Ασφαλείς πλέον οι συνομιλίες στο WhatsApp

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλείς πλέον οι συνομιλίες στο WhatsApp

Θέση στον άτυπο πόλεμο που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο καιρό μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και κυβερνήσεων για τα προσωπικά δεδομένα και τις πληροφορίες που διακινούνται μέσω διαδικτύου παίρνει η WhatsApp μετά την ανακοίνωση της πως η τελευταία της έκδοση περιλαμβάνει την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων.

Μετά την Apple και την αντίστασή της στο να δημιουργήσει μια κερκόπορτα στο σύστημα ασφαλείας των κινητών της ώστε να εξυπηρετήσει τις αμερικανικές αρχές στην υπόθεση του Μπερναντίνο, η WhatsApp, μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, ανακοίνωσε πως υιοθετεί την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων της ούτως ώστε η εταιρεία να μην μπορεί να δώσει πληροφορίες στις κυβερνήσεις, ακόμη και να ήθελε.

Ειδικότερα, η πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής χρησιμοποιεί τεχνολογία ασφαλείας πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να υποκλαπούν καθώς ταξιδεύουν μεταξύ των συσκευών. Στην ουσία η κρυπτογράφηση διασφαλίζει ότι μόνο ο αποστολέας του μηνύματος και ο παραλήπτης μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα, καταργώντας κάθε πιθανότητα να υποκλαπούν κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» τους από τη μια οθόνη στην άλλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο blog της, η WhatsApp ανέφερε ότι είχε προσθέσει νέα, αυστηρότερα μέτρα σε όλη την αλληλογραφία της μιας και η ασφαλής επικοινωνία και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων θεωρείται από την ίδια υψίστης σημασίας παροχή για τους χρήστες.

«Από δω και στο εξής κατεβάζοντας την νεά ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής κάθε κλήση που κάνετε, κάθε φωτογραφία, βίντεο, μήνυμα, γραπτό ή φωνητικό, συμπεριλαμβανομένων και των συνομιλιών chat, είναι κρυπτογραφημένα από προεπιλογή. Η ιδέα είναι απλή: όταν στέλνετε ένα μήνυμα, το μόνο πρόσωπο που μπορεί να το διαβάσει είναι το πρόσωπο ή η ομάδα με την οποία συνομιλείτε. Κανένας άλλος δεν μπορεί να δει το περιεχόμενο του μηνύματος. Ούτε οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, ούτε οι χάκερς, ούτε τα καταπιεστικά καθεστώτα, ούτε καν εμείς. Η κρυπτογράφηση βοηθά στο να γίνει η επικοινωνία μέσω WhatsApp απολύτως ιδιωτική όπως περίπου μια συνομιλία που θα είχατε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον».

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο διάλογο που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για το αν οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μέτρα ασφαλείας για να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους.

«Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τις κρυπτογραφημένες υπηρεσίες και την επιβολή του νόμου από τις αρχές» έγραψε. «Παρότι αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο των αρχών στη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να αγνοήσουμε πως οι προσπάθειες να αποδυναμωθούν τα συστήματα κρυπτογράφησης θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αφού θα μπορούν να βρεθούν στη διάθεση δυνητικών εγκληματιών».

Με την κίνηση αυτή βέβαια, η εταιρεία κατάφερε να καταρρίψει και τις φήμες που είδαν το φως το φως της δημοσιότητας από όταν εξαγοράστηκε από τον διαδικτυακό κολοσσό της Facebook το 2014. Σύμφωνα με τις τότε κακές γλώσσες από τη στιγμή που η εφαρμοφή μπήκε στην μεγάλη οικογένεια του Facebook υπήρχε ορατός κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών προς όφελος της στοχευμένης διαφήμισης. Μετά την υιοθέτηση της κρυπτογράφησης ο κίνδυνος μοιάζει να έχει αμοκρυνθεί αρκετά αφού η εταιρεία θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών της χωρίς όμως να μπορεί να διαβάζει το περιεχόμενο των συνομιλιών με την χθεσινή ευκολία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση μάλιστα, η WhatsApp σκοπεύει να προσθέσει στο μέλλον και σε άλλες υπηρεσίες της την υψηλή κρυπτογράφηση. Η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων και η ασφάλεια των επικοινωνιών των χρηστών βρίσκεται στο επίκεντρο της εν εξελίξει διαμάχης κυβερνήσεων και εταιρειών τεχνολογίας με τους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου να προτείνουν την απαγόρευση αυτών των τεχνολογιών, αναγκάζοντας τις εταιρείες να εγκαταστήσουν «κερκόπορτες» που θα αποδυναμώσουν την ασφάλεια τους. Από πλευράς τους οι εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται να λαμβάνουν όλο και περισσότερα μέτρα μετά την πρόσφατη διαμάχη της Apple με το FBI για να ξεκλειδώσει το κινητό ενός νεκρού τρομοκράτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider