Αλλάζουν κανάλι οι συνδομητές του Netflix

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν κανάλι οι συνδομητές του Netflix

Με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι περίμενε η Wall Street θα αυξηθούν οι συνδρομές του Netflix αυτό το τρίμηνο, ρίχνοντας την μετοχή του καναλιού κατά 8% στην διαπραγμάτευση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Netflix οι συνδρομές αναμένεται να αυξηθούν κατά 500.000 πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το δεύτερο τρίμηνο που εκπνέει τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τις 586.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές της FactSet StreetAccount, εξαιτίας κυρίως της αύξησης στην τιμή της μηνιαίας συνδρομής.

Το κανάλι με τις παγκοσμίου φήμης παραγωγές σειρών, όπως το House of Cards και το Orange is the New Black, ανέφερε ότι ανέμενε να εγγράψει περίπου 2 εκατ. συνδρομητές σε αγορές εκτός Αμερικής από όταν έκανε το λανσάρισμά του σε αυτές, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3,5 εκατ. συνδρομητές.

Παρά τις προβλέψεις βέβαια, οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στην επιτυχία του Netflix το οποίο έβαλε στόχο να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο της τηλεθέασης ανά τον κόσμο, αφού όλες οι σειρές και οι ταινίες που περιλαμβάνει προσφέρονται τη στιγμή επιθυμεί ο τηλεθεατής (on demand).

Η αλήθεια είναι πως τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της εταιρείας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα αναπτυχθεί στην παγκόσμια αγορά. Τον Ιανουάριο το Netflix έφτασε σε περισσότερες από 130 χώρες στον κόσμο, κάνοντας μια επένδυση με σημαντικό για την εταιρεία κόστος. Η απόφαση για παγκόσμια ώθηση ήρθε ως απάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου, Reed Hastings, μετά την επιβράδυνση που κατέγραψε η εταιρεία στην τηλεοπτική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα βέβαια η Netflix εκτός από τον εγχώριο ανταγωνισμό στις χώρες που εκπέμπει έχει να αντιμετωπίσει και την δυσκολία προσαρμογής της σε κάθε κουλτούρα ξεχωριστά.

Αξιοσημείωτο είναι πως μετά τον πρώτο μήνα, οι ιδιαιτέρως αυξημένες εγγραφές άρχισαν να περιορίζονται σε αρκετές χώρες, στις οποίες το περιεχόμενο δεν προσφέρεται παρά μόνο στην αγγλική γλώσσα και μόνο με αγγλικούς υπότιτλους και δεν μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι επιλογές πληρωμής.

«Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε περισσότερες ευκαιρίες» ανέφερε ο Hastings, υπονοώντας ίσως την περίπτωση της Κίνας όπου αν και εξερευνά ακόμα τις δυνατότητες επέκτασης στην κινεζική τηλεοπτική αγορά δεν έχει εκπέμψει ακόμα. Όμως ακόμα και η κινεζική αγορά , σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου, θα έχει μικρή οικονομική επίδραση βραχυπρόθεσμα.

Η εταιρεία έχει υποσχεθεί κέρδη για το 2017, όταν δηλαδή θα αρχίσει να καρπώνεται τα οφέλη της δαπανηρής επέκτασής της.

«Νομίζω ότι όσοι πίστεψαν σε μεγάλη παγκόσμια ανάπτυξη αρχίζουν τώρα να έχουν δεύτερες σκέψεις, αφού η εταιρεία σε κάθε μια από τις νέες χώρες αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό ο οποίος ειναι ικανός να περιορίσει αισθητά την κερδοφορία της», εξηγεί ο αναλυτής της Wedbush Securities, Michael Pachter.

Ενδεικτικό παράδειγμα ανταγωνίστριας εταιρείας είναι και η Amazon.com η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει με τη σειρά της υπηρεσίες video streaming με μηνιαία συνδρομή.

Η Netflix διευκρίνισε πως η στρατηγική επέκτασής της αυτή τη χρονιά θα είναι μικρότερη από της προηγούμενης ενώ δήλωσε πως θα ανεβάσει τις τιμές για περισσότερους από τους μισούς συνδρομητές της στην ΗΠΑ ήδη από τον Μάιο. Στα σχέδια της επόμενης χρονιάς δε συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των δαπανών για περιεχόμενό, τόσο για σειρές όσο και για ταινίες, από τα 5 δισ. δολάρια του 2016 σε 6 δισ. για το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, το Netflix προσέθεσε 6,7 εκατ. συνδρομητές, φτάνοντας στα 81,5 εκατ ενώ τα καθαρά έσοδα του τριμήνου ανήλθαν σε 28 εκατ. δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 6 σεντ, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των 5 σεντ αναλυτών που είχαν μιλήσει στο πρακτορείο Reuters.

Να υπενθυμίσουμε πως την προηγούμενη χρονιά οι μετοχές της Netflix σημείωσαν αύξηση άνω του 60% κατατάσσοντάς την εταιρεία στη τρίτη θέση του S & P 500. Έκτοτε βέβαια οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν κατά 8%...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider