Ποια σπίτια θα βγουν πρώτα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια σπίτια θα βγουν πρώτα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Στρατηγικοί κακοπληρωτές, μεζονέτες πολλών τετραγωνικών σε πολυτελή προάστια των Αθηνών, εξοχικά σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς αλλά και τουριστικά ακίνητα είναι οι προτεραιότητες των τραπεζών εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Με δεδομένο ότι εντός του 2017 αναμένεται να βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» περίπου 5.000 ακίνητα, ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν τις δικές τους λίστες, προκειμένου αφενός να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα αλλά και να δώσουν ένα δείγμα των ευρύτερων προθέσεών τους.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr κορυφαία τραπεζικά στελέχη, σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δεν θέλουν να «βγάλουν στο δρόμο» οικογένειες ή συνταξιούχους, φέρνοντας στην Ελλάδα εικόνες Ισπανίας. Και αυτό γιατί όχι μόνο αυτό θα έχει εξαιρετικά κακό αντίκτυπο στην εικόνα τους, αλλά και επειδή δεν είναι διόλου προσοδοφόρο.


Έτσι, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε κατοικίες που θα μπορούσαν να «πιάσουν» από 300.000 ευρώ και πάνω αλλά και σε τουριστικά ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

«Το να βγάλεις στον πλειστηριασμό μια μεζονέτα 300 τετραγωνικών στην Εκάλη ή στην Πολιτεία μπορεί να φέρει στην τράπεζα πολλαπλάσια χρήματα σε σχέση με ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας» εξηγεί χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος. Και προσθέτει ότι στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει και θέμα κοινωνικής κατακραυγής, σε αντίθεση με τη δεύτερη, όπου οι αντιδράσεις είναι δεδομένες και σφοδρότατες.

Επιπλέον, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι τράπεζες θα εστιαστούν σε ακίνητα τα οποία είναι προσημειωμένα σε επαγγελματικά δάνεια και όχι σε στεγαστικά, ούτως ώστε να αποφύγουν την έξωση σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Επίσης, ψηλά στη λίστα είναι περιπτώσεις κατασκευαστών, οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ταυτόχρονα πολλά απούλητα διαμερίσματα στην κατοχή τους

Στο στόχαστρο και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ακόμη μια κατηγορία που βρίσκεται πολύ ψηλά στις τραπεζικές λίστες είναι οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι –μολονότι έχουν την οικονομική άνεση- έχουν επιλέξει να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Πλέον οι τράπεζες μπορούν να διασταυρώσουν κατά πόσο υπάρχουν καταθέσεις, ομόλογα ή άλλου τύπου περιουσιακά στοιχεία και να ξεκαθαρίσουν αν πραγματικά οι δανειολήπτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις όσων συνειδητά δεν πληρώνουν τα χρέη τους, επιδίωξη των τραπεζών είναι να περάσουν ένα σαφές μήνυμα και στους υπόλοιπους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, αξιοποιώντας κακόβουλα το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια.

Έρχεται νέα πτώση τιμών

Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς, ακριβώς σε αυτές τις κατηγορίες ακινήτων αναμένεται να φέρει επιπλέον πίεση στις ήδη μειωμένες τιμές. Και αυτό γιατί, ο φόβος του πλειστηριασμού θα ωθήσει πολλούς ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα ακίνητά τους φθηνότερα από τις τρέχουσες τιμές, φοβούμενοι ότι θα πάρουν ακόμη λιγότερα χρήματα αν «βγουν στο σφυρί». Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η πτώση μέσα στο επόμενο εξάμηνο μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί και κάτω από το μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider