Τι μπορείτε να νοικιάσετε με 300 ευρώ τον μήνα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι μπορείτε να νοικιάσετε με 300 ευρώ τον μήνα

Δυάρι, έως και 20 ετών αλλά ανακαινισμένο και κοντά σε μέσα σταθεράς τροχιάς είναι σύμφωνα με τους μεσίτες το «ιδανικό» διαμέρισμα που αναζητεί ο Έλληνας στο κέντρο της Αθήνας. Για πρώτη φορά στο χρόνια της κρίσης τα ενοίκια κατοικίας εμφανίζουν σημάδια ανόδου, δεδομένου ότι αυξάνεται η ζήτηση διότι για πολλούς το όνειρο αγοράς κατοικίας παραμένει «άπιαστο».

Παρά την μικρή αύξηση που σημειώνουν τα ενοίκια (υπολογίζεται σε 2% σ ε σχέση με πέρυσι) οι ευκαιρίες παραμένουν, καθώς λόγω της αυξημένης προφοράς οι υποψήφιοι ενοικιαστές διαθέτουν ακόμη πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση έναντι των ιδιοκτητών. Οι ειδικοί της αγοράς αναφέρουν ότι η αγορά είναι ευνοϊκή ακόμη για τα «μικρά και μεσαία βαλάντια» και ότι μετά από έρευνα με κάποιον μεσίτη μπορούν να βρεθούν διάφορα «διαμαντάκια» σε πολύ προσιτές τιμές.

Πρόσφατη έρευνα της RE/MAX, δείχνει ότι στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο προτιμώνται από τους ενοικιαστές διαμερίσματα ενός ή δύο δωματίων, πλήρως ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, επιφάνειας 40 - 70 τ.μ., με το ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 350 - 450 ευρώ. Στις πιο οικονομικές περιοχές προτιμούνται επίσης τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, με τα ενοίκια να πέφτουν και κάτω από 350 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με το δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/MAX, σε ότι αφορά τις τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό πιο ακριβή περιοχή στο κέντρο είναι φυσικά το Κολωνάκι (7,3 ευρώ/τμ) και ακολουθούν: Λυκαβηττός (5,7 ευρώ), Ιλίσια–Γκάζι-Νεάπολη-Γουδί (5 ευρώ/τμ), Νέος Κόσμος (4,2 ευρώ) και Εξάρχεια (4,1 ευρώ).

Σημαντικά πιο χαμηλές είναι οι τιμές στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου όπως η Πατησίων, Μεταξουργείο και Κυψέλη. Εκεί με 300 ευρώ νοίκι μπορεί κάποιος να βρει διαμερίσματα 3ου και 4ου ορόφου με δύο και τρία υπνοδωμάτια. Βεβαίως, μιλάμε για παλαιά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί την δεκαετία του 60’ και του 70’. Ακόμη πιο φθηνά (150-200 ευρώ) νοικιάζονται τα διαμερίσματα ισογείου και οι ημιυπόγειες και υπόγειες γκαρσονιέρες σε αυτές τις περιοχές.

Λίγο πιο «τσιμπημένα» είναι τα καλύτερα ακίνητα σε περιοχές πολύ κοντά σε σταθμούς του μετρό που σύμφωνα με στοιχεία μεσιτών εμφανίζουν κατά 20% με 25% υψηλότερα ενοίκια από παρόμοια διαμερίσματα στην ίδια περιοχή που όμως δεν είναι τόσο κοντά στο μετρό. Ακόμη, τάσεις ανόδου εμφανίζουν και τα διαμερίσματα σε περιοχές κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Πλάκα, Θησείο) τα οποία προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση μέσω πλατφόρμων ενοικίασης σε τουρίστες όπως η Airbnb.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή

Πάντως ακόμη και στην περιοχή παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις σε τιμές ενοικίασης, οι οποίες διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες πέρα από την τοποθεσία, την ηλικία του κτηρίου και την εγγύτητά του στα μέσα μεταφοράς και κυρίως σε μετρό/ηλεκτρικό. Οι υποψήφιοι ενοικιαστές κοιτούν για αυτόνομη θέρμανση και κουφώματα αλουμινίου προκειμένου να ξέρουν πως δεν θα «ξεφύγουν» οι λογαριασμοί ειδικά τον χειμώνα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κοινόχρηστα που θα πρέπει να καταβάλουν και βέβαια το αν υπάρχει θέση στάθμευσης.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαμερισμάτων με ενοίκιο 300 ευρώ τον μήνα:

  • Στην Αγίου Μελετίου (Πλατεία Βικτωρίας) νοικιάζεται διαμέρισμα 3ου ορόφου, εμβαδού 90 τμ και κατασκευής 1975
  • Στην περιοχή της Σχολής Ευελπίδων νοικιάζεται διαμέρισμα 78 τμ, 1ου ορόφου, έτους κατασκευής 1975
  • Στην πλατεία Βάθης νοικιάζεται διαμέρισμα 100 τμ, 3ου ορόφου, έτους κατασκευής 1967
  • Στους Αμπελόκηπους νοικιάζεται ανακαινισμένο ισόγειο διαμέρισμα 50 τμ σε πολυκατοικία κατασκευής 1970
  • Στην Πλατεία Αττικής νοικιάζεται διαμέρισμα-ρετιρέ 7ου ορόφου, επιφάνειας 54 τμ, έτους κατασκευής 2005

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider