Ποιοι ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα

Αυξημένο είναι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς παρά την αβεβαιότητα για την οικονομία η ραγδαία πτώση των τιμών σε συνδυασμό με την «χρυσή βίζα» στρέφουν επενδυτές προς την Ελλάδα. Μάλιστα, οι ξένοι δεν μένουν απλά στην αναζήτηση κατοικιών αλλά ρωτούν και για συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους» ενδιαφέρον εκδηλώνουν και πολίτες χωρών που μέχρι πρόσφατα δεν εμφανιζόντουσαν πολύ στην ελληνική αγορά.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα ακινήτων spitogatos.gr σχετικά με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Τους πρώτους δύο μήνες του 2017 παρατηρήθηκε μια αύξηση της επισκεψιμότητας από το εξωτερικό που αγγίζει το 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό είναι η αύξηση των αιτημάτων ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ακίνητα και ειδικά για εξοχική κατοικία που έφτασε το 125% το συγκεκριμένο διάστημα.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, υπάρχει πάντα μεγάλο και σταθερό ενδιαφέρον προς ελληνικά ακίνητα από χώρες όπως Βρετανία, Αμερική, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία και Βαλκάνια. Ωστόσο, παρότι η μέση επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 20% συνολικά, παρατηρείται σημαντικά υψηλότερη επισκεψιμότητα από χώρες που δεν έδειχναν παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα, με κυρίαρχες την Κίνα (αύξηση 203,6%), την Τουρκία (99,2%), τη Γερμανία (69,7%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50,6%).

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως, αφορά τα αιτήματα που γίνονται από επισκέπτες του εξωτερικού προς αγγελιοδότες των ιστοσελίδων του δικτύου ιστοσελίδων του spitogatos.gr. Η μέση αύξηση των αιτημάτων είναι εντυπωσιακή (125,6%), ενώ σε κάποιες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και τα Νότια Προάστια της Αθήνας η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μάλιστα όσο πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται ότι η μέση αύξηση στις περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει και η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Algean Property. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για εξοχικά και βίλες κυρίως από Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Λίβανο, Τουρκία, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μάλιστα, οι αγοραστές χωρίζονται σε δύο ομάδες: Σε αυτούς που αγοράζουν για δική τους χρήση (πληρώνουν έως 3 εκατ. ευρώ) και σε αυτούς που επενδύουν με στόχο την αξιοποίηση και συνήθως αγοράζουν σπίτια από 500.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ.

«Κλειδί» η χρυσή βίζα

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως ο βασικός λόγος που παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες εκτός ΕΕ όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι και το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που εξασφαλίζει άδεια διαμονής σε όποιον πολίτη ξένης χώρας αγοράσει ακίνητο αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Το πρόγραμμα, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει αυτά που περίμεναν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μεσιτών κάθε ημέρα ολοκληρώνεται μια αγορά ακινήτου από ξένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Ως επί το πλείστον οι αγοραστές είναι Κινέζοι και οι περισσότερες αγορές γίνονται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Μάλιστα, κάποιες φορές αγοράζεται και ένα δεύτερο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας για να συμπληρωθεί το ποσό των 250.000 ευρώ που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας διαμονής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider