Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)

Σε μια περίοδο που ο τζίρος του λιανεμπορίου μειώνεται συνεχώς τα εμπορικά κέντρα καταφέρνουν να συγκεντρώνουν κόσμο, ο οποίος μάλιστα αγοράζει. Οι σύγχρονοι οργανωμένοι εμπορικοί χώροι αποδεικνύουν ότι διαθέτουν ισχυρές αντιστάσεις στην κρίση ειδικά σε σχέση με τις «εμπορικές πιάτσες» ανοίγοντας την όρεξη των ιδιοκτητών που ετοιμάζουν επεκτάσεις αλλά και ξένων επενδυτών που… καλοβλέπουν την ελληνική αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των εμπορικών κέντρων της Lamda Development. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων των εμπορικών «Τhe Mall», «Golden Hall» και «Mediterranean Cosmos» το 2016 σημείωσε άνοδο της τάξης του 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εξάλλου, τα εμπορικά κέντρα είναι μισθωμένα κατά σχεδόν 100%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και λίστες αναμονής. Η ανοδική τάση των εμπορικών κέντρων αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο οποίος στο εννεάμηνο του 2016 ανακοίνωσε άνοδο 11,7% στην λειτουργική κερδοφορία του.

Ενόψει και του έργου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο όμιλος εξετάζει την αξιοποίηση των εμπορικών του κέντρων. Πέρσι μάλιστα είχαν ξεκινήσει και συζητήσεις με την Grivalia Properties για ενδεχόμενη συνεργασία, οι οποίες όμως έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Μέσα στα σχέδια της Lamda Development, είναι και η δημιουργία Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στην οποία θα εισφέρει τα εμπορικά κέντρα της με την συμμετοχή νέων επενδυτών.

Νέες επενδυτικές κινήσεις σχεδιάζει και η REDS του ομίλου Μπόμπολα. Η εταιρεία έχει το εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα τα οποίο σημειώνει αύξηση της επισκεψιμότητας του. Μάλιστα, η REDS βάζει μπρος και την επέκταση του εμπορικού πάρκου σκοπεύοντας να προσθέσει 18.000 τμ εμπορικών χώρων σε μια επένδυση ύψους 23 εκατ. ευρώ. Η επέκταση θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα θα περιλαμβάνει σουπερμάρκετ και μια αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών και ειδών τεχνολογίας.

Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το επόμενο εμπορικό κέντρο της REDS. Ο λόγος για το πρώην Κτήμα Καμπά στην Κάντζα της Παλλήνης. Εκεί η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει 89.000 τμ δομημένης επιφάνειας με χρήσεις εμπορίου, ψυχαγωγίας, εστίασης και γραφείων. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ και χωρίς αυτό να είναι σίγουρο η εταιρεία θέλει να λειτουργήσει τον καινούργιο χώρο μέχρι το 2021.

Στο «στόχαστρο» επενδυτών έχει μπει και το εμπορικό κέντρο Athens Heart που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Πρόκειται για το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχεία της Pasal Development, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης του δανεισμού της και οποιαδήποτε συμφωνία γίνει θα έχει την έγκριση των τραπεζών. Η εταιρεία εξετάζει την πιθανότητα πώληση πακέτου μετοχών του εμπορικού κέντρου σε ξένο επενδυτή με ταυτόχρονη επένδυση για την επέκταση του, καθώς η Pasal έχει υπό την κατοχή της όμορα οικόπεδα. Παρά τις δυσκολίες και την έλλειψη σύνδεσης με μέσο σταθερής τροχιάς ο τζίρος των καταστημάτων του Athens Heart παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 3% το 2016.

Τις επόμενες κινήσεις του εξετάζει και ο όμιλος Βιοχάλκο, ο οποίος έχει στην κατοχή του δύο εμπορικά κέντρα, τα οποία μάλιστα ξεκίνησαν την λειτουργία τους μέσα στην κρίση. Το River West επιφάνειας 20.000 τμ που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισού ξεκίνησε την λειτουργία του την άνοιξη του 2011. Το 2015 άνοιξε το δεύτερο εμπορικό της εταιρείας, το Mare West στην Κόρινθο, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 13.500 τμ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία σχεδιάζει την δημιουργία ΑΕΕΑΠ, στην οποία θα συμμετέχει με τα δύο εμπορικά της κέντρα.

Εκτός όμως από τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα το ενδιαφέρον των επενδυτών τραβάνε και παλαιότεροι εμπορικοί χώροι που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο τουλάχιστον funds εξετάζουν την πιθανότητα επένδυσης για την αγορά του χαρτοφυλακίου της Ακροπόλ Χαραγκιώνης, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 60 ακίνητα, όπως το Athens Capitol στη Γ’ Σεπτεμβρίου και το Athens Millennium στο Παγκράτι. Και σε αυτή την περίπτωση καθοριστικό λόγο έχουν οι τράπεζες, καθώς οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται και με «κούρεμα» των δανείων του ομίλου.

Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)
Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)
Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)
Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)
Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)
Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)
Αλλάζουν ολα στα εμπορικά κέντρα (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider