Sony: Η νέα γενιά φακών επαφής… καταγράφει όσα βλέπεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sony: Η νέα γενιά φακών επαφής… καταγράφει όσα βλέπεις

«Η καλύτερη ματιά στο μέλλον» μόνο από τη Sony και μάλιστα και καταγεγραμμένη! Ο λόγος για τη νέα γενιά φακών επαφής που προωθεί η εταιρεία, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα κρυφής καταγραφής των όσων βλέπει ο κάτοχός τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αναμνήσεις μας, μας προδίδουν. Θυμόμαστε κάτι με έναν τρόπο, αλλά πολλές φορές τελικά αποδεικνύεται τελείως διαφορετικό.

Φανταστείτε όμως να φοράτε φακούς επαφής που είναι ταυτόχρονα και μικροσκοπικές κάμερες, με τη δυνατότητα να καταγράφουν και να αποθηκεύουν όλα όσα βλέπετε! Και ακόμη καλύτερα, να προβάλλουν όλα όσα έχετε δει, μπροστά στα μάτια σας και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ! Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν θα ξεχάσει τις πολυαγαπημένες του αναμνήσεις! Και πιθανότατα θα μπορεί να τις καταγράφει… εξαιρετικά σύντομα.

Και η ιστορία μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη, αν αντιληφθεί κανείς πόσο χρήσιμοι μπορούν να αποδειχθούν οι φακοί επαφής με δυνατότητα καταγραφής των πάντων, όπως ακριβώς μια κάμερα. Πόσο μπορεί να αλλάξει – προς το καλύτερο – το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, με τέτοια αδιάσειστα στοιχεία.

Σου μιλούν για φαντάσματα ή ακόμη και για εξωγήινους; Σύντομα θα μπορείς να ζητάς… οπτικές αποδείξεις για τα λεγόμενά σου!

Όσο τρομακτική κι αν μοιάζει σαν ιδέα η δημιουργία φακών επαφής… ως άλλη κάμερα, η Sony επιχειρεί να την κάνει πράξη. Ήδη έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να «θωρακίσει» τα δικαιώματα της πατέντας για τους «έξυπνους» φακούς επαφής.

Sony contact lens patent

Βασικό χαρακτηριστικό των νέων φακών επαφής είναι το εξής: Η ενσωματωμένη κάμερα θα είναι σε θέση να γνωρίζει πότε το άνοιγμα ή το κλείσιμο των βλεφάρων θα είναι σκόπιμο και όχι ακούσιο, όπως ισχύει με τους συμβατικούς φακούς επαφής. Αυτού του είδους οι σκόπιμες κινήσεις των βλεφάρων θα ενεργοποιούν και τους μηχανισμούς της κάμερας.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η προωθούμενη πατέντα «Μια φυσιολογική κίνηση των βλεφάρων διαρκεί συνήθως από δύο μέχρι τέσσερα κλάσματα του δευτερολέπτου. Εάν η κίνηση αυτή ξεπεράσει τα πέντε κλάσματα του δευτερολέπτου, τότε μπορεί να μιλήσει κανείς για εκούσια και σκόπιμη κίνηση που σίγουρα δεν γίνεται ασυναίσθητα».

Τι θα ισχύει όμως για τις ώρες που το άτομο που φοράει τη νέα γενιά φακών θα πρέπει να κοιμάται; Θα μπορεί να ξεκουράζει τα μάτια του για λίγα δευτερόλεπτα; Αυτά είναι θέματα που σίγουρα πρέπει να επιλυθούν, αλλά, όπως και να έχει, οι περισσότεροι μιλούν για μια εκπληκτική ιδέα και ένα πολύ έξυπνο project!

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο της συγκεκριμένης πατέντας έγκειται στο εξής: Η μικροσκοπική κάμερα των «έξυπνων» φακών επαφής θα καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν σε μια εσωτερική αποθηκευτική συσκευή, η οποία θα μπορεί μάλιστα να μεταφέρει όλες τις καταγραφές σε μια εξωτερική συσκευή.

Οι εν λόγω φακοί επαφής θα κάνουν χρήση πιεζοηλεκτρικών αισθητήρων, ήτοι αισθητήρων που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως, η κίνηση των ματιών θα μπορεί να «διαβάζεται» από αυτούς τους αισθητήρες και να εκπέμπει σήμα για ενεργοποίηση της κάμερας, μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Για την ώρα, όλη η ιδέα - αλλά και οι τεχνολογικοί μέθοδοι που εξετάζονται - είναι θεωρητική και σε πολύ πρώιμο στάδιο. Όμως με τόσους τεχνολογικούς κολοσσούς, οι «έξυπνοι» φακοί επαφής μπορεί να είναι απλά θέμα χρόνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider