Σε τιμές… Κολωνακίου τα σπίτια στο Κουκάκι

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τιμές… Κολωνακίου τα σπίτια στο Κουκάκι

Κάποτε το Κολωνάκι ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του κέντρου της Αθήνας σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας. Μόνο που πλέον με τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού η πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας απειλείται από το αναμφισβήτητα πιο… ταπεινό Κουκάκι.

Τα στοιχεία του δικτύου spitogatos.gr για τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης είναι ενδεικτικά. Το 2015 η μέση ζητούμενη τιμή στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη ήταν 8,64 ευρώ ανά τετραγωνικό. Μετά από μια τριετία συνεχούς αύξησης η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 12,78 ευρώ ανά τετραγωνικό. Την ίδια στιγμή η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο Κολωνάκι βρίσκεται φέτος στα 13,17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όχι ότι τα ενοίκια στο Κολωνάκι δεν αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Από τα 10,42 ευρώ ανά τετραγωνικό που ήταν το 2015, ανέβηκαν στα 10,95 ευρώ το 2016 για να φτάσουν φέτος στα 13,17 ευρώ. Κατέγραψαν δηλαδή αύξηση 26,39% μέσα σε τρία χρόνια. Μονό που τα ζητούμενα ενοίκια στο Κουκάκι αυξήθηκαν κατά 47,92% το ίδιο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ζητούμενες τιμές δεν είναι και οι ίδιες που κλείνουν τα ενοικιαστήρια, καθώς συνήθως μετά από παζάρια το ενοίκιο υποχωρεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές κλεισίματος είναι κατά 10% με 15% χαμηλότερες από τις τιμές των αγγελιών. Ωστόσο οι ζητούμενες τιμές δείχνουν τις τάσεις.

Η άνοδος αυτή των ενοικίων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των διαμερισμάτων για ενοικιάσεις σε τουρίστες μέσω πλατφόρμων όπως η Airbnb. Το Κουκάκι αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του κέντρου για τους τουρίστες και αυτό φαίνεται και από τις καταχωρήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα airdna.co συνολικά ανά τα χρόνια έχουν καταχωρηθεί στο Airbnb 1.092 αγγελίες ενοικίασης στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη, ενώ αυτή την περίοδο υπάρχουν 684 ενεργές αγγελίες. Μάλιστα περίπου τα μισά (48%) από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είναι διαθέσιμα σχεδόν το σύνολο του έτους, κάτι το οποίο σημαίνει πως πρόκειται για κατοικίες που αξιοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για επενδυτικού σκοπούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων είναι ενός ή δύο δωματίων και η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης φθάνει τα 61 ευρώ. Στο Κολωνάκι υπάρχουν 289 ενεργές αγγελίες με το 39% εξ αυτών να είναι ενεργό σχεδόν ολόκληρο το χρόνο. Η μέση τιμή ημερήσιας ενοικίασης φθάνει τα 70 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.