«Γόρδιος Δεσμός» για τις τράπεζες τα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γόρδιος Δεσμός» για τις τράπεζες τα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί

Ομαδοποιήσεις ακινήτων και μαζικές πωλήσεις αλλά και τιτλοποιήσεις. Αυτοί είναι οι βασικοί από τους τρόπους τους οποίους εξετάζουν οι τράπεζες για να μπορέσουν πουλήσουν τα ακίνητα που διαθέτουν αλλά και εκείνα που αποκτούν από τους πλειστηριασμούς, ενώ το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι περιορισμένο.

Οι πλειστηριασμοί αλλά και η υποχρέωση των τραπεζών να μειώσουν τα ιδιόκτητα ακίνητα τους δημιουργούν ένα παράδοξο: Οι τράπεζες έχουν να διαχειριστούν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς προχωρούν οι πλειστηριασμοί, καθώς βασικοί πλειοδότες εμφανίζονται τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα.

«Το χαρτοφυλάκιο μας είναι ιδιαίτερα μεγάλο και θα μεγαλώσει και άλλο το επόμενο διάστημα, καθώς προχωρούν οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες είναι οι βασικοί αγοραστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Πειραιώς Real Estate κ. Κυπριανός Έξαρχος μιλώντας στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων RED Business Forum που διοργανώνεται στην Αθήνα

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πώληση ακινήτων που προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της πλατφόρμας properties4sale λέγοντας ότι εκφράζεται αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο. Το πρόβλημα είναι το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα. «Έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου το οποίο δεν είναι μόνο στην Αττική ή στην Αθήνα ή δεν είναι ελκυστικό για τους επενδυτές ή αφορά διαμερίσματα που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς μέσω Airbnb. Πρόκειται για ακίνητα που δεν αξιοποιεί κανείς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανός.

Οι πωλήσεις κομμάτι-κομμάτι δεν είναι λύση, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services Δημήτρης Ανδρίτσος σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν να ομαδοποιηθούν τα ακίνητα των τραπεζών για να δημιουργηθούν «πακέτα» που θα γίνουν ελκυστικά στους επενδυτές. Πρέπει να έχουμε πιο έξυπνα προϊόντα μέσα από σχήματα όπως πιο στοχευμένες εταιρείες ακινήτων. Πρέπει να περάσουμε σε διαχείριση χαρτοφυλακίων και να γίνουν πιο μαζικές πωλήσεις. Αλλιώς δεν θα μπορεί η αγορά να διαχειριστεί τα ακίνητα που ούτως ή άλλως θα βγουν στην αγορά», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Έξαρχος σημείωσε ότι στην Τράπεζα Πειραιώς «προσπαθούμε να διερευνήσουμε κάποιες πιο έξυπνες λύσεις για το πώς μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία μαζί να τα βάλουμε σε μια θεματική ομπρέλα και να τα εκμεταλλευτούμε μαζικά. Προσπαθούμε ως τράπεζας να δούμε το πώς οι επενδυτές θα ήθελα να δουν την αναδιάρθρωση τέτοιων πακέτων ακινήτων. Θέλουμε να δούμε πως ένα πακέτο ακινήτων θα ήταν ελκυστικό για μια συναλλαγή για μια επένδυση και πιο εφικτό».

O Γιώργος Φράγκου, επικεφαλής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν αγοράζουν αφειδώς τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς που λαμβάνουν υπόψη την εμπορευσιμότητα και πρόσθεσε πως μιας τράπεζα έχει διαφορετική «δύναμη πυρός» για να προωθήσει ένα ακίνητο από έναν πλειστηριασμό. «Οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να προσελκύσουν επενδυτές από το εξωτερικό και να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό προϊόν» σημείωσε ο κ. Φράγκου.

Μια εναλλακτική λύση, όπως σημείωσε ο Βασίλης Θεοφανόπουλος partner της Pillarstone, θα μπορούσε να είναι η τιτλοποίηση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Μια κίνηση που θα είχε άμεση ωφέλεια στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider