Πόσο κοστίζουν τα σπίτια στα Βόρεια Προάστια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο κοστίζουν τα σπίτια στα Βόρεια Προάστια

Παραδομένη στους –λίγους και σπάνιους– υποψήφιους αγοραστές είναι η αγορά κατοικίας των Βορείων Προαστίων της Αθήνας με τις τιμές των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές να έχουν σημειώσει τεράστια πτώση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Πλέον την αξία των κατοικιών δεν την ορίζει ο πωλητής αλλά ο αγοραστής που έχει το κεφάλαιο και θα κάνει την διαπραγμάτευση», τόνισε αναφερόμενη στα Βόρεια Προάστια η κυρία Ανδριανή Πελτσεμή Αρχιτέκτων Μηχανικός και στέλεχος της Eurobank Property Services, κατά την διάρκεια παρουσίασης σε πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ).

Σύμφωνα με την ίδια το αγοραστικό ενδιαφέρον στα Βόρεια Προάστια περιορίζεται στο ελληνικό κοινό, το οποίο είναι περιορισμένο και αναζητά μόνο ευκαιρίες και ποιοτικά ακίνητα. Υπάρχει μια σχετική ζήτηση για ποιοτικές κατοικίες και για κατοικίες κοντά σε σταθμούς του μετρό και με καλή πρόσβαση στην Αττική.

Σε ό,τι αφορά τις αξίες οι ακριβότερες περιοχές είναι η Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό και το Κεφαλάρι.

Κηφισιά

Είναι μια ανομοιογενής περιοχή με μεγάλη έκταση και πληθυσμό. Το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χρήση αμιγούς κατοικίας. Η Κηφισιά αποτελεί υπερτοπικό εμπορικό κέντρο όλων των Βορείων Προαστίων καθώς και βασικό κέντρο διασκέδασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank Property Services, oι ακριβές περιοχές εντοπίζονται στο Κεφαλάρι, Αγ. Άννα, Κοκκιναρά, Πολιτεία, το τμήμα που αναπτύσσεται στα βόρεια της Πλατείας Κεφαλαρίου και εκατέρωθεν της οδού Στρ. Δαγκλή, καθώς και τμήμα του Στροφυλίου. Εκεί οι νεόδμητες μεζονέτες (ως 10 ετών) πωλούνται με τιμές που ξεκινούν από τα 2.500 ευρώ και φτάνουν τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής. Τα διαμερίσματα πωλούνται με 3.000-4.500 ευρώ το τετραγωνικό.

Οι μεσαίες περιοχές εντοπίζονται κοντά στο κέντρο, καθώς και οι Άνω Κηφισιά, Κ.Α.Τ., Ν. Κηφισιά. Εκεί οι νεόδμητες μεζονέτες πωλούνται με τιμές που ξεκινούν από τα 1.700 και φτάνουν τα 2.400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Διαμερίσματα βρίσκονται με 2.500 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Οι οικονομικές περιοχές εντοπίζονται στην Κ. Κηφισιά, Αδάμες, Αγ. Κυριακή, και Αλώνια. Εκεί μπορούν να βρεθούν κατοικίες 30-40 ετών που να ξεκινούν και από τα 800 ευρώ το τετραγωνικό.

Αγία Παρασκευή

Άλλος ένα ανομοιογενής δήμος με μεγάλη έκταση και πληθυσμό.

Οι περιοχές γύρω από τη Λεωφόρο Μεσογείων που έχουν συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση από τους σταθμούς μετρό «Αγία Παρασκευή», «Χαλάνδρι» και «Δουκίσσης Πλακεντίας» παρουσιάζουν υψηλές αξίες. Οι περισσότερες πολυκατοικίες των συγκεκριμένων περιοχών είναι χτισμένες τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90. Τα διαμερίσματα σε αυτές τις περιοχές ξεκινούν από τα 1.100 και φτάνουν τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Τα Πευκάκια είναι η πιο πρόσφατα ενταγμένη στο σχέδιο πόλεως περιοχή του δήμου με την πλειονότητα των κτηρίων να είναι ηλικίας 10-15 ετών, ενώ καταγράφεται επίσης και πληθώρα αδόμητων οικοπέδων.

Μαρούσι

Οι ακριβές περιοχές του δήμου είναι αυτές που συνορεύουν με την Πεύκη (Άγιος Νικόλαος) και την Κηφισιά (ΚΑΤ, Αμαλίειο), καθώς και η Νέα Φιλοθέη και η Νέα Λέσβος. Εκεί τα νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν από τα 2.200 ευρώ το τετραγωνικό και φτάνουν τα 2.700 ευρώ το τετραγωνικό.

Οι μεσαίες περιοχές είναι το Κέντρο Αμαρουσίου, ο Παράδεισος, το Πολύδροσο, το Νέο Τέρμα, ο Άγιος Θωμάς και τα Ανάβρυτα. Διαμερίσματα 10-20 ετών σε εκείνες τις περιοχές πωλούνται για 1.300 έως 1.600 ευρώ το τετραγωνικό.

Στις οικονομικότερος περιοχές συγκαταλέγονται οι: Κοκκινιά, Καρπάθικα, Σωρός και Ψαλίδι. Εκεί μπορούν να βρεθούν και κατοικίες άνω των 30 ετών με τιμές που ξεκινούν από τα 600 ευρώ το τετραγωνικό.

Παλαιό Ψυχικό / Φιλοθέη

Είναι ομοιογενείς και αραιοκατοικημένες περιοχές, περιορισμένης έκτασης και με χρήση αμιγούς κατοικίας. Έχουν κυκλικό ρυμοτομικό σχέδιο με φαρδείς δρόμους, πολλούς κοινόχρηστους χώρους και πάρκα. Μειονεκτικότερες περιοχές στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού θεωρούνται το τμήμα που βρίσκεται επί ή σε μικρή απόσταση από τη λεωφόρο Κηφισίας, λόγω θορύβου, και το τμήμα που βρίσκεται δυτικά της οδού Δάφνης (πλατεία Πίνδου), λόγω μικρότερης επιφάνειας των οικοπέδων. Μειονεκτικότερες περιοχές της Φιλοθέης, είναι το τμήμα που βρίσκεται επί ή σε μικρή απόσταση από τις λεωφόρους Κηφισίας και Καποδιστρίου λόγω θορύβου.

Τα διαμερίσματα 20ετίας στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού/Φιλοθέης πωλούνται από 3.500 έως 4.000 ευρώ το τετραγωνικό. Διαμερίσματα της δεκαετίας του ’60 πωλούνται από 1.500 έως 1.600 το τετραγωνικό μέτρο.

Χολαργός

Οι πιο ακριβές περιοχές του Χολαργού είναι αυτές που βρίσκονται δίπλα στο δάσος του Υμηττού, γύρω από το Άλσος Χολαργού και στα σύνορα με την περιοχή του Παπάγου. Εκεί οι νεόδμητες κατοικίες πωλούνται προς 2.200-2.600 ευρώ το τετραγωνικό και οι κατοικίες 10-20 ετών προς 1.900-2.200 ευρώ το τμ.

Οικονομικότερες περιοχές είναι ο Κάτω Χολαργός, που είναι το τμήμα της περιοχής κοντά στη λεωφόρο Μεσογείων και ο Τσακός, που είναι το τμήμα της περιοχής που συνορεύει με την Αγία Παρασκευή. Εκεί οι νεόδμητες κατοικίες με αποθήκη και θέση στάθμευσης πωλούνται προς 1.700-2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Παπάγος

Οι πιο ακριβές περιοχές του Παπάγου είναι η Νέα Περιοχή (Άγιος Γεώργιος, Άνω Παπάγος). Πιο ακριβά είναι και τα ακίνητα με «πρόσωπο» στο ρέμα της λεωφόρου Κατεχάκη και στο άλγος Παπάγου, καθώς και εκείνα που βρίσκονται στο όριο του σχεδίου πόλεως και έχουν πανοραμική θέα.

Στο κέντρο του Παπάγου βρίσκονται οι κατοικίες μεσαίας αξίας, ενώ οι πιο οικονομικές βρίσκονται κοντά στο υπουργείο Μεταφορών και στα όρια με τον Χολαργό. Εκεί οι νεόδμητες κατοικίες πωλούνται προς 2.200 ευρώ έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.