Ηχηρά ονόματα κι ανακοινώσεις στο φετινό Code

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρά ονόματα κι ανακοινώσεις στο φετινό Code

Την επόμενη εβδομάδα, η Silicon Valley θα κοινωνικοποιηθεί, θα συνφάγει και θα συζητήσει σοβαρά για το μέλλον της. Όλα αυτά στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου Code Conference, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από την Recode και θα λάβει χώρα στη Νότια Καλιφόρνια από την Τρίτη μέχρι και την επόμενη Πέμπτη.

Κορυφαία στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών όπως οι Amazon, Cisco, Facebook, Alphabet της Google, IBM και Tesla, καθώς και startups πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως οι ανταγωνιστές της Uber, Didi Chuxing και Grab, συγκαταλέγονται μεταξύ των ομιλητών που θα παραταχθούν επί σκηνής για να μας ανακοινώσουν όλες τις νέες εξελίξεις στο χώρο του διαδικτύου που στόχο έχουν να συνεχίσουν να μας κρατούν συνδεδεμένους.

Ανάμεσα στους ομιλητές φυσικά συγκαταλέγονται και οι Bill και Melinda Gates, πρόεδροι του ομώνυμου Ιδρύματος, ο Mark Fields, CEO της Ford Motor Company και ο ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων DeRay McKesson.

Βέβαια το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται τόσο στο τι θα ειπωθεί επί σκηνής και τι θα παρουσιάσουν στις ομιλίες τους οι διακεκριμένοι του τεχνολογικού χώρου όσο στο τι θα διεξαχθεί στα παρασκήνια και πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Πέρυσι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη «φούσκα » της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Snapchat, Evan Spiegel, είχε ξεκινήσει το χορό της απόδοσης ευθυνών γι' αυτή τη φούσκα στην πολιτική της Federal Reserve των ΗΠΑ να κρατά σε μηδενικό σχεδόν επίπεδο τα επιτόκια αναγκάζοντας όλο και περισσότερους επενδυτές να καταφεύγουν στις αγορές μετοχών σε αναζήτηση κερδοφόρων επενδύσεων πυροδοτώντας την ίδια στιγμή την εκτίναξη της χρηματιστηριακής αξίας κάθε εταιρείας τεχνολογίας.

Περίπου ένα χρόνο μετά, τα πράγματα έχουν εν μέρει διαφοροποιηθεί: τα κεφάλαια δεν έρχονται με την ίδια ευκολία και οι πιο μυημένοι της Silicon Valley παραδέχονται ανοιχτά ότι μια πτώση στην αγοραία αξία των επιχειρήσεων είναι καθοδόν. Μάλιστα αναμένεται πως η έλλειψη ρευστότητας θα αποτελέσει την κεντρική θεματική της συζήτησης, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλοεπενδυτών και των venture capitals που συγκαταλέγονται στη λίστα των καλεσμένων.

Πέρα όμως απο τα επενδυτικά δρώμενα, η ομιλία της Snapchat αναμένεται με αγωνία ειδικά μετά την ανακοίνωση της εταιρείας την Πέμπτη, όπου ανέφερε πως συγκέντρωσε 1,8 δισ. δολάρια στον νέο κύκλο χρηματοδότησης.

Στα highlight των ομιλιών ανήκει και η γενική διευθύντρια του Facebook, Sheryl Sandberg, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να αποκρούσει τις ερωτήσεις σχετικά με τον ανταγωνισμό της Snapchat. Φυσικά, τα πρόσφατα κέρδη της Facebook δεν αφήνουν αμφιβολίες για την επιτυχία της εταιρείας. Ωστόσο οι κακές γλώσσες, επιμένουν πως οι χρήστες δεν είναι και τόσο συνδεδεμένοι πλέον στο δίκτυο κυρίως εξαιτίας του Snapchat.

Μάλιστα ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων φαίνεται πως θα ενισχύσει την παρουσία του στο συνέδριο, φέρνοντας επί σκηνής τον Mike Schroepfer, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αναφερθεί στο νέο όραμα του Zuckerberg, δηλαδή την εικονική πραγματικότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και τα bots.

Από πλευράς της η Twitter θα συνεχίσει και φέτος την παράδοση που έχει χτίσει μέχρι στιγμής στο Code, θα έρθει δηλαδή αντιμέτωπη με δύσκολες ερωτήσεις. Να υπενθυμίσουμε πως στην περσινή διοργάνωση, o CEO της εταιρείας, Dick Costolo – συνοδεύτηκε επί σκηνής από τον διευθύνοντα σύμβουλο της νεοαποκτηθείσας streaming video εφαρμογής Periscope, ο οποίος του απήυθυνε ερωτήσεις σχετικές με την διοίκηση της εταιρείας. Παρόλο που η απάντησή του ήταν «είμαστε απολύτως συγχρονισμένοι» δύο εβδομάδες αργότερα παραιτήθηκε.

Φέτος, θα είναι η σειρά του Jack Dorsey - που τρέχει τόσο το Twitter όσο και το Square - να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς σκοπεύει να επαναφέρει το κοινωνικό δίκτυο στο προσκήνιο, αλλά και πώς σκέφτεται να οικοδομήσει την Square.

Η επόμενη ηχηρή παρουσία θα είναι ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Google. Πέρυσι, ο Omid Kordestani, είχε υπερασπιστεί το έργο της εταιρείας επισημαίνοντας συνάμα πως οι επενδυτές αναμένουν περισσότερη πειθαρχία για να πάμε μπροστά. Τέσσερις μήνες αργότερα, την Google και τα μελλοντικά σχέδιά της εναγκάλισε η Alphabet. Φέτος ο CEO της Google, Sundar Pichai, θα μας χαρίσει μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό της επιχείρησης και στο τι μέλλει γενέσθαι στο «θησαυροφυλάκιο» της εταιρείας, δηλαδή στον επιχειρηματικό τομέα των διαφημίσεων.

Δύο μεγάλα ονόματα, τα οποία πέρυσι δεν συμμετείχαν στο Code και φέτος αναμένονται με αγωνία εντός κι εκτός σταδίου είναι ο CEO της Amazon, Jeff Bezos και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και SpaceX, Elon Musk. Ένα θέμα που αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια ο Jeff Bezos, είναι κι αυτό του δημοκρατικού υποψήφιου για την αμερικανική προεδρία, Donald Trump. Ο Bezos αναμένεται να υπερασπιστεί την επιχείρησή του εναντίον των επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων του Trump. O Trump δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει την εταιρεία για μη απόδοση φόρων, αναφέροντας συγκεκριμένα πως όταν πρόκειται για απόδοση φόρων, η Amazon «διαπράττει τουλάχιστον φόνο».

Η συνδεσιμότητα και η αυτό-οδήγηση θα είναι ένα ακόμα μεγάλο θέμα συζήτησης στο Code. Παρόλο που ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Travis Kalanick δεν θα είναι εκεί, θα βρεθούν επι σκηνής στελέχη των δύο μεγαλύτερων ανταγωνιστών της, ο CEO της Grab, Anthony Tan και ο πρόεδρος της Didi Chuxing Jean Liu. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Didi αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Uber στην Κίνα ειδικά μετά την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας ότι η Apple αποφάσισε να επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Didi.

Πέρυσι, οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτου εκπροσωπήθηκαν από την CEO της General Motors, Mary Barra. Φέτος ο CEO και πρόεδρος της Ford, Mark Fields θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο ενώ υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα προς συζήτηση στο συγκεκριμένο πεδίο.

Για παράδειγμα, η Ford εργάζεται για να εσωματώσει στα οχήματα της το Amazon Echo ώστε να παρέχει πρόσβαση φωνητικού ελέγχου του αυτοκινήτου και του σπιτιού. Επιπλέον η εταιρεία ανακοίνωσε μια επένδυση 182 εκατ. δολαρίων στην startup Pivotal που ασχολείται με το cloud-computing και έναν συνασπισμό με την Google και την Uber ώστε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να έρθει η αυτό-οδήγηση πιο γρήγορα στην αγορά.

Από πλευράς τους ο CEO της Cisco, Chuck Robins, καθώς και ο CEO της IBM, Ginni Rometty είναι πιθανό να επικεντρωθούν σε βασικά θέματα, όπως η ασφάλεια του διαδικτύου, οι υπηρεσίες λογισμικού και τα big data. Και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι έρχονται τον τελευταίο καιρό αντιμέτωποι με τις αλλαγές στον κλάδο της τεχνολογίας, όπως η στροφή προς το cloud computing, και εργάζονται με στόχο να επανατοποθετήσουν τις επιχειρήσεις τους στον τεχνολογικό χάρτη του μέλλοντος.

Η μόνη εταιρεία η απουσία της οποίας αναμένεται να γίνει έντονα αισθητή είναι η Apple. Πέρυσι, ο άνθρωπος που ήταν επιφορτισμένος με την ανάπτυξη του Apple Watch, Jeff Williams περιέγραψε την ανταπόκριση του κοινού για το νέο προϊόν φανταστική, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε επακριβώς από τις πωλήσεις.

Η τελευταία ηχηρή και συνάμα ενδιαφέρουσα παρουσία δεν είναι άλλη από τον ακτιβιστή και παιδαγωγός DeRay McKesson, το όνομα του οποίου συγκαταλέγεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους ηγέτες του 2015 του περιοδικού Fortune. Ο McKesson θα ανέβει στο stage για να μας μιλήσει για τα συστήματα και τις δομές εκείνες που οδηγούν σε μαζικές φυλακίσεις και που ωθούν στην αστυνομική βία κατά των μειονοτήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider