Έρχεται ο εξελιγμένος Siri του iPhone και λέγεται Viv

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται ο εξελιγμένος Siri του iPhone και λέγεται Viv

Οι Dag Kittlaus και Adam Cheyer, συνδημιουργοί του περίφημου εικονικού βοηθού του iPhone ονόματι Siri -πλέον ενσωματωμένος σε όλες τις συσκευές iOs της Apple- παρουσιάζουν την ερχόμενη Δευτέρα το νέο σχέδιο τεχνητής νοημοσύνης τους.

Ο νέος βοηθός που φέρει το όνομα Viv, είναι πιο προηγμένος από τον Siri και είναι σε θέση να εκτελεί περίπλοκες εργασίες που μιμούνται τον «αυθορμητισμό και το γνωσιολογικό υπόβαθρο» ενός ανθρώπινου βοηθού. Ο Viv μπορεί, για παράδειγμα, να κάνει κράτηση για δείπνο αλλά και να αγοράσει εισιτήρια για ταινίες με μια μόνο εντολή. Μάλιστα μπορεί να συγκρίνει τις τιμές για να εντοπίσει τις καλύτερες ευκαιρίες ακόμα και να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις σε περίπτωση που τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί ή δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στο επιθυμητό εστιατόριο.

Παρόλο που και ο Siri ήταν σε θέση να κάνει κάτι αντίστοιχο, θα χρειαζόταν να προηγηθούν μια σειρά από εντολές κι ερωτοαπαντήσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για παράδειγμα ο Viv μπορεί να διαβάσει τον κατάλογο, να διαλέξει ανάμεσα στα μενού κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει καν την ιστοσελίδα του εστιατορίου. Αυτό το πετυχαίνει κυρίως εξαιτίας βασικών συνεργασιών που έχουν εξασφαλίσει οι δημιουργοί της. Μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας του Viv έχει δημιουργηθεί από την ενοποίηση της με εφαρμογές τρίτων, όπως Uber, Florist One, SeatGuru, ZocDoc και Grubhub, όπως περίπου και η Alexa της Amazon. Μάλιστα η ομάδα πίσω από τον Viv είναι σε συζητήσεις για να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τις συνεργασίες της με εταιρείες που δραστηριοποιούνται ακόμα και στο τομέα του Internet of things, όπως «έξυπνα αυτοκίνητα και τηλεοράσεις».

Όπως αναφέρει άλλωστε κι ο διευθύνων σύμβουλος της Grubhub, Matt Maloney, έσπευσε να υπογράψει συνεργασία με τους δημιουργούς του Viv πριν από δύο χρόνια, αφού εντυπωσιάστηκε με την ιδέα πως ο νέος εικονικός βοηθός θα επέτρεπε στους καταναλωτές να εκτελούν διάφορες εντολές χωρίς να χρειάζεται να εναλλάσσονται μεταξύ των υπηρεσιών. «Κανείς δεν ήταν σε θέση μέχρι χθες να πει, θέλω ένα εισιτήριο για μια ταινία, ένα μπουκάλι κρασί και μερικά λουλούδια σε μια πρόταση και να τα έχει με τη βοήθεια ενός εικονικού βοηθού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο στόχος του Viv, σύμφωνα με τον δημιουργό του, Kittlaus, είναι να προσφέρει έναν τρόπο στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν φυσικά με τις υπηρεσίες, όπως περίπου η συνομιλία ανθρώπου με άνθρωπο, ιδέα που ονειρεύονταν και οι δύο πολύ πριν την δημιουργία του Siri.

Όπως διευκρινίζουν μάλιστα η «δημιουργία της Siri βασίστηκε πάνω στον ίδιο συλλογισμό, αλλά υπέστη αλλαγές υπό την ηγεσία της Apple. Ο Steve Jobs είχε κάποιες ιδέες για την πρώτη έκδοση, οι οποίες δεν ήταν απαραιτήτως ευθυγραμμισμένες με όλα αυτά που εμείς κάναμε» δήλωσε ο Kittlaus στην Washington Post.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη Google και Facebook έχουν κάνει προσφορές για την αγορά του Viv, αλλά δεν είναι σαφές αν οι Kittlaus και Cheyer σχεδιάζουν να πουλήσουν την νέα τεχνολογία. Η ομάδα Viv Labs θέλει να δει την τεχνολογία ενσωματωμένη σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, και σύμφωνα με τον Kittlaus η εταιρεία θα "διαλέξει το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει ακριβώς εκεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider