To μητρώο ακινήτων «ξεσηκώνει» τους μεσίτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To μητρώο ακινήτων «ξεσηκώνει» τους μεσίτες

Την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων έχει προκαλέσει η εφαρμογή για το νεοσύστατο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων που έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Οικονομικών. Τέτοιες πρωτοβουλίες «μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν» αναφέρει στο insider.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής κ. Λευτέρης Ποταμιάνος. «Πρόκειται για μια πολύ πρόχειρη δουλειά, η οποία έγινε χωρίς καμία συνεννόηση με τους επαγγελματικούς φορείς της αγοράς και που μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει», συμπληρώνει.

Βασικό πρόβλημα αποτελούν οι διάφορες τιμές που έχουν κυκλοφορήσει για αγοραπωλησίες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ακόμα και για την Ελλάδα της κρίσης. «Οι τιμές που παρουσιάζουν είναι από πράξεις που έχουν ήδη γίνει. Αλλά για να έχουν την οποιαδήποτε αξία αυτές οι πληροφορίες πρέπει να δοθούν πολλά ακόμα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, όπως γίνεται στις ΗΠΑ με τη βάση που έχουν οι Realtors», σημειώνει από μεριάς του ο κ. Αλέξης Κοντοράβδης, υπεύθυνος του μεσιτικού γραφείου Monopoly Real Estate και προσθέτει: «Αυτά τώρα είναι επιπόλαιες κινήσεις χωρίς νόημα».

Όπως εξηγούν οι μεσίτες, μια πώληση μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους ειδικά σε περίοδο κρίσης. Μερικές από αυτές είναι σίγουρα αναγκαστικές πωλήσεις (distressed sales). Πρόκειται για ακίνητα που πωλούνται όσο-όσο επειδή οι ιδιοκτήτες τους είναι υπερχρεωμένοι ή επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη που φέρνει (ΕΝΦΙΑ).

Το σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση η πτώση των τιμών είναι μεγάλη, και η απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών τιμών και εμπορικών αξιών είναι τεράστια. Ωστόσο από τα στοιχεία των συμβολαίων αγοραπωλησιών και μόνο δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα για την πραγματική πορεία των τιμών των ακινήτων. Ειδικά όταν σε μια περιοχή ένα ακίνητο μπορεί να πωλείται έως και 20% πάνω από ένα αντίστοιχο, επειδή είναι πιο κοντά στο μετρό, όπως δείχνουν τα στοιχεία των μεσιτών.


Υπάρχει και ο κίνδυνος, αυτά τα στοιχεία, να χρησιμοποιηθούν για την –προβλεπόμενη από το Μνημόνιο– αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών με τις νέο σύστημα προσδιορισμού της φορολογικής αξίας ακινήτων που θεωρητικά θα πρέπει να προσεγγίζουν τις πραγματικές. Σε αυτή την περίπτωση η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων θα απαξιωθεί πλήρως και επίσημα. Χωρίς μάλιστα να μειωθεί το φορολογικό βάρος γιατί ο στόχος για έσοδα 2,65 δισ. από την φορολογία των ακινήτων θα παραμένει, κάτι το οποίο σημαίνει ότι απλά θα αυξηθούν οι συντελεστές.

«Η αγορά αυτοκαθορίζεται και αυτορυθμίζεται από την προσφορά και την ζήτηση για ακίνητα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει καμία κρατική παρέμβαση», τονίζει σχετικά ο κ. Ποταμιάνος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider