Αλλάζει ο χάρτης του λιανεμπορίου - Πόσο νοικιάζονται τα καταστήματα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει ο χάρτης του λιανεμπορίου - Πόσο νοικιάζονται τα καταστήματα

Χρονιά ανακατατάξεων ήταν το 2016 για τις εμπορικές πιάτσες της Αθήνας. Εκμεταλλευόμενες τις ευκαιρίες που έχουν διαμορφωθεί μετά από μια επταετία συνεχούς πτώσης των τιμών, πολλές εμπορικές αλυσίδες και άλλα καταστήματα μεταφέρονται σε περιοχές υψηλής προβολής που σε παλαιότερες εποχές θα ήταν… άπιαστες.

Το 2016 καταγράφτηκε σημαντική δραστηριότητα στην αγορά εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας, καθώς μεγάλοι παίχτες του λιανεμπορίου έκλεισαν, μετέφεραν ή άνοιξαν νέα καταστήματα, αναφέρει έρευνα της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης ακινήτων NAI Hellas. Πολλές πολυεθνικές αλυσίδες ενίσχυσαν την θέση τους σε βασικούς εμπορικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ισχυρή ζήτηση στις παραδοσιακές εμπορικές αγορές της Αθήνας ενώ η προσφορά παραμένει χαμηλή.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα έχει διευρυνθεί ένα φαινόμενο που έκανε την εμφάνιση του τα χρόνια της κρίσης. Αυτό της αγοράς δύο ταχυτήτων στα εμπορικά ακίνητα: Από την μία υπάρχουν οι παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι που παραμένουν γεμάτοι και τα ενοίκια των καταστημάτων σε αυτούς αυξάνονται. Από την άλλη, συνήθως λίγα μέτρα πιο πέρα από τους δρόμους υψηλής προβολής, στις λεγόμενες και δευτερεύουσες περιοχές, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική με τα καταστήματα να είναι κενά και τις τιμές να πέφτουν συνεχώς.

Η Ερμού και… όλοι οι υπόλοιποι

Η οδός Ερμού στο κέντρο της Αθήνας παραμένει με διαφορά ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος της Ελλάδας. Αν και οι τιμές βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από τα προ κρίσης υψηλά επίπεδα, τα ενοίκια στην Ερμού αυξάνονται συνεχώς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται το φαινόμενο του «αέρα». Αυτό βέβαια δεν έχει αποτρέψει τις νέες αφίξεις: Από τον Οκτώβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2017 έχουν ανοίξει καταστήματα πολλές διεθνείς αλυσίδες όπως: H&M, Pandora, Folli Follie, Funky Buddha, Zackret Sports, American Eagle Outfitters, Mourtzi και Forever 21. Κινητικότητα υπήρξε και στους υπόλοιπους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας αν και πολλά καταστήματα παραμένουν κενά. Για παράδειγμα η Σταδίου υποδέχθηκε ένα νέο κατάστημα Intersport και το Κολωνάκι το νέο κατάστημα των Public.

«Τα ενοίκια στη πλειοψηφία των βασικών εμπορικών δρόμων τόσο του κέντρου όσο και των προαστίων της Αθήνας παρέμειναν σταθερά ή ακόμη και αυξήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις το 2016 λόγω της περιορισμένης ή μηδενικής προσφοράς κενών καταστημάτων», αναφέρει η έρευνα της ΝΑΙ Hellas. Από την άλλη, κάποιες βασικές εμπορικές αγορές κατέγραψαν φθηνότερα ενοίκια ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από παραδοσιακές εμπορικές πιάτσες της Αττικής.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές ενοικίασης:

Σταθερά τα κενά καταστήματα

Τα κενά καταστήματα στην πλειοψηφία των εμπορικών αγορών της Αθήνας μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερά. Στην Ερμού το ποσοστό των εμπορικών χώρων που παραμένει κενό μειώθηκε κατά 1% λόγω κυρίως των νέων καταστημάτων που άνοιξαν προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Αντίθετα τα κενά καταστήματα στις υπόλοιπες αγορές του κέντρου (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Κολωνάκι, Πατησίων) αυξήθηκαν. Η Σταδίου αναδεικνύεται η μεγάλη χαμένη της κρίσης με 38% των εμπορικών της χώρων να παραμένει κενός, στην Ερμού το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3%.

Στις αγορές εκτός του κέντρου: Το Χαλάνδρι έχει μικρό ποσοστό κενών εμπορικών χώρων (4%), αντίθετα στο Μαρούσι αυξήθηκαν τα κενά καταστήματα (15%) λόγω και των συνεχόμενων έργων οδοποιίας που γίνονται εκεί. Στην Γλυφάδα το ποσοστό των κενών χώρων φτάνει το 11%, στη Νέα Σμύρνη το 7%, στην Καλλιθέα το 16% και στον Πειραιά το 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider