H Airbnb εκτινάσσει τα ενοίκια στην Αθήνα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Airbnb εκτινάσσει τα ενοίκια στην Αθήνα

Η αναζήτηση ενοικίασης κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας σε οικονομικές τιμές μπορεί να αποδειχθεί τιτάνιος άθλος για τον μέσο Έλληνα. Και αυτό διότι η τουριστική αξιοποίηση των διαμερισμάτων, η το «φαινόμενο Airbnb», έχει φουσκώσει σε υπέρμετρο βαθμό τις προσδοκίες των ιδιοκτητών και άρα τα ενοίκια που σημειώνουν διψήφια αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Η αρχή έγινε σε περιοχές του κέντρου που βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κουκάκι αλλά και τα Εξάρχεια. Όμως το φαινόμενο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές εκτός του κέντρου. «Πρακτικά όπου υπάρχει σύνδεση με το μετρό και τον ηλεκτρικό τα ενοίκια έχουν ανέβει αρκετά τους τελευταίους μήνες. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πλατφόρμες τύπου Airbnb», σημειώνει στο insider.gr μεσίτης που δραστηριοποιείται στην Αττική.

Τα στοιχεία του δικτύου spitogatos.gr από τις αγγελίες ενοικίασης είναι ενδεικτικά. Στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη, το 2015 η μέση τιμή ζήτησης για ενοικίαση κατοικίας διαμορφωνόταν στα 8,64 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σήμερα είναι στα 12,78 ευρώ/τμ καταγράφοντας αύξηση 47,9%. Στα Εξάρχεια η μέση τιμή το 2015 ήταν 5,67 ευρώ/τμ και σήμερα είναι 7,7 ευρώ/τμ καταγράφοντας αύξηση 35,8%. Στο Θησείο που διαθέτει λιγότερα διαμερίσματα η αύξηση των ζητούμενων ενοικίων το διάστημα 2015-2018 φθάνει το 62% με τις τιμές να διαμορφώνονται από τα 9,02 ευρώ/τμ στα 14,6 ευρώ/τμ.

Στο Παγκράτι, η οποία σύμφωνα με το spitogatos.gr είναι και η δημοφιλέστερη περιοχή αναζήτησης στην Αθήνα τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί κατά 56% σε σχέση με το 2015. Η μέση τιμή διαμορφώνεται φέτος στα 9,18 ευρώ/τμ από τα 5,86 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ήταν το 2015. Αντίστοιχη είναι η τάση στην Γλυφάδα που τα ζητούμενα ενοίκια καταγράφουν αύξηση 38,68% αλλά και στο Μαρούσι που η αύξηση των ενοικίων φθάνουν το 34,30%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ζητούμενες τιμές δεν είναι και οι ίδιες που κλείνουν τα ενοικιαστήρια, καθώς συνήθως μετά από παζάρια το ενοίκιο υποχωρεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές κλεισίματος είναι κατά 10% με 15% χαμηλότερες από τις τιμές των αγγελιών. Ωστόσο οι ζητούμενες τιμές δείχνουν ξεκάθαρα ότι η τάση της αγοράς σε αυτές τις περιοχές είναι ανοδική και μάλιστα με διψήφια ποσοστά.

Αυξάνονται οι επενδύσεις

Η προοπτική της τουριστικής αξιοποίησης δημιουργεί μια προσωρινή στρέβλωση στην αγορά ενοικίασης κατοικιών με τα ενοίκια να ξεφεύγουν ειδικά στα μικρότερα διαμερίσματα που είναι πιο κατάλληλα για ενοικίαση σε τουρίστες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς αυτό μακροπρόθεσμα η τάση αυτή θα δημιουργήσει νέες επενδύσεις στην αγορά κατοικίας αλλά και των κατασκευών, τους κλάδους δηλαδή που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση.

Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότερες συναλλαγές που καταγράφονται από ξένους στην ελληνική αγορά ακινήτων καταγράφονται είτε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, είτε στο κέντρο της πόλης και σε περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια και ο Νέος Κόσμος. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών οι συναλλαγές κατοικιών το πρώτο πεντάμηνο του 2018 (Ιανουάριος – Μάιος) αυξήθηκαν κατά 49,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider