Τούρκοι και funds αγοράζουν εξοχικά στη Μύκονο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τούρκοι και funds αγοράζουν εξοχικά στη Μύκονο

Στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο εδραιώνεται η Μύκονος. Το νησί των ανέμων εκτός από τους παραδοσιακούς αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή μπαίνει και στο «ραντάρ» πλούσιων Τούρκων που θέλουν να μεταφέρουν κάποια από τα κεφάλαιά τους εκτός χώρας.

Αυτό καταγράφει η τελευταία έρευνα της Algean Property για την αγορά της Μυκόνου, στην οποία επίσης αναφέρεται και τα αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων funds τα οποία αγοράζουν εξοχικές κατοικίες για επενδυτικούς σκοπούς. «Εκτός από την τοποθεσία και την πρόσβαση στη θάλασσα, που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κοιτά κάποιος αναζητώντας να αγοράσει μια βίλα στη Μύκονο οι αγοραστές ενδιαφέρονται και για τα έσοδα που μπορεί να έχουν από την ενοικίαση της ιδιοκτησίας τους», αναφέρει η εταιρεία συμβούλων.

Οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούν βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές ψάχνουν κυρίως για υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι. Πολλές φορές ξένα funds αγοράζουν και παλιά ακίνητα τα οποία ανακαινίζουν πλήρως για να τα αξιοποιούσουν τουριστικά.

Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται μεταξύ 5.500 και 7.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, αν και μπορούν να βρεθούν και ευκαιρίες με χαμηλότερες τιμές. Αυτός, όμως, είναι ο μέσος όρος. Η τιμή για μια νεόδμητη βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσει και τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Την ίδια στιγμή οι βίλες νοικιάζονται με τιμή 11.500 ευρώ ανά εβδομάδα, ενώ σε κάποιας υπερπολυτελή σπίτια η τιμή μπορεί να ξεπερνά και τα 30.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Οι εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται εντός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων νοικιάζονται προς 2.000 με 4.000 ευρώ ανά ημέρα.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει την αγορά ακινήτων της Μυκόνου στην πρώτη θέση της εξοχικής κατοικίας προσφέροντας πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξης του 8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές. «Ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν πως θα αυξηθούν και άλλο, λόγω του θετικού επενδυτικού κλίματος που επικρατεί στο νησί. Η περαιτέρω σταθεροποίηση των ζητούμενων τιμών και η συνεχόμενη αύξηση των τιμών ενοικίασης αποτελούν εγγύηση για την περεταίρω ενδυνάμωση του κλάδου εξοχικής κατοικίας της Μυκόνου», αναφέρει η Algean Property.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.