Τρία στοιχήματα για την «αναβίωση» της Αθήνας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρία στοιχήματα για την «αναβίωση» της Αθήνας

Κίνητρα για την λειτουργία επιχειρήσεων, μεγάλες αναπλάσεις και αξιοποίηση των κτηρίων που βρίσκονται στην κατοχή του δημοσίου. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες του κυβερνητικού προγραμματισμού για να δοθεί ξανά ζωή στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού και αναμένεται να ξεδιπλωθεί πλήρως τους επόμενους μήνες.

Πρωταρχικός στόχος είναι να μπορέσει να ανακάμψει η επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο και για να γίνει αυτό θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα εκατοντάδες καταστήματα που είναι κλειστά ακόμη και σε βασικούς εμπορικούς άξονες όπως η Αθηνάς, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και η Πατησίων. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους εμπόρους που θα θελήσουν να ανοίξουν κατάστημα στο κέντρο της πόλης και υλοποιείται από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός πραγματοποίησε μια πρώτη συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένονται και άλλες συναντήσεις με αρμόδιους φορείς προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εξάλλου, υπό την εποπτεία του κ. Φλαμπουράρη βρίσκεται και η υπό σύσταση εταιρεία «Ανάπλαση ΑΕ», η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στην Αθήνα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο ξεχασμένο ζήτημα της «Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας» βάσει του οποίου θα προωθηθεί η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος των Αμπελοκήπων με την ανάπλαση της περιοχής των Προσφυγικών αλλά και την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού. Βέβαια για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μεγαλεπήβολο σχέδιο θα πρέπει να λυθεί μια σειρά σημαντικών προβλημάτων και να τροποποιηθούν νόμοι, καθώς προσωρινά εγκαταλείπεται η ιδέα της κατεδάφισης του γηπέδου του Παναθηναϊκού και μεταφοράς του σε άλλο σημείο, κάτι το οποίο ήταν προαπαιτούμενο για να υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση.

Εκτός, όμως από το παραπάνω μεγάλο έργο η Ανάπλαση ΑΕ θα σχεδιάσει και υλοποιήσει μια σειρά άλλων παρεμβάσεων σε συνεργασία με τον Δήμου Αθηναίων που έχουν να κάνουνε μεταξύ άλλων με πεζοδρομήσεις, αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και εκμετάλλευση δημοτικών ακινήτων. Για αυτό τον σκοπό η εταιρεία θα μπορεί να διενεργεί αρχιτεκτονικούς διαγωνισμού, να παραγγέλνει μελέτες και να αναθέτει έργα. Οι πόροι των συγκεκριμένων δράσεων θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και από δωρεές, ιδιωτικές ενισχύσεις, κοινοτικά προγράμματα και άλλα.

Τέλος, σχεδιάζεται η επέκταση και σε άλλους φορείς του Δημοσίου το πρόγραμμα αξιοποίησης κενών κτηρίων του ΕΦΚΑ που έχει ξεκινήσει από το 2017 το υπουργείο Εργασίας. Στην πρώτη φάση του προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας» παρουσιάστηκε έντονο ενδιαφέρον αφού υποβλήθηκαν 36 προτάσεις για τα 34 ακίνητα που επέλεξε προς αξιοποίηση το υπουργείο. Αρχικά θα προχωρήσει η αξιοποίηση 10 κτηρίων όπως η «Στέγη Υγειονομικών» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το «Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων» στο Σύνταγμα αλλά και περισσότερων από 50 διαμερισμάτων μέσω προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας. Το υπουργείο τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος με την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιώτες και νομικά πρόσωπα κοινωφελούς χαρακτήρα (Κοιν.Σ.Επ. και ΜΚΟ) για ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά ως χώροι γραφείων ή και ξενοδοχεία. Αντίστοιχα προγράμματα αναμένονται και από τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου που διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία παραμένει αναξιοποίητη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider