Χρυσές πωλούνται οι ελληνικές βίλες στο εξωτερικό (pics)

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσές πωλούνται οι ελληνικές βίλες στο εξωτερικό (pics)

Για άλλη μια καλή χρονιά ετοιμάζονται οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά πολυτελών κατοικιών της χώρας μας. Καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή σεζόν ολοένα και πληθαίνουν οι κρούσεις από το εξωτερικό για εξοχικές κατοικίες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε βίλες που έχουν όλο το «πακέτο»: Τρία με τέσσερα υπνοδωμάτια, πισίνα, πρόσβαση στη θάλασσα και θέα.

Μια ματιά στις ιστοσελίδες των διεθνών μεσιτικών γραφείων που ειδικεύονται στις πολυτελείς κατοικίες είναι ενδεικτική. Περισσότερες από 300 αγγελίες πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή την στιγμή στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων μεσιτικών οίκων, ενώ εκατοντάδες είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα ακίνητα τα οποία δεν εμφανίζονται ποτέ σε αγγελίες αλλά βρίσκονται στις λίστες των εν λόγω γραφείων και παρουσιάζονται αποκλειστικά στις καλύτερους πελάτες τους.

Τα θετικά της Ελλάδας…

Οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα το 2017 κατέγραψε αύξηση της τάξης 70% σε σχέση με το 2016 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, καθώς το «μείγμα» που προσφέρει η χώρα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό: Οι τιμές είναι ιδιαίτερα φθηνές σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές μας, το κλίμα είναι ιδανικό, είμαστε πιο κοντά σε Μέση Ανατολή και Ασία από άλλους μεσογειακούς προορισμούς. Ευνοϊκά λειτουργεί και το ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια πηγή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Θετικά επιδρά στη ζήτηση ειδικά από χώρες της Μ. Ανατολής και την Κίνα και το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα, το οποίο παρέχει άδεια διαμονής σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ με την αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece το 2017 δόθηκαν 1011 άδειες παραμονής. Νούμερο το οποίο από μόνο του μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό αλλά δείχνει μια έντονη αύξηση αν αναλογιστεί κανείς πως οι άδειες που δόθηκαν πέρσι είναι σχεδόν όσες δόθηκαν την τριετία 2013-2016. Οι περισσότερες άδειες παραμονής μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα έχουν δοθεί σε Κινέζους (1.011 άδειες) και ακολουθούν οι Ρώσοι (395) και οι Τούρκοι (222).

Πέρα όμως από τους αγοραστές που απλά αναζητούν μια δεύτερη κατοικία για τις διακοπές τους, τα ελληνικά εξοχικά παρουσιάζουν και επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με ανάλυση της Algean Property οι βίλες στη Μύκονο και τη Σαντορίνη αποτελούν την καλύτερη επένδυση στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο. Στη Μύκονο η μέση τιμή πώλησης μιας βίλας φθάνει τα 6.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης μιας βίλας για μια εβδομάδα φθάνει τα 10.500 ευρώ, το οποίο οδηγεί σε μικτή απόδοση (yield) 8,4%. Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, η μέση τιμή πώλησης παραμένει στα 6.000 ευρώ το τετραγωνικό ενώ η μέση τιμή ενοικίασης φθάνει τα 8.000 ευρώ την εβδομάδα, με μικτή απόδοση 6,4%. Οι αποδόσεις των ελληνικών νησιών παραμένουν σταθερά υψηλότερες από τους βασικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Νίκαια της Γαλλίας (απόδοση 4,2%), η Ίμπιζα (3,8%) και τα παράλια της Μικράς Ασίας (απόδοση 2,4%).

… και τα αρνητικά

Μεσίτες που ειδικεύονται στην πώληση ακινήτων σε ξένους αναφέρουν δύο βασικά προβλήματα που λειτουργούν ανασταλτικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων.

Το πρώτο είναι η γραφειοκρατία, η οποία δυσχεραίνει πολλές φορές μια αγοραπωλησία καθώς έγγραφα και εξουσιοδοτήσεις που απαιτούνται συχνά στη χώρα μας σε άλλες χώρες δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Αυτό είναι πιο έντονο κυρίως σε περιπτώσεις αγοραστών από την Μέση Ανατολή. Το δεύτερο είναι η έλλειψη υποδομών που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται και στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η έλλειψη επενδύσεων λόγω της κρίσης έχει ως αποτέλεσμα πολλές υποστηρικτικές υποδομές να είναι απαρχαιωμένες και σε κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με τους μεσίτες η φορολογία δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο. Και αυτό αφενός διότι ο φόρος μεταβίβασης του 3% είναι αρκετά χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες-τουριστικούς προορισμούς και αφετέρου γιατί ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι αρκετά υψηλός για να αποτελέσει ουσιαστικό πρόβλημα για κάποιον που δίνει 1 εκατ. ευρώ για να αγοράσει εξοχική κατοικία.

Δείτε μερικά από τα ακίνητα που πωλούνται από ξένα μεσιτικά γραφεία στην Ελλάδα στο Gallery:

Χρυσές πωλούνται οι ελληνικές βίλες στο εξωτερικό (pics)
Χρυσές πωλούνται οι ελληνικές βίλες στο εξωτερικό (pics)
Χρυσές πωλούνται οι ελληνικές βίλες στο εξωτερικό (pics)
Χρυσές πωλούνται οι ελληνικές βίλες στο εξωτερικό (pics)
Χρυσές πωλούνται οι ελληνικές βίλες στο εξωτερικό (pics)
Χρυσές πωλούνται οι ελληνικές βίλες στο εξωτερικό (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.