To colpo grosso με τα ακίνητα του Μαρινόπουλου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To colpo grosso με τα ακίνητα του Μαρινόπουλου

Στην… αγκαλιά της Grivalia Properties και μάλιστα με μεγάλο κέρδος επιστρέφουν 16 ακίνητα – φιλέτα που μισθώνει η αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος. Η κατοχύρωση της Grivalia ως πλειοδότρια στον διαγωνισμό για την Ζήνων Ακίνητα με προσφορά 16,25 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα είναι το τελευταίο κεφάλαιο μια ιστορίας που μετράει 15 χρόνια και… αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όλα ξεκινάνε σε μια εποχή πολύ καλύτερη για την ελληνική οικονομία, το 2002. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς η Eurobank Ergasias ανακοίνωσε την αγορά 16 κτηρίων- σουπερμάρκετ της Carrefour-Μαρινόπουλος από την Ζήνων Ακίνητα ΑΕ, στην οποία συμμετείχαν η τότε θυγατρική της τράπεζας Eurobank Properties (η μετέπειτα Grivalia δηλαδή) και το Real Estate Opportunities Group της Deutsche Bank.

Η συναλλαγή έγινε με την μέθοδο sale & leaseback. Δηλαδή η Carrefour-Μαρινόπουλος πούλησε τα συγκεκριμένα ακίνητα και δεσμεύτηκε ότι για 20 χρόνια (μέχρι το 2022) θα τα νοικιάζει. Μάλιστα, με το ύψος της συναλλαγής να προσεγγίζει τα 63 εκατ. ευρώ η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελούσε την μεγαλύτερη χρηματοδοτική μίσθωση που είχε πραγματοποιηθεί μέχρι εκείνη την εποχή στην ελληνική αγορά.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2006, η αυστραλιανή εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στο real estate APN Funds Management αγόρασε την Ζήνων Ακίνητα και το εμπορικό κέντρο επιφάνειας 87.000 τμ City Gate στη Θεσσαλονίκη σε μια συμφωνία συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις της APN στην Ελλάδα δεν πήγαν καλά καθώς οι αξίες των εν λόγω ακινήτων μειωθήκαν δραστικά τα χρόνια της κρίσης και έτσι ο αυστραλιανός όμιλος αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα ουσιαστικά ξεπουλώντας τα περιουσιακά του στοιχεία στην χώρα μας.

Η αρχή έγινε το 2013 όταν πουλήθηκε αντί του ποσού των μόλις 6 εκατ. ευρώ το City Gate στον όμιλο Carrefour – Μαρινόπουλος. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ μικρό ποσό αν αναλογιστεί κανείς πως για την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου είχαν επενδυθεί κεφαλαία της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Το City Gate τα χρόνια της κρίσης και της πτώσης του λιανεμπορίου άρχισε να εμφανίζει προβλήματα με το ποσοστό του χώρου του που έμενε κενό να αυξάνεται μέρα με την μέρα με το – για πολλούς – τελειωτικό χτύπημα να έρχεται στις αρχές του 2012 όταν η Ster Cinemas που λειτουργούσε οχτώ κινηματογραφικές αίθουσες στο εμπορικό αποφάσισε να αποχωρήσει. Εν τέλει το εμπορικό κέντρο ανασχεδιάστηκε πέρασε σε Άραβες ιδιοκτήτες και λειτουργεί ως One Salonica Outlet Mall από τον όμιλο Notos Com.

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των 16 ακινήτων που ήταν μισθωμένα στον Μαρινόπουλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ζήνων, το 2009 η αξία του χαρτοφυλακίου των 16 ακινήτων άγγιζε τα 71 εκατ. ευρώ, για να υποχωρήσει σε 35 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 και να εκτιμηθεί στα μόλις 16 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Μάλιστα η Μαρινόπουλος χρωστάει αρκετές χιλιάδες ευρώ στην Ζήνων Ακίνητα από μισθώματα που δεν έχει καταβάλει ήδη από το 2014 αν και η τελευταία έχει δεχθεί την απομείωση των οφειλών της Μαρινόπουλος κατά σχεδόν 40%. Εν τέλει η Ζήνων Ακίνητα τέθηκε σε ειδική διαχείριση και πουλήθηκε με δημόσιο διαγωνισμό.

Έτσι ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που αγοράστηκε –έστω και εκ των ήμισυ- από την Eurobank Properties το 2002 για 63 εκατ. ευρώ, πουλήθηκε για περίπου 80 εκατ. ευρώ το 2006 και ξαναγοράστηκε το 2017 από την Eurobank Properties -πλέον Grivalia Properties- για 16,2 εκατ. ευρώ. Διπλά κερδισμένη η επενδυτική εταιρεία ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται καταστήματα και αποθήκες της Μαρινόπουλος σε Αθήνα (στο Κολωνάκι, στην οδό Κανάρη 9 και επί της Λένορμαν), Βούλα, Γλυφάδα, Περιστέρι και σε Βέροια, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ρόδο, Τρίκαλα και Ξάνθη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider