Φως στο τούνελ για το Ελληνικό - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φως στο τούνελ για το Ελληνικό - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Σε διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της σύμβασης παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, βρίσκεται η επιτροπή - που έχει οριστεί από την πλευρά της κυβέρνησης - και οι επενδυτές (Lamda Development, Fosun).

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες αφορούν αφενός μεν την μετακόμιση από την έκταση φορέων του δημοσίου και αφετέρου τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα δοθούν στους όμορους δήμους, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον προσεχή Μάϊο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει καταφθάσει νέα επιστολή στους φορείς που βρίσκονται στο Ελληνικό (αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ, κεντρικές εγκαταστάσεις ΥΠΑ, Εθνική Μετερεολογική Υπηρεσία, ΚΤΕΟ Περιφέρειας Αττικής, Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), να έχουν μετακομίσει μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Ωστόσο, εκτός από την οριστικοποίηση της σύμβασης και την έγκριση της, ο μεγαλύτερος σκόπελος θεωρείται η κατάρτιση μελετών για την κατάρτιση του Ειδικού Σχεδίου Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), το οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για το Ελληνικό που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014, προβλέπει ότι η Lamda Development του ομίλου Λάτση στηριζόμενη σε αραβικά και κινεζικά κεφάλαια θα αναλάβει για 99 χρόνια την εκμετάλλευση των περίπου 6.200 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Το τίμημα ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ συν 1,2 δις. ευρώ τα οποία θα δαπανήσει η κοινοπραξία για έργα υποδομών (κατασκευή πάρκου 2.000 στρεμμάτων, κοινόχρηστοι χώροι 1.500 στρεμμάτων, μερική υπογειοποίηση λεωφόρου Ποσειδώνος, επέκταση των υφιστάμενων δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, δίκτυα ηλεκτρισμού - ύδρευσης κ.α.).

Συνολικά θα επενδυθούν πάνω από 7 δις. ευρώ εντός 15 ετίας.

Σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν πάνω από 30.000 άτομα ενώ το ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του αναφέρει πως η επένδυση θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2%. Το Δημόσιο θα έχει συμμετοχή 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή.

Η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ενός πάρκου 2.000.000 τ.μ. σε άμεση γειτνίαση με το Παραλιακό Μέτωπο αλλά και τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, με εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των όμορων δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας χάρη στην στρατηγική χωροθέτηση περισσότερων πυλών εισόδου.

Το Πάρκο θα συνδυάζει την Ιστορία του χώρου (Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού) μέσω της ανάδειξης κτιρίων ιστορικής σημασίας (East Terminal Building, Hangars) κτιριών πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Exhibition Center, National Aviation Museums), της δημιουργίας χώρων περιπάτων και αναψυχής κατά μήκος των διαδρόμων τροχοδρόμησης των αεροπλάνων.

Τέλος προβλέπονται χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα περίπου 2.000 κλινών καθώς και πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο golf, αξιοποίηση του ολυμπιακού κέντρου canoe kayak) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider