Η Grivalia στην μετά Eurobank εποχή

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Grivalia στην μετά Eurobank εποχή

Χωρίς σημαντικές αλλαγές θα προχωρήσει η επενδυτική δραστηριότητα της Grivalia Properties, μετά από την πώληση του ποσοστού 20% που κατείχε η Eurobank στην εταιρεία. «Business as usual», σημειώνει στο insider.gr ανώτερο στέλεχος της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, προσθέτοντας πως η ενίσχυση του ποσοστού της Fairfax αλλά και η συμμετοχή της PIMCO αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Grivalia και την διοίκησή της.

Με την πώληση του 20% παύει να ισχύει και η συμφωνία μετόχων που είχαν συνάψει οι Eurobank και Fairfax το 2013 όταν η καναδική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων «μπήκε» ως στρατηγικός επενδυτής στην τότε θυγατρική της ελληνικής τράπεζας. Βάσει της συμφωνίας οι δύο εταιρείες ακολουθούσαν μέχρι τώρα κοινή πολιτική ως προς τον έλεγχο και την διοίκηση της εταιρείας.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξουν αλλαγές στην διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων, αφού είναι ιδιαίτερα γνωστή στην αγορά η εκτίμηση που τρέφει ο ισχυρός άνδρας της Fairfax Πρεμ Γουάτσα στο πρόσωπο του διευθύνοντα συμβούλου της Grivalia, Γιώργου Χρυσικού. Ο τελευταίος, μάλιστα, συμμετέχει και ως μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, αλλά και στην Praktiker Hellas που επίσης ανήκει στη Fairfax.

«Ο Γιώργος Χρυσικός στην Grivalia… είναι ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στον χώρο του real estate. Πώς καταφέρνει κάποιος να κρατήσει μια επιχείρηση ζωντανή έπειτα από 8 χρόνια ύφεσης;», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Ινδοκαναδός γκουρού των επενδύσεων.

Η δημόσια πρόταση

Από την στιγμή που το ποσοστό της Grivalia που ελέγχει άμεσα και έμμεσα η Fairfax ξεπέρασε το 50% η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει από την καναδική εταιρεία να υποβάλει δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών της Grivalia που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Χρηματιστηριακοί αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία αναμένουν πως αυτή η πρόταση δεν θα έχει αποτέλεσμα και αυτό γιατί αν η Fairfax υποβάλει πρόταση στην ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή των 8,8 ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή στην τιμή που έγινε η συναλλαγή με την Eurobank), το ενδιαφέρον θα είναι ελάχιστο δεδομένου πως η μετοχή της Grivalia έχει ήδη ξεπεράσει τα 9,6 ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο πως οι θεσμικοί επενδυτές που έχουν συμμετοχή στην Grivalia δύσκολα θα αποχωριστούν τις μετοχές τους, σχολιάζουν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως ποσοστό άνω του 5% κατέχουν τα επενδυτικά funds PIMCO, Fidelity, Wellington και Brandes.

Ελκυστικές οι ΑΕΕΑΠ

«Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ αποτελούν μια συντηρητική επιλογή που πολλοί προτιμούν», αναφέρει στο insider.gr ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της BETA Χρηματιστηριακή σχολιάζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτικών funds για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες ακινήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές στα καλύτερα ακίνητα και στις καλύτερες περιοχές σταθεροποιούνται και αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν το χαρτοφυλάκιο μιας ΑΕΕΑΠ και να δουν πως μπορούν να εξασφαλίσουν αρχικά σταθερά μερίσματα και στην συνέχεια κεφαλαιακές αξίες εφόσον ανακάμψει η αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider