Στα «σκαριά» επενδυτική εταιρεία ακινήτων από την Alpha Bank

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «σκαριά» επενδυτική εταιρεία ακινήτων από την Alpha Bank

Στην δημιουργία επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) προσανατολίζεται η Alpha Bank με τα στελέχη της να αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στρατηγικό εταίρο από το εξωτερικό για τον σκοπό αυτό. Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας ΑΕΕΑΠ εξετάζεται πολύ προσεκτικά το τελευταίο διάστημα δεδομένων των ευκαιριών που πρόκειται να εμφανιστούν με την διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς πολλά επαγγελματικά ακίνητα πρόκειται να βγουν στο «σφυρί».

Σημαντικό ρόλο στην νέα ΑΕΕΑΠ θα κληθεί να παίξει η εισηγμένη θυγατρική της τράπεζας, Alpha Αστικά Ακίνητα. Πρόκειται για εταιρεία η οποία προσφέρει υπηρεσίες επί της αγοράς real estate (εκτιμήσεις ακινήτων, διαχερίση ακινήτων κ.α.) αλλά και διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο 31 ακινήτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και ΠΓΔΜ. Παλαιότερα σχέδια της τράπεζας έκαναν λόγο για μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα σε ΑΕΕΑΠ, ωστόσο αυτά τα σχέδια δεν προχώρησαν. Το ποιο πιθανό είναι η Αστικά Ακίνητα να συμμετάσχει στην ΑΕΕΑΠ που θα δημιουργήσει ο όμιλος της τράπεζας εισφέροντας σε αυτή τμήμα των ακινήτων της και αποκτώντας μετοχές της.

Βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία με ξένο στρατηγικό επενδυτή στα πρότυπα αυτών που έχουν κλείσει οι υπόλοιπες τράπεζες. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank είναι η μοναδική συστημική τράπεζα που δεν είχε δημιουργήσει θυγατρική ΑΕΕΑΠ τα προηγούμενα χρόνια. Η Eurobank είχε την Eurobank Properties, η οποία μετονομάστηκε σε Grivalia Properties μετά την είσοδο της καναδικής Fairfax ως βασικού μετόχου. H Εθνική Τράπεζα είχε την Εθνική Πανγαία, η οποία πλέον έχει ως βασικό μέτοχο την ισραηλινή Invel Real Estate και η Τράπεζα Πειραιώς την Πειραιώς ΑΕΕΑΠ που μετονομάστηκε σε Trastor ΑΕΕΑΠ, όταν βασικός μέτοχος ήταν η Pasal Development, ενώ σημερινός βασικός μέτοχος της είναι η αμερικάνική Värde Partners.

Βασικός στόχος της νέας ΑΕΕΑΠ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακίνητα που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Alpha Bank. Και αυτό διότι πολλά επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ως εξασφαλίσεις ακίνητα αξίας αρκετών δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εκποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Eξάλλου, η κινητικότητα στον κλάδο είναι έντονη, δεδομένης πάντα της επιχειρηματικής άπνοιας που κυριαρχεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά και οι δύο νέες μετοχές που εμφανίστηκαν στο ταμπλό του ΧΑ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εταιρειών ακινήτων. Το καλοκαίρι εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Intercontinental International (ICI) ΑΕΕAΠ, ενώ είχε προηγηθεί η εισαγωγή της Εθνικής Πανγαία, της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περί των 1,5 δισ. ευρώ, μέσω απορρόφησης της MIG Real Estate. Στα «σκαριά» βρίσκεται και η δημιουργία της Briq Properties από τον όμιλο Quest συμμετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider