18.000 ακίνητα έχουν «μαζέψει» οι τράπεζες - Πώς θα τα πουλήσουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
18.000 ακίνητα έχουν «μαζέψει» οι τράπεζες - Πώς θα τα πουλήσουν

*Γράφουν η Βάσω Αγγελέτου και ο Κώστας Κετσιετζής

Περισσότερα από 18.000 ακίνητα υπολογίζεται ότι έχουν συσσωρεύσει στο χαρτοφυλάκιό τους οι συστημικές τράπεζες, όπως επιβεβαιώνουν στο insider.gr έγκριτες πηγές του κλάδου.

Τα περισσότερα από αυτά είναι οικιστικά ή επαγγελματικά ακίνητα μικρής αξίας, αλλά μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα «φιλέτα» -για τα οποία τα ξένα funds δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. Αυτά είναι που δρομολογούν πρώτα για πώληση οι τράπεζες, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών να πετύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Οι στόχοι του SSM δεν πιάνονται με τα μικρά ακίνητα, αλλά με τα μεγάλα», αναφέρει στο insider.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. Τα ακίνητα αυτά έχει περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών κυρίως από παλαιότερους πλειστηριασμούς. Τα μισά από αυτά είναι έτοιμα προς πώληση σε funds και ενδιαφερόμενους επενδυτές και αναμένεται να διοχετευτούν σταδιακά στην αγορά.

Πάνω από 15.000 ακίνητα βγαίνουν στο «σφυρί» το 2018

Καθώς ομαλοποιούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, όμως, τα μεγέθη μεγαλώνουν, αφού τα μισά περίπου από τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί» τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες, προκειμένου να βοηθήσουν την αγορά ακινήτων να «ρολάρει» και να πείσουν τους δανειστές ότι υπάρχει ενδιαφέρον και οι τιμές στην αγορά θα κρατηθούν υψηλά.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο στόχος του εκπλειστηριασμού 15.000 ακινήτων εντός του έτους είναι απολύτως εφικτός και ενδέχεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Εάν οι τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν με τον ίδιο ρυθμό, ο αριθμός των ακινήτων που έχουν στον ισολογισμό τους θα εκτιναχθεί στα επίπεδα των 22.000 - 24.000 ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ασφυτική πίεση στις τράπεζες να βγάλουν στην αγορά πακέτα ακινήτων.

«Περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή»

Βασικό μέλημα των τραπεζών είναι να μην ζητήσει ο επόπτης της ΕΚΤ (SSM) να σχηματίζουν οι τράπεζες πρόσθετες προβλέψεις επί των εξασφαλίσεων των NPEs –κάτι που θα συμβεί εάν οι τιμές των ακινήτων συμπιεστούν λόγω υπερπροσφοράς. Για τον λόγο αυτό, πώληση των ακινήτων προϋποθέτει προσεκτικές και στρατηγικές κινήσεις από τις τράπεζες προκειμένου να μην κατακλύσουν την ελληνική αγορά χιλιάδες ακίνητα που θα συμπιέσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων που δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα –έως και 40%– τα χρόνια της κρίσης.

«Έχουμε έτοιμο πακέτο ακινήτων για πώληση αλλά περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να το βγάλουμε στην αγορά», αποκαλύπτει στέλεχος άλλης τράπεζας που παραδέχεται ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για πίεση των τιμών εάν η προσφορά υπερβεί τη ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι τράπεζες δεν έχουν κανένα συμφέρον να διατηρούν τέτοιο όγκο ακινήτων, καθώς το κόστος που συνεπάγεται η διαχείρισή τους καθιστά τα ακίνητα «βαρίδι» για την κερδοφορία τους . «Η διαχείριση των ακινήτων –ειδικά των κατοικιών– είναι εφιάλτης», ομολογεί στο insider.gr ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Τα ακίνητα μικρότερης αξίας αναμένεται να ομαδοποιηθούν –με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά– και να πωληθούν σε «πακέτα», τα οποία θα αγοράσουν πιθανότατα εξειδικευμένα funds του εξωτερικού που θα κάνουν επαγγελματική διαχείριση και επαναδιάθεση στην αγορά με σημαντικό περιθώριο κέρδους.

Ένα μικρό μέρος των ακινήτων είναι μεγάλης αξίας, τα οποία δεν φαίνεται να προβληματίζουν τις τράπεζες. Τα ακίνητα αυτά ρευστοποιούνται σταδιακά, είτε μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας –όπως είναι το properties4sale της Τράπεζας Πειραιώς– είτε στοχευμένα, σε funds που ζητούν από τις τράπεζες μεγάλα ακίνητα για τουριστική εκμετάλλευση. Αυξημένη είναι η ζήτηση ακινήτων μεγάλης αξίας (άνω των 250.000 ευρώ) και από ξένους πολίτες –κυρίως Κινέζους και Ρώσους– που θέλουν να ενταχθούν το πρόγραμμα «Golden Visa».

Ελεγχόμενο το σοκ στην αγορά ακινήτων

Η επιπλέον προσφορά που θα δημιουργηθεί όταν τα ιδιόκτητα πλέον ακίνητα των τραπεζών βγουν προς πώληση θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, αλλά όχι στον βαθμό που κάποιοι φοβούνται, εκτιμά έμπειρος σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων. Σημειώνει ωστόσο πως το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τις υπηρεσίες των asset managers με τους οποίους θα συνεργαστούν οι τράπεζες για την διαχείριση των χαρτοφυλακίων ακινήτων τους.

Όπως δηλώνει στο insider.gr στέλεχος συστημικής τράπεζας που ειδικεύεται στην διαχείριση ακινήτων ένας βασικός σκοπός των τραπεζών είναι να διατηρηθούν οι τιμές σταθερές. «Θέλουμε να δοθεί σήμα στους επενδυτές ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν και άλλο και άρα δεν έχει νόημα να περιμένουν για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά», τονίζει προσθέτοντας ότι αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο αγοράζουν οι τράπεζες τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Μάλιστα, όπως εκτιμά ο κ. Ηλίας Ζιώγας, πρόεδρος της εταιρείας εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων ΝΑΙ Hellas, πέρα από το αρχικό σοκ η κατάσταση της αγοράς ακινήτων θα βελτιωθεί. Οι διαχειριστές που θα αναλάβουν αυτά τα χαρτοφυλάκια θα μπορέσουν να ανεβάσουν την αξία τους, είτε μέσω ομαδοποίησης τους με την δημιουργία clusters, είτε μέσω της αναβάθμισης των ήδη υφιστάμενων ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση των στελεχών του real estate είναι πως η διαχείριση των ακινήτων των τραπεζών θα είναι μια διαδικασία σταδιακή που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια που μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα πέντε έτη. «Δεν είναι σε όφελος κανενός να βγουν μαζικά ακίνητα στην αγορά. Οι πωλήσεις θα γίνουν σταδιακά ώστε και οι τράπεζες να ωφεληθούν από την επερχόμενη βελτίωση των αξιών, εφόσον και οι συναλλαγές θα αυξηθούν», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος ελληνικής επενδυτικής εταιρείας ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider