Ποιοι είναι οι Αμερικάνοι που επενδύουν στο ελληνικό real estate

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι είναι οι Αμερικάνοι που επενδύουν στο ελληνικό real estate

Το όνομα της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Värde Partners ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες όταν ανακοινώθηκε η επένδυσή της στην Trastor ΑΕΕΑΠ. Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε η συνεργασία της με έναν ακόμη ελληνικό όμιλο, την Lamda Development, δείχνοντας πως οι αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να βγάλουν χρήματα από την χώρα μας, σε μια περίοδο που πολλοί ξένοι επενδυτές μένουν μακριά από αυτήν.

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτό το ενδιαφέρον για την Ελλάδα; «Τα κόκκινα δάνεια», απαντούν στελέχη του ελληνικού real estate που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η αρχική και κύρια δραστηριότητα της Värde Partners είναι στον τομέα των «distressed assets», δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων που είναι συνδεδεμένα με δάνεια τα οποία οι κάτοχοι τους δεν μπορούν να αποπληρώσουν. H Värde Partners αναζητεί «ευκαιρίες σε λιγότερο αποδοτικές αγορές και κυνηγά περιουσιακά στοιχεία σε έκπτωση από την πιθανή τους αξία», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της, σημειώνοντας εξάλλου πως värde στα Σουηδικά σημαίνει «αξία». Φαίνεται πως οι επόμενες αγορές-στόχοι της επενδυτικής εταιρείας είναι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα χώρες που έχουν πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αντιμετώπιση του οποίου θα δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για φθηνές αγορές: Η αρχή έγινε από την Ισπανία το 2011, ακολούθησε η Ιταλία το 2014 και ήρθε πλέον η ώρα της Ελλάδας.

Πως ήρθε η επένδυση στην Trastor…

Δεδομένου πως τόσο παγκόσμια όσο και στην χώρα μας τα ακίνητα αποτελούν μεγάλο ποσοστό των εμπράγματων εξασφαλίσεων των δανείων (και των μη εξυπηρετούμενων), ο τομέας του real estate είναι κομβικός για την Värde. Έτσι η απόφασή της να ξεκινήσει την παρουσία της στην Ελλάδα μέσω της εισόδου σε μια ελληνική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, όπως η Trastor ΑΕΕΑΠ είναι λογικό πρώτο βήμα. Στην Trastor εξάλλου συμμετέχει και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία μπορεί να είναι δυνητικά και συνεργάτης της Värde στον τομέα της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο μέλλον η αμερικανική επενδυτική εταιρεία.

… Και ακολούθησε η Lamda Development

Στην «επίσημη πρώτη» παρουσίαση της Värde Partners στην ελληνική αγορά κατά την διάρκεια συνεδρίου για την αγορά ακινήτων στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο ο διευθυντής του ομίλου Άντονι Ιανάτσο είχε δηλώσει δημόσια ότι η εταιρεία του αλλά και η Trastor στην οποία συμμετέχει είχε ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις με διάφορους ομίλους στην Ελλάδα που διαθέτουν σημαντικά ακίνητα. Κατά στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του 2016 της Lamda Development, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας είχε προαναγγέλλει την δημιουργία ξεχωριστής θυγατρικής μόνο για τα εμπορικά κέντρα με σκοπό την εύρεση νέων επενδυτών, ενόψει και του πολύ σημαντικού έργου του Ελληνικού. Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, υπήρχαν και ο «γάμος» δεν άργησε να γίνει.

Πέντε μήνες αργότερα από την δήλωση του κ. Ιανάτσο ακολούθησε η συμφωνία με την Lamda Development. Η Värde Partners επένδυσε το ποσό των 61,3 εκατ. ευρώ και «μπήκε» με ποσοστό 31,7% στην Lamda Malls, η οποία κατέχει τα δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development, το Golden Hall στο Μαρούσι και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι το τρίτο εμπορικό κέντρο της εταιρείας, The Mall Athens ανήκει κατά 50% στην HSBC.

Ποια θα είναι η συνέχεια;

Ο επικεφαλής της Värde Partners έχει διαβεβαιώσει ότι στόχος τους είναι να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στην ελληνική αγορά, όπως έχουν κάνει και στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Lamda Development κ. Οδυσσέα Αθανασίου ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι η σχετική συμφωνία δεν αφορά μόνον την ισχυροποίηση των ήδη υπαρχόντων εμπορικών κέντρων της εταιρείας, αλλά τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που έχει ως στόχο να κυριαρχήσει στην ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων στην χώρα μας. Και τούτο όχι αποκλειστικά μέσω εξαγορών υπαρχόντων εμπορικών κέντρων με ισχυρό brand name, αλλά και με την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων.

Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ακόμη ότι σε βάθος διετίας οι επενδύσεις της νεοϊδρυθείσας Lamda Malls μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστούν ενώ σε βάθος πενταετίας να πενταπλασιαστούν, με την θυγατρική εταιρία να εισάγεται και στο Χρηματιστήριο.

Πρόσθεσε, δε, πως η νέα εταιρεία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με τις συνολικές επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα του retail real estate να εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ.

Το «προφίλ» της Värde Partners

H Värde Partners ιδρύθηκε το 1993 στην Μινεσότα των ΗΠΑ, ενώ διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Βαρκελώνη, Δουβλίνο, Χονγκ Κονγκ, Λουξεμβούργο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Νέα Υόρκη, Σίδνεϊ και Τόκιο. Δραστηριοποιείται στους τομείς της χρηματοδότησης, των υποδομών, της ενέργειας και των ακινήτων. Έχει επενδύσει περισσότερα από 50 δισ. δολάρια από την δημιουργίας της έως και σήμερα, ενώ διαχειρίζεται 15 funds.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider