Funds «σκανάρουν» την ελληνική αγορά ακινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Funds «σκανάρουν» την ελληνική αγορά ακινήτων

Η ελληνική αγορά ακινήτων μπαίνει ξανά αργά αλλά σταθερά στο επενδυτικό στόχαστρο. Μετά από εννέα χρόνια πτώσης οι τιμές των καταστημάτων και των γραφείων δείχνουν για πρώτη φορά ότι σταθεροποιούνται κάτι το οποίο δίνει σήμα στους διεθνείς επενδυτές για να τοποθετηθούν στην χώρα μας μέσω funds που στήνονται για αυτό τον σκοπό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ίδρυση ενός νέου fund από την Dromeus Capital το οποίο σχεδιάζει να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Πρόκειται για το δεύτερο fund της ίδια εταιρείας η οποία πριν από μερικούς μήνες στην αγορά αγόρασε έναντι 26 εκατ. ευρώ δύο κτήρια γραφείων που άνηκαν στην εταιρεία του Μπάμπη Βωβού και είχαν περάσει στην κατοχή της Εθνικής Leasing.

Επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων σχεδιάζει και η Brevan Howard, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά hedge funds. Η εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για δύο νέα funds, εκ των οποίων το ένα θα στοχεύει στην αγορά μετοχών και το άλλο στην αγορά ομολόγων. Μάλιστα, επικεφαλής της νέας προσπάθειας τέθηκε ο επί χρόνια επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος. Η Brevan Howard άνοιξε γραφεία στην Αθήνα αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάποια μεγάλη εξαγορά.

«Οπλίζονται» και οι ΑΕΕΑΠ

Στο μεταξύ, οι εισηγμένες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στρατηγικά αυξάνουν τις επενδύσεις τους και στήνουν επενδυτικά πλάνα για την επόμενη περίοδο. Οι τέσσερις ελληνικές ΑΕΕΑΠ (Εθνική Πανγαία – Grivalia – Trastor – ICI ) προετοιμάζουν γραμμές χρηματοδότησης μέσω τραπεζών ή έκδοσης ομολόγων για να είναι έτοιμες να επενδύσουν σε όσες ευκαιρίες παρουσιαστούν. Υπολογίζεται ότι οι παραπάνω εταιρείες διαθέτουν ήδη εξασφαλισμένη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία με την απαραίτητη μόχλευση μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ήδη μέσα στο 2018 οι ΑΕΕΑΠ έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Η Πανγαία έχει αγοράσει μεταξύ άλλων τέσσερα εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, «μπήκε» και στον χώρο των αποθηκευτικών ακινήτων αγοράζοντας τρεις αποθήκες στον Ασπρόπυργο και αγόρασε και το ξενοδοχείο Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη. Η Grivalia αγόρασε ακίνητα το Μαρούσι, στην Γλυφάδα και μέσω της τουριστικής της πλατφόρμας Grivalia Hospitality την ξενοδοχειακή μονάδα Meli Palace στην Κρήτη. Η Trastor έχει αγοράσει ακίνητα στην Αγία Παρασκευή, την Αθήνα, το Μαρούσι και τα Χανιά. H Intercontinental International έχει αγοράσει εμπορικό ακίνητο στη Λειβαδιά, κτήριο γραφείων στο Μαρούσι, εμπορικό κατάστημα στο Κολωνάκι αλλά και πολλά διαμερίσματα στην Αττική.

Δεν υπάρχει προϊόν

Οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων πρώτη κατηγορίας φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί. Αυτό αποτυπώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία οι ονομαστικές τιμές των γραφείων αυξήθηκαν κατά 1,7% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι τιμές των καταστημάτων επίσης υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,6%. Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις Οίκων εκτιμητών οι αποδόσεις τόσο των ακινήτων γραφείων όσο και των εμπορικών ακινήτων είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως όμως σημειώνουν στο insider.gr στελέχη της αγοράς ακινήτων το πρόβλημα είναι ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο προϊόν». Τα ακίνητα εισοδήματος υψηλής ποιότητας που στοχεύουν οι ΑΕΕΑΠ είναι πολύ ελάχιστα, ενώ λίγα είναι αυτά που πρόκειται να βγουν στην αγορά το επόμενο διάστημα λόγω της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider