Στα σουπερμάρκετ «ποντάρουν» οι εταιρείες ακινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σουπερμάρκετ «ποντάρουν» οι εταιρείες ακινήτων

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα ακίνητα που μπορούν να στεγάσουν σουπερμάρκετ, καθώς το τοπίο μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης έχει αλλάξει ριζικά. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές οι ανακατατάξεις στον συγκεκριμένο κλάδο που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε την αγορά τεσσάρων εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα (σε Γέρακα, Αθήνα, Αγ. Ι. Ρέντη και Πάτρα) έναντι τιμήματος 47 εκατ. ευρώ. Και τα πέντε ακίνητα μισθώθηκαν σε εταιρείες του ομίλου Σκλαβενίτη. Νωρίτερα φέτος η Grivalia Properties αγόρασε μέσω δημοπρασίας 15 εμπορικά ακίνητα – σουπερμάρκετ τα οποία ήταν μισθωμένα στην Μαρινόπουλος και τώρα στεγάζουν σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη.

Πέρα από τα μεγάλα deals της προηγούμενης χρονιάς όπως η εξαγορά της Βερόπουλος από την Metro ΑΕ και βέβαια την εξαγορά του Μαρινόπουλου κινητικότητα υπάρχει και σε άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Η Μασούτης διεύρυνε περαιτέρω το δίκτυό της με τέσσερα νέα καταστήματα σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Βόλο διαθέτοντας πλέον ένα δίκτυο 246 καταστημάτων. Επιπλέον, οι αλλαγές στην αγορά των supermarket έχουν συντελέσει στην ανάπτυξη της αλυσίδας Market In που άνοιξε έξι νέα καταστήματα σε περιοχές της Αθήνας.

Έρχονται και άλλες αλλαγές

Είναι γεγονός πως ο τζίρος των σουπερμάρκετ υποχωρεί συνεχώς αλλά σε μικρότερο βαθμό από αυτόν του υπόλοιπου λιανεμπορίου. Ωστόσο η υποχώρηση αυτή, που όπως φαίνεται συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2017, θα συνεχίσει να προκαλεί περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο. Ειδικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον την επόμενη τριετία θα σημειωθούν νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις ειδικά μικρομεσαίων αλυσίδων.

Οι υπεραγορές

Στις υπεραγορές το 2016 στιγματίστηκε από το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών, η οποία μετά από 66 χρόνια λειτουργίας δήλωσε πτώχευση και έκλεισε τα συνολικά 45 καταστήματά της. Στον αντίποδα, άλλες αλυσίδες υπεραγορών συνεχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά.

Ωστόσο, υπήρξαν και επεκτάσεις. Η Leroy Merlin μετά από επτά χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά, άνοιξε νέο κατάστημα επιφάνειας 22.000 τμ στο Μαρούσι ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να ανοίξει δύο με τρία επιπλέον καταστήματα στην Αθήνα.

Τα Media Markt επίσης επέκτειναν το δίκτυό τους μετά από έξι χρόνια με δύο νέα καταστήματα, ένα στην Αθήνα (1.500 τ.μ.) και ένα στην Πάτρα (2,450 τ.μ.). Σύμφωνα με την εταιρείας συμβούλων NAI Hellas, επεκτατική δραστηριότητα καταγράφεται και για τις Κωτσόβολος, Πλαίσιο, Public, Praktiker αλλά και τη σχετικά νεοαφιχθείσα αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Jysk, που εγκαινίασε νέο κατάστημα 1.300 τ.μ. στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis στην Κομοτηνή τον περασμένο Μάρτιο.

Πόσο νοικιάζονται τα ακίνητα

Αναφορικά στα μισθώματα, σύμφωνα με την έρευνα της NAI Hellas, οι τιμές για χώρους σουπερμάρκετ παρουσιάζουν αύξηση συγκριτικά με το 2015 και κυμαίνονται από 8 έως 18 ευρώ το τετραγωνικό αναά μήνα ενώ για χώρους hypermarkets και big boxes κυμαίνονται σταθερά από 7 έως 14 ευρώ ανά μήνα και 5 έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα αντίστοιχα. Το ποσοστιαίο μίσθωμα επί των πωλήσεων κυμαίνεται από 5% έως 10% και οι αποδόσεις από 8% έως 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider