Βγαίνουν στο νοίκι τα εξοχικά στη Χαλκιδική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγαίνουν στο νοίκι τα εξοχικά στη Χαλκιδική

Εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των εξοχικών τους κατοικιών αναζητούν οι ιδιοκτήτες στην Χαλκιδική. Οι πωλητές πληθαίνουν μέρα με την μέρα αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό με αποτέλεσμα τα εξοχικά της περιοχής να χάνουν κατά μέσο όρο το 7%-8% από την αξία τους κάθε χρόνο. Ειδικά τα πολυτελή ακίνητα που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή έχουν χάσει το 40% με 60% της αξίας τους από το 2008.

Οι ιδιοκτήτες και ειδικά αυτοί που κληρονόμησαν την εξοχική τους κατοικία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης και τη φορολογία με αποτέλεσμα να προσπαθούν να πουλήσουν. Δεν υπάρχουν, όμως, αγοραστές.

Οι ξένοι που είχαν παρουσιάσει μια κινητικότητα τα προηγούμενα χρόνια αναζητούν άλλες αγορές λόγω της παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας της χώρας. Επιπλέον πλήγμα προήλθε από τα capital controls. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το εννεάμηνο του 2015 η αγορά εξοχικών κατοικιών με εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό κατέγραψε συνολική πτώση 23,7%.

Όπως δήλωσε ο εκτιμητής συνεργάτης της Εθνικής Τράπεζας Χρήστος Μιχαλέρης κατά τη διάρκεια ημερίδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), οι ελάχιστοι Έλληνες που ενδιαφέρονται για αγορά εξοχικής κατοικίας στρέφονται κυρίως στα πιο φθηνά συνολικής αξίας των 50.000-100.000 ευρώ.

«Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού προς διάθεση νεόδμητων εξοχικών κατοικιών σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση, έχει οδηγήσει επιχειρηματίες που είχαν προχωρήσει στην ανέγερση τους με σκοπό την πώληση τους, να στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης τους είτε μετατρέποντας συγκροτήματα σε ξενοδοχειακές μονάδες είτε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» σημείωσε ο κ. Μιχαλέρης σημειώνοντας μάλιστα ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προσανατολίζονται στην μίσθωση τους σε όλη την περίοδο της σεζόν.

Οι τιμές στην Χαλκιδική

Σε ότι αφορά τις κυριότερες περιοχές παραθεριστικών κατοικιών σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μιχαλέρης οι τιμές τον προηγούμενο χρόνο κινήθηκαν ως εξής:

Oι παραπάνω πίνακες αναφέρονται σε κατ’ εκτίμηση τιμές πώλησης την περίοδο 2015-2016 χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα δεδομένα αγοραπωλησιών παρά μόνο αιτούμενες τιμές και με σημαντικές αποκλίσεις των πληροφοριών αναλόγως της θέσης και της απόστασης από τη θάλασσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider