Πέντε tips για να επιταχύνετε τον Chrome

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε tips για να επιταχύνετε τον Chrome

Όταν η Google έκανε διαθέσιμο τον νέο Chrome υπογράμμιζε πως με την νέα έκδοση μπορούσε να προσφέριε έναν web browser αρκετά ταχύτερο ο οποίος χρησιμοποιεί και λιγότερη RAM. Στην πραγματικότητα βέβαια, όσο τον χρησιμοποιεί κανείς, διαπιστώνει πως η ταχύτητά του πέφτει σε σύγκριση με την πρώτη φορά.

Ευτυχώς όμως η επιβράδυνση στην απόδοση του Chrome είναι αναστρέψιμη και ιδού 3 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε ταχύτητες, όχι ίδιες, αλλά παρόμοιες με τις αρχικές.

  • Απενεργοποιήστε τα plugins

Τα Plugins βοηθούν τον browser να προβάλλει περιεχόμενο ειδικού τύπου όπως αρχεία Java, Flash, Silverlight. Σε αυτά στηρίζεται άλλωστε και η δυνατότητα video calling του Facebook. Αφού όμως τέτοιου τύπου αρχεία δεν τα συναντάτε συχνά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα αντίστοιχα plugins ώστε να ελαφρύνεται τον Chrome.

Για να προχωρήσετε στην απενεργοποίησή τους πληκτρολογήσετε στο πεδίο εισαγωγής διευθύνσεων του browser: about:plugins και να πατήσετε Enter.

Στην οθόνη σας θα εμφανιστεί μία λίστα με τα εγκατεστημένα plugins, όπου υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης (προσοχή όχι απεγκατάστασης) του καθενός. Απενεργοποιείτε όσα δεν χρειάζεστε, κι αν θέλετε να επαναφέρεται κάποιο έχετε την δυνατότητα να το ενεργοποιήσετε εκ νέου επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία και επιλέγοντάς το. Συμβουλή: Αφήστε ενεργοποιημένο το Flash επειδή χρησιμοποιείται από πολλά sites για να να εμφανίζονται μενού ή βίντεο.

  • Απενεργοποιήστε τις επεκτάσεις ή αλλιώς τα extensions

Οι προεκτάσεις ή αλλιώς extensions, είναι προγράμματα που προσθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα στον Chrome. Παρόλο που συνήθως αποτελούν συνειδητές επιλογές από τον χρήστη, η μεγάλη ποσότητα extensions προκαλεί καθυστερήσεις στην απόδοση του browser. Μάλιστα εκτός από τα απενεργοποιήετε σας δίνεται η δυνατότητα να τα απεγκαταστήσετε .

Για να μεταβείτε στην οθόνη διαχείρισης επεκτάσεων χρησιμοποιείστε το εικονιδίο με τις τρεις παράλληλες γραμμές ακριβώς κάτω από το X (επάνω δεξιά). Μόλις κλικάρετε ενεργοποιείται ένα drop-down μενού από όπου επιλέγετε Ρυθμίσεις και στη συνέχεια Extensions (Επεκτάσεις). Εάν δεν εμφανίζεταιεπιλέξτε Περισσότερα εργαλεία(More tools) θα το βρείτε. Στη συνέχεια απενεργοποιήστε τις επεκτάσεις που δεν θέλετε

  • Διαγράψτε τα δεδομένα περιήγησης στον Google Chrome

Όπως κάθε browser έτσι κι ο Chrome κρατάει βάση δεδομένων με το ιστορικό της περιήγησής σας, που περιλαμβάνει διευθύνσεις, cookies cached εικόνες και πολλά πολλά άλλα. Αν και ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να επιταχύνει την περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό αφού δεν θα υπάρχει κάθε φορά ανάγκη να κατεβάζει τα στοιχεία ενός website που έχετε προηγουμένως επισκεφτεί, η υπερβολικη ποσότητα μπορεί εντέλει να επιβραδύνει τον Chrome.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι όμως πολύ συχνα, συνιστάται να κάνετε τη σχετική εκκαθάριση και θα δείτε διαφορά στην ταχύτητα περιήγησης. Για να διαγράψετε τα δεδομένα του ιστορικού πηγαίνετε και πάλι στο μενού από το εικονιδίο με τις τρεις παράλληλες γραμμές ακριβώς κάτω από το X και επιλέξετε Περισσότερα εργαλεία (More Tools) και στη συνέχεια Διαγραφή δεδομένων περιήγησης (Clear Browsing Data).

Διαφορετικά από το ίδιο μενού, επιλέξετε History (Ιστορικό) και σβήστε το ιστορικό περιήγησής σας σε συγκερκιμένα websites.

Να σημειώσουμε ότι στην πρώτη περίπτωση, θα σας εμφανιστούν συνολικές επιλογές για τη διαχείριση των δεδομένων σας, από τις οποίες θα μπορέσετε να σβήσετε συγκεκριμένους τύπους δεδομένων (Browsing history, Cached Images and files κλπ), και μάλιστα στο χρονικό διάστημα που επιθυμείτε ( επιλέξτε από την από την προηγούμενη ώρα ή ακόμη κι από την αρχή της χρήσης του Chrome).

  • Απενεργοποιήστε τις εικόνες

Εάν θέλετε να επιταχύνεται τον Chrome αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι απενεργοποιήσετε τις εικόνες που εμφανίζονται κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια αναζήτηση. Άπαξ και το κάνετε μπορεί τα site να εμφανίζονται λιγότερο ελκυστικά παρόλα αυτά ο browser σας θα είναι κατά πολύ γρηγορότερος.

Για να προχωρήσετε στην απενεργοποίησή των εικόνων πληκτρολογήσετε στο πεδίο εισαγωγής διευθύνσεων του browser: chrome://chrome/settings/content και πατήστε Enter. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, στο πεδίο εικόνες επιλέξτε το πεδίο Να μην γίνεται εμφάνιση εικόνων (do not show any images) και πατήστε Ολοκληρώθηκε.

  • Χρησιμοποιήσετε το Chrome Cleanup Tool

Για καλύτερα αποτελέσματα η Google κυκλοφόρησε ένα εργαλείο κατάργησης οποιουδήποτε λογισμικού εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Chrome, όπως για παράδειγμα spyware και malware. Για να το αξιοποιήσετε μπορείτε απλώς να κατεβάσετε το Chrome Cleanup Tool. Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, το Chrome Cleanup Tool θα σας ενημερώσει αν βρήκε κάτι ύποπτο. Αμέσως μετά, θα σας δώσει την επιλογή για reset του Chrome, η οποία από μόνη της μπορεί να διορθώσει προβλήματα που μπορεί να έχουν εμφανιστεί, επιστρέφοντας τον browser στην αρχική του κατάσταση και διαγράφοντας το ιστορικό σας, τα cookies κ.λπ.

Αν και οι αιτίες της επιβράδυνσης μπορούν να ποικίλουν - προβλήματα στο σύστημα γενικότερα ακόμα και παλιό hardware - σε κάθε περίπτωση οι προαναφερθείσες ενέργειες θα βοηθήσουν την κατάσταση και θα επιτρέψουν στον Chrome σας να λειτουργήσει γρηγορότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider