ξανά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Nokia «γιγαντώνεται» ξανά

Την θέση της στον τεχνολογικό χάρτη φαίνεται πως επανασχεδιάζει η Nokia, η οποία εμπλουτίζει συνεχώς τους τομείς των δραστηριοτήτων της με νέες εξαγορές την ώρα που αναμένεται να εισπράξει μέρος των κερδών από την επανακυκλοφορία των κινητών της τηλεφώνων στην αγορά, μετά την εξαγορά της μονάδας κινητής τηλεφωνίας της Microsoft από την Foxconn.

Τελευταίο της απόκτημα, έναντι 170 εκατ. ευρώ, η γαλλική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών υγείας Withings. Η εξαγορά είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου ένα μήνα και παρόλο που επρόκειτο να υλοποιηθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, οι υπογραφές έπεσαν αυτή την εβδομάδα. Από σήμερα η ομάδα της Withings για την φροντίδα των ασθενών καθώς και τα ηλεκτρονικά προϊόντα για την υγεία, θα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της άλλοτε κραταιάς «κυρίας» των κινητών τηλεφώνων.

Η απόκτηση της Withings από την Nokia αναμένεται να ενισχύσει την θέση της στον τομέα των wearable και fitness συσκευών, σε μια περίοδο μάλιστα που η επωνυμία θα κάνει δυναμικό comeback στην αγορά των κινητών τηλεφώνων.

Τόσο τα προϊόντα της Withings συμπεριλαμβανομένου του SmartWatch Activité, E-ink fitness tracker και το θερμόμετρο Bluetooth, όσο και οι 200 εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο δυναμικό της Nokia, ως μέρος της εξαγοράς, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να διοργανώσει μια ειδική εκδήλωση για τον Τύπο στις 09 Ιουνίου στο Σαν Φρανσίσκο μέσω της οποίας θα μοιραστεί το «όραμά της για την ψηφιακή υγεία και θα προβάλει τα προϊόντα της».

Όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο πρόεδρος και CEO της Nokia, Rajeev Suri, κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς, η εταιρεία καλοέβλεπε εδώ και καιρό τον τομέα της ψηφιακής υγείας ευελπιστώντας να αδράξει την ευκαιρία να εξαπλωθεί στον συγκεκριμένη μεγάλη, όπως την χαρακτήρισε, αγορά.

Το βήμα είχε από τότε χαρακτηριστεί σημαντικό αφού βοηθά την εταιρεία να ισχυροποιήσει τη θέση της στον τομέα του Ιnternet of things. «Με την εξαγορά αυτή, η Nokia ενισχύει τη θέση της στο τομέα του Internet of Things κι εκμεταλλεύεται την ήδη αξιόπιστη επωνυμία της να επεκτείνει τις δυνατότητες του συνδεδεμένου κόσμου και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων» είχει συμπληρώσει ο CEO της εταιρείας.

Από πλευράς του, ο CEO της Withings, ανέφερε πως «το όραμα της Nokia για τη δημιουργία κομψά σχεδιασμένων προϊόντων τα οποία διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκφράζει ακριβώς και τις δικές μας φιλοδοξίες για περαιτέρω ανάπτυξη». Επιπλέον διαβεβαίωσε τους πιστούς πελάτες της Withings πως οι εφαρμογές και τα προϊόντα της θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο».

Η εξαγορά αυτή χαρακτηρίζεται από τους ειδήμονες του χώρου ως μια ακόμα προσπάθεια της Nokia να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της, μετά την πώληση του τμήματος κινητών τηλεφώνων στην Microsoft πριν από δύο χρόνια.

Παρά τις ποικίλλες επιχειρηματικές δράσεις της, η Nokia κατάφερε να ισχυροποιήσει τη θέση της στον τεχνολογικό χάρτη ήδη με την εξαγορά της Alcatel-Lucent έναντι 15,6 δισ. ευρώ, συμφωνία που προκάλεσε χιλιάδες απολύσεις. Διασφαλίζοντας την έγκριση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για την εξαγορά, οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν επισήμως την συνεργασία τους στις 14 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, με στόχο να επανακτήσουν ηγετική θέση στον τομέα της συνδεσιμότητας και να συναγωνιστούν εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς όπως η Ericsson της Σουηδίας και η Huawei Technologies Co. της Κίνας.

Εκτός από τον εμπλουτισμό της όμως η εταιρεία προβαίνει και στο απαραίτητο ξεκαθάρισμα των δραστηριοτήτων της. Χαρακτηριστικότερη κίνηση του ξεκαθαρίσματος αυτού η πώληση της Here, της παλιάς Navteq με τα δεδομένα χαρτογράφησης και λοιπών σχετικών υπηρεσιών, έναντι 3 δισ. δολαρίων στην κοινοπραξία των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi, BMW, and Daimler.

Το τεχνολογικό τμήμα της Nokia, προσπαθώντας να σταθεί γερά στα πόδια του, διευρύνει συνεχώς τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά του. Άλλωστε η πώληση των αδειών του εμπορικού σήματος της εταιρείας σε άλλες εταιρείες παρουσιάζεται ακόμα κερδοφόρα ειδικά σε συνδυασμό με το τμήμα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αποφέρει εξίσου κέρδη. Όπως άλλωστε δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, η Nokia είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως η εταιρεία προχωρά την αποκατάσταση της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider