Στο στόχαστρο των hackers τα μοντέρνα αυτοκίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στόχαστρο των hackers τα μοντέρνα αυτοκίνητα

Τα αυτοκίνητα που συνδέονται στο internet θα είναι ευάλωτα στους hackers τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία προειδοποιεί ένας από τους κορυφαίους ειδικούς διαδικτυακής ασφαλείας του κόσμου, επισημαίνοντας τον αγώνα που θα πρέπει να δώσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες έναντι των διαδικτυακών επιθέσεων.

Ο Eugene Kaspersky, ιδρυτής του Kaspersky Lab, δήλωσε ότι τα σημερινά οχήματα είναι πιο ασφαλή στον δρόμο αλλά περισσότερο ευάλωτα σε ηλεκτρονικούς κινδύνους λόγω των πολλών gadgets που διαθέτουν, από αισθητήρες ασφαλείας, πομπούς GPS και απευθείας σύνδεση στο διαδίκτυο.

Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσθέτουν όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στα οχήματα τους, οι εισβολείς του διαδικτύου μπορούν να βρουν «νέες μεθόδους επίθεσης σε αυτοκίνητα».

Ο κ. Kaspersky, o οποίος είναι πρώην σοβιετικός πράκτορας, επεσήμανε ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια προτού οι κυβερνήσεις και η εταιρείες να μπορέσουν να βρουν τρόπους με τους οποίους θα προστατεύουν τα αυτοκίνητα από τους hackers. «Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα αυτοκίνητα θα είναι ευάλωτα», δήλωσε σε συνέντευξη του στους Financial Times.

H εκτίμηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2020 περίπου 250 εκατομμύρια οχήματα θα είναι απευθείας συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner. Τα περισσότερα μοντέρνα οχήματα έχουν ενσωματωμένους 50 με 60 υπολογιστές, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει στους hackers που εισβάλουν σε έναν υπολογιστή να ελέγξουν και κάποιον άλλο, σύμφωνα με τον Kaspersky. «Δυστυχώς οι κακοί γίνονται όλο και πιο έξυπνοι».

Πέρσι, μια ομάδα hackers στις ΗΠΑ ανέλαβαν απομακρυσμένα τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee μέσω του ραδιοφώνου τους και απενεργοποίησαν το τιμόνι και τα φρένα του κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης. H κίνηση αυτή προκάλεσε την απόσυρση 1,4 εκατ. οχημάτων από την Fiat Chrysler και προκάλεσε έντονη ανησυχία στη βιομηχανία.

Κορυφαίες εταιρείες του χώρου του αυτοκινήτου δηλώνουν στους Financial Times ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την απειλή μιας κυβερνο-επίθεσης. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν εκατομμύρια λίρες σε τεχνικές σύνδεσης με το διαδίκτυο και στην ασφάλεια των συστημάτων τους», δήλωσε ο Mike Hawes, επικεφαλής της βρετανικής SMMT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider