Όλα όσα θα δούμε από τη Google το 2016

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα όσα θα δούμε από τη Google το 2016

Μόνο μερικές ώρες απομένουν από το επίσημο event της Google, όπου η ηγέτιδα της διαδικτυακής αναζήτησης και όχι μόνο, θα μας παρουσιάσει οτι θα δούμε από αυτή μέσα στην χρονιά.

Κάθε χρόνο στο συνέδριο Ι/O της Google, τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας ανεβαίνουν στην σκηνή για να συζητήσουν τι πρόκειται να ακολουθήσει στα μεγαλύτερα project τους: Android και Chrome, ρολόγια και τηλεοράσεις, VR και AR, αυτοκίνητα και πολλά πολλά άλλα. Και μιας και το συγκεκριμένο γεγονός θα λάβει χώρα σήμερα, οι φήμες οργιάζουν καθώς και οι διαρροές. Από όλα όσα έχουν ακουστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως δεν υπάρχουν ούτε καυτές αλλά ούτε και συγκεκριμένες λεπτομέρειες του τι μέλλει γενέσθαι στη Google, γι' αυτό και δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις…

Αν και μερικά μεγάλα μυστικά έχουν ήδη αποκαλυφθεί - ειδικά σε σχέση με το VR - παρακάτω παρουσιάζουμε τα πιο πιθανά σενάρια για κάθε έναν από τους τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Android Ν

Θα ακούσουμε σίγουρα κάτι σχετικό για το Android αλλά οι εκπλήξεις δεν αναμένονται από εκεί. Η εταιρεία άλλαξε φέτος τα δεδομένα πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του AndroidN νωρίτερα από το συνηθισμένο, γι 'αυτό και το πιο πιθανό είναι να μην καταλάβει μεγάλο χώρο στην σκηνή του I / O.

Από όσα ήδη γνωρίζουμε θα έχει μια multitasking split-screen (δηλαδή μια οθόνη στην οποία θα μπορούν να τρέχουν παράλληλα δύο εφαρμογές, χωρίζοντας την ίσως στην μέση) νέα κουμπιά γρήγορων ρυθμίσεων, βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και – φυσικά - νέα emoji.



Βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσε να παρουσιάσει. Ένα εξ' αυτών η εναλλακτική λύση του 3D Touch. Επιπλέον θα μπορούσε να δώσει στο AndroidΝ ένα διαφορειτκό όνομα ή ακόμα και να ανακοινώσει την ημερομηνία κυκλοφορίας του. Να υπενθυμίσουμε πως η κυκλοφορία των νέων μοντέλων τον τελευταίο καιρό είναι συνήθως Οκτώβριο. Το πόσα εκ των παραπάνω θα συμβούν βέβαια είναι δύσκολο να προβλεφθεί, λαμβάνοντας υπόψη και την δεδομένη χρονική συγκυρία που θεωρείται εν μέρει δύσκολη.

Chrome OS

Ακριβώς στο σημείο του Chrome είναι που τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν άκρως ενδιαφέροντα. Πράγματι Chrome OS και Android έχουν αρχίσει να συγκλίνουν με το κοινό να αναμένει τα πρώτα σχετικά σημάδια στο φετινό I / O. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό; Αρχικά θα μπορούσε να σημάνει πως ο Chrome OS θα είναι σε θέση να τρέξει τις περισσότερες εφαρμογές Android από το Play Store, γεγονός που θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική προσθήκη στον Chrome OS, η οποία θα ενθάρρυνε και τους προγραμματιστές του Android να προσαρμόσουν τη δουλειά τους ώστε να υποστηρίζεται και σε μεγάλη οθόνη.



Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις φήμες ότι ο Chrome OS θα μπορούσε να καταργηθεί για χάρη μιας Android επιφάνειας εργασίας, η Google δήλωσε πως ήδη από πέρυσι πως παραμένει πολύ αφοσιωμένη στον Chrome και ότι μπορεί να δούμε ένα Chromebook στο εγγύς μέλλον. Η ώρα τέτοιου είδους αλλαγών όμως δεν έχει φτάσει ακόμα.



Android VR

Στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας ίσως έχουμε πράγματι κάτι νέο. Η Google φαίνεται να σχεδιάζει μια νέα πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας που βασίζεται στο Android. Υπάρχουν αρκετές διαρροές - ακόμη και από την ίδια τη Google – που δίνουν στη συγκεκριμένη φήμη πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Βέβαια το ερώτημα παραμένει: με τι ακριβώς θα μοιάζει;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal του περασμένου έτους, η Google εργάζεται σε νεά χαρακτηριστικά εικονικής πραγματικότητας κατάλληλα για Android. Τον Φεβρουάριο οι Financial Times ανέφεραν ότι η Google επεξεργαζόταν ένα είδος μάσκας τύπου Gear VR, μάσκα δηλαδή πάνω στην οποία θα μπορούσε να προσαρμόσει κανείς το κινητό τηλέφωνο. Άλλωστε η τεχνολογική εταιρεία έχει ήδη λανσάρει τα Cardboard headsets αλλά το νέο project αναμένεται να είναι πολύ πιο προχωρημένο.



Τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που περιμένουμε να παρουσιάσει η Google στο πεδίο της virtual reality. Φήμες θέλουν την εταιρεία να δείχνει στους προγραμματιστές πώς μπορούν να δημιουργήσουν VR εφαρμογές και παιχνίδια, και, ενδεχομένως, να διευκρινίζει κατά πόσο τρίτοι μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία μασκών εικονικής πραγματικότητας - Android VR.

Project Tango

Αυτή θα μπορούσε να είναι η χρονιά του Tango. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Google θέλει η Tango τεχνολογία της - τεχνολογία με βάση την οποία θα επιτρέπεται στα smartphones να κατανοούν και να χαρτογραφούν τον κόσμο γύρω τους - να γίνει πανταχού παρούσα, ξεκινώντας την επέκτασή της ήδη μέσα στην συγκεκριμένη χρονιά.



Αυτή τη στιγμή, οι συσκευές Tango είναι διαθέσιμες μόνο για τους προγραμματιστές. Για να γίνει όμως πραγματικότητα το όραμα της Google, θα πρέπει όλοι οι κατασκευαστές Android τηλεφώνων να επιβιβαστούν στο σκάφος, και να ενσωματώνουν αισθητήρες Tango σε όλα τα προϊόντα τους. Βέβαια για να παρθεί αυτή η απόφαση η Google θα πρέπει να τους δώσει ένα ισχυρό κίνητρο, κι αυτό είναι ίσως που περιμένουμε να ακούσουμε στο I / O.



Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg η τεχνολογία Tango θα χρησιμοποιηθεί και στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Σε αυτή την περίπτωση κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανακοινωθεί και κατά την παρουσίαση του Android VR.

Αυτο-οδήγηση

Είναι γνωστό πως οι προσπάθειες της Google στην αυτό-οδήγηση γίνονται μέσω της εταιρείας Google X, η οποία ανήκει στην Alphabet Inc, η οποία με τη σειρά της δεν λαμβάνει μέρος στο συνέδριο I/O. Έτσι φαντάζει απίθανο να παρακολουθήσουμε νέα σχετικά με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

Δεν υπάρχουν άλλωστε πολλά να πει κανείς για το Android Auto. Μιας όμως και η πλατφόρμα έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα χρόνο, δεν θα ήταν παράλλογο για την εταιρεία να μοιραστεί κάποιες ενημερώσεις με το κοινό ή κάποιες βελτιώσεις που πραγματοποίησε σε αυτή ή ακόμα και κάποιες νέες συνεργασίες για τον κλάδο των αυτοκινούμενων.



Messaging και Chat bots:

Φήμες θέλουν την Google να εργάζεται σε μια νέα πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων η οποία θα συνδυάζει και chat bots (δηλαδή προγράμματα που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να απαντούν και να πραγματοποιούν εντολές που τους δίνει ο χρήστης, για παράδειγμα να πραγματοποιούν μια κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο).

Δεδομένης της έκρηξης που παρουσιάζουν τέτοιου είδους πλατφόρμες μάλιστα - εξαιτίας των οποίων έχουν πληγεί αισθητά και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αφού έχουν αντικαταστήσει τόσο τα μηνύματα των κινητών όσο και την ομιλία- θα ήταν λανθασμένη κίνηση της εταιρείας να περιμένει κι άλλο μέχρι να παρουσιάσει τη δική της λύση στην συγκεκριμένη αγορά.



Οι τελευταίες πληροφορίες πάνω στο θέμα προέρχονται από την Wall Street Journal, η οποία ανέφερε ότι η Google εργάζεται πάνω σε μια εφαρμογή τύπου WhatsApp, συνδεδεμένη με τον αριθμό του τηλεφώνου σας, η οποία θα σας επιτρέπει να συνομιλείτε με τους φίλους σας αλλά θα περιλαμβάνει και chat bots τα οποία θα μπορούν να απαντούν στα ερωτήματά σας. Κάποια από αυτά θα είναι κατασκευασμένα από την Google ενώ κάποια άλλα από ανεξάρτητους προγραμματιστές.



Οι πρώτες πληροφορίες που ήρθαν στο φως για την συγκεκριμένη εφαρμογή χρονολογούνται ήδη από το 2014. Οι πιο πρόσφατες φήμες όμως θέλουν την εταιρεία να εργάζεται πάνω σε μια δεύτερη εφαρμογή μηνυμάτων, που προορίζεται για ομαδική επικοινωνία, κάτι που αποτελεί από μόνο του μια καινοτομία αν συνδυαστεί με chat bots.



Αποτελούν όμως όλα τα παραπάνω νέα προϊόντα ή πρόκειται για απλές επεκτάσεις του Hangouts. Αν πρόκειται για νέα προϊόντα ποια θα είναι η απόφαση της εταιρείας για το Hangouts κι άραγε τι καινούργιο θα μας παρουσιάσει η Google ώστε να θεωρεί πως αυτή τη φορά θα τα πάει καλύτερα με το messenger.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider