Επενδυτές «πιάνουν λιμάνι» στον Πειραιά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτές «πιάνουν λιμάνι» στον Πειραιά

Νέος επενδυτικός άνεμος φυσάει στον Πειραιά, καθώς όπως φαίνεται η παρουσία της κινεζικής Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ανοίγει την όρεξη άλλων επενδυτών για κινήσεις στην αγορά ακινήτων της ευρύτερης περιοχής. Το επενδυτικό ενδιαφέρον τονώνουν και οι επεκτάσεις του μετρό και του τραμ στο λιμάνι που ήδη κατασκευάζονται και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια αλλά και μια σειρά παρεμβάσεων ανάπλασης που προωθεί η δημοτική Αρχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επένδυσης που τρέχει αυτή την στιγμή στον Πειραιά αποτελεί η σύμπραξη της εισηγμένης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Grivalia Properties με την εταιρεία ανάπτυξης Dimand για την ανάπλαση των πρώην ακινήτων της Παπαστράτος που βρίσκονται στο κέντρο του Πειραιά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Η πρώτη φάση του έργου που αφορά την ανακατασκευή του κτηρίου «Βόμβα» και την μετατροπή του σε κτήριο γραφείων επιφάνειας 10.500 τμ με 126 θέσεις στάθμευσης. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 14 εκατ. ευρώ και η ανακατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017. Από του χρόνου θα ξεκινήσει και η ανάπλαση των δύο υπόλοιπων ακινήτων που έχει αγοράσει η Dimand, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία.

Την ίδια στιγμή η ΓΑΙΑΟΣΕ ανασύρει παλαιότερα σχέδιά της για την δημιουργία εμπορικού κέντρου στον τερματικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά. Πηγές της εταιρείας στην οποία έχει περάσει η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το έργο από το εξωτερικό και σημειώνουν ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους φορείς του Πειραιά και προχωρήσει η πολεοδομική ωρίμανση της έκτασης, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2018. Η ΓΑΙΑΟΣΕ ξεκίνησε την διαδικασία για την δημιουργία mall στον σταθμό του Πειραιά πριν από μια δεκαετία, όμως λόγω πολεοδομικών προβλημάτων αλλά και της οικονομικής κρίσης τα σχέδια «πάγωσαν». Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση της διαδικασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο της κατασκευής του εμπορικού κέντρου στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά υπολογίζεται ότι θα έχει προϋπολογισμό 50 έως 70 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη χώρων έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

Από την μεριά της η δημοτική αρχή φαίνεται πως επαναφέρει στον σχεδιασμό της την αξιοποίηση ενός από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια που δεσπόζει στο λιμάνι αλλά παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 40 χρόνια. Ο λόγος για τον Πύργο του Πειραιά, για την μακροχρόνια μίσθωση του οποίου ο δήμος Πειραιάς σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες την προκήρυξη διαγωνισμού. Το επιβλητικό κτήριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αλλά παρέμεινε ανολοκλήρωτο. Τα τελευταία σχέδια αξιοποίησης του, επί δημαρχίας Φασούλα, αφορούσαν την μεταφορά δημοτικών υπηρεσιών και την λειτουργία εστιατορίου στον τελευταίο όροφο του πύργου.

Επενδυτές «πιάνουν λιμάνι» στον Πειραιά
Επενδυτές «πιάνουν λιμάνι» στον Πειραιά

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider