BlackRock: Σταματά επένδυση 300 εκατ. στην Αθήνα αλλά «ψηφίζει» Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BlackRock: Σταματά επένδυση 300 εκατ. στην Αθήνα αλλά «ψηφίζει» Ελλάδα

Αν υπάρχει μια εταιρεία που παρακολουθούν από κοντά οι αναλυτές παγκοσμίως αυτή είναι η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του κόσμου. Με αυτό το δεδομένο, οι ίδιοι αναλυτές σήμερα, θα πρέπει να αισθάνονται μπερδεμένοι με την Ελλάδα, καθώς λίγες ημέρες μετά από μια ανάλυση που εξυμνούσε την «αναγεννημένη» χώρα μας και έκανε λόγο για αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα στο άμεσο μέλλον, fund της ίδιας εταιρείας σταματά την επένδυσή του στην Αθήνα.

Ο λόγος για το Academy Gardens, το εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται εδώ και μια δεκαετία στο πρώην εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη επί της Λεωφόρου Κηφισού στο ύψος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 εκατ. ευρώ το οποίο σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο «παγώνει» επ’ αόριστον.

Η έκταση αγοράστηκε το 2007 από την εταιρεία Artume, η οποία τότε άνηκε σε fund της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία MGPΑ, θυγατρική του αυστραλιανού επενδυτικού ομίλου Macquarie Group. To 2013 η BlackRock εξαγόρασε την MGPA και μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία η Artume πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του BlackRock Europe Property Fund III.

Το έργο έχει παραμείνει στα… χαρτιά εδώ και 10 χρόνια λόγω προβλημάτων με τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης αλλά και με την αρχαιολογία λόγω της περιοχής. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες υπήρχε μια κινητικότητα. Το έργο πέρασε από τον «σκόπελο» του ΣτΕ αν και με μειωμένους συντελεστές, ενώ τον περασμένο Μάιο το ΚΥΣΟΙΠ μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη ενέκρινε την τροποποίηση των όρων δόμησης στην περιοχή και αποφάσισε την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας (ΜοU).

Όμως, το προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την έναρξη του έργου δεν έχει ακόμα υπογραφτεί και πηγές των επενδυτών διαρρέουν ότι σταματούν όλες οι ενέργειες, καταγγέλλοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος για κωλυσιεργίες και για παράλογές απαιτήσεις που προέρχονται από συνιστώσες του κυβερνώντος κόμματος.

Και όλα αυτά ενώ πριν από λίγες ημέρες η BlackRock σε ανάλυσή της κάνει λόγο για θεαματική βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και ο διευθυντής της BlackRock Emerging Europe Κρις Κολούνγκα δηλώνει στους Financial Times ότι η επιτυχής επιστροφή της χώρας στις αγορές θα «ξεκλειδώσει σημαντικές επενδύσεις».

Η BlackRock είναι ένας γιγάντιος οργανισμός και μιλάμε για διαφορετικά τμήματα που δεν επηρεάζουν το ένα το άλλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η αντικρουόμενη στάση της εταιρείας δεν έχει προκαλέσει έκπληξη στην αγορά. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που σχολιάζουν πως οι δύο αυτές στάσεις δεν αλληλοαναιρούνται απαραίτητα. Αν βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα οι επενδυτές του BlackRock Europe Property Fund III θα μπορούσαν να κερδίσουν μεγάλες υπεραξίες αν καταφέρουν να πουλήσουν την έκταση πολύ πιο «καθαρή» απ’ όσο ήταν το 2007 και χωρίς να αντιμετωπίσουν το ρίσκο που σημαίνει μια μεγάλη εμπορική ανάπτυξη όπως αυτή που σχεδιάζεται, αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς.

Εκπρόσωπος της Artume δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider