Έρχονται deals με τα ακίνητα του Μαρινόπουλου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται deals με τα ακίνητα του Μαρινόπουλου

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ακίνητα που μπορούν να στεγάσουν σουπερμάρκετ, ενόψει των τεκτονικών αλλαγών που φέρνει στον κλάδο η συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου. Στελέχη της αγοράς αναμένουν ότι στο επόμενο διάστημα θα βρεθούν προς πώληση ακίνητα σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή που θα αποτελέσουν ευκαιρίες για όσους διαθέτουν τα χρήματα να επενδύσουν. Τουλάχιστον μια εισηγμένη επενδυτική εταιρεία ακινήτων προετοιμάζει την κίνηση της στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και μικρότερων «παιχτών».

Μια πηγή είναι τα 22 καταστήματα που θα πρέπει να εκποιήσει η Σκλαβενίτης μετά την συγχώνευση βάσει των οδηγιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρόκειται για 19 καταστήματα στην Αττική και τρία καταστήματα στην Κρήτη για τα οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντοπίζει «οριζόντια αλληλοεπικάλυψη δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο ομίλων και συγκριτικά υψηλό αθροιστικό μερίδιο αγοράς σε τοπικό επίπεδο».

Ειδικότερα, σε ορίζοντα εξαμήνου πρέπει να εκποιηθούν δυο καταστήματα που βρίσκονται στο Ηράκλειο της Κρήτης και ένα στο Λασίθι. Στην Αττική πρέπει να εκποιηθούν καταστήματα που βρίσκονται στις εξής περιοχές: Ηράκλειο, Αθήνα (δύο καταστήματα), Άγιο Δημήτριο (τρία καταστήματα), Πειραιά (τέσσερα καταστήματα), Νέα Σμύρνη, Άγιο Ιωάννη Ρέντη, Ταύρο, Παλαιό Φάληρο, Ασπρόπυργο, Νίκαια, Βριλήσσια, Παλαιό Φάληρο και Καλλιθέα.

Εκτός από αυτά όμως στο «σφυρί» βγαίνουν και 16 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα που στεγάζουν αποθήκες και σουπερμάρκετ του Μαρινόπουλου. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Ζήνων Ακίνητα ΑΕ, η οποία ανήκει στο αυστραλιανό επενδυτικό fund APN Funds Management. Η εταιρεία έχει τεθεί σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της αλυσίδας σουπερμάρκετ να καταβάλλει τα μισθώματα για τη χρήση των καταστημάτων της και πλέον διενεργεί πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση όλων τα ακινήτων στο σύνολο τους στις 10 Φεβρουαρίου 2017.

Το χαρτοφυλάκιο πέρασε στα χέρια της Ζήνων το 2002 μέσω συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback) με τον όμιλο Μαρινόπουλου. Βάσει αυτής της συμφωνίας τα ακίνητα αυτά είναι μισθωμένα στην αλυσίδα σουπερμάρκετ μέχρι το 2022, αν και βέβαια οι οφειλές από μη καταβληθέντα μισθώματα έχουν φτάσει τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται καταστήματα και αποθήκες της Μαρινόπουλος σε Αθήνα (στο Κολωνάκι, στην οδό Κανάρη 9 και επί της Λένορμαν), Βούλα, Γλυφάδα, Περιστέρι και σε Βέροια, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ρόδο, Τρίκαλα και Ξάνθη. Αξίζει να σημειωθεί πως το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε αρχικά από τη Ζήνων όταν στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετείχαν η Eurobank και η Deutsche Bank μέσω θυγατρικών τους για 63 εκατ. ευρώ. To πακέτο των 16 ακινήτων αγοράστηκε το 2016 από το αυστραλιανό fund, το οποίο έδωσε το ποσό των 135 εκατ. ευρώ για τα καταστήματα και το εμπορικό κέντρο City Gate στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πούλησε ξανά με τη σειρά του το 2013.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από την αγορά οι προσφορές των υποψηφίων επενδυτών, καθώς η λογιστική αποτίμηση των ακινήτων κρίνεται ικανή να προσφέρει πολύ μεγάλες αποδόσεις και υπεραξίες. Αρκεί βέβαια να υπάρξει κάποια κινητικότητα στην συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία της 10ης Φεβρουαρίου του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider